Thaimaan katukeittiöt – näin nautit katuruuasta

Makkara- lihapallerotikut ovat modernia thaimaalaista katuruokaa. Kuva: Olga Dmitrieva / Shutterstock.com

Thaimaalaista katuruokaa kannattaa kokeilla aivan ehdottomasti!

Katukeittiöistä tarjoiltava ruoka on yleensä tuoreinta mitä saa. Kokki ostaa raaka-aineet päivittäin torilta. On paljon suurempi riski saada vatsatauti hotellin buffetpöydästä, jossa saatetaan tarjoilla eilispäivän herkkuja.

Yksinkertaiset katukeittiöt ovat parhaita

Katuravintola Bangkokin Chinatownissa. Kuva: Artapartment / Shutterstock.com

Thaimaalaiseen ruokaan sopii yleensä nyrkkisäännöksi, että mitä ankeamman näköisessä paikassa se tarjoillaan, sitä maukkaampaa se on. Tyylikkäät thairavintolat on yleensä suunnattu turisteille: makuja on miedonnettu ulkomaalaisen suuhun sopivaksi, usein liiaksikin.

Kokeile rohkeasti ja tilaa elekielellä kaikkea, mikä näyttää hyvältä. Jos kokki kysyy jotain selittämätöntä, nyökkäile kannustavasti. Se voi toki johtaa siihen, että kokki lisää nuudeliannokseen sianverihyytelöä tai sisäelimiä, mutta epäonnistuneinkaan tilaus ei maksa euroa enempää.

Thaimaan katukeittiöissä syöminen on helppoa

Katukeittiöissä syöminen on mutkatonta. Suuria etikettivirheitä ei voi tehdä, kunhan muistaa, että ruoka syödään lusikalla ja haarukalla. Syömäpuikoilla nautitaan vain nuudelikeitot.

Jätetäänkö Thaimaan katukeittiöissä juomarahaa?

Tippaaminen ei kuulu tapoihin. Se osoittaisi rehvastelevaa nousukasmaisuutta, sillä ruuan hinta on asetettu tarkoituksella mahdollisimman edulliseksi.

Onko Thaimaan katuruoka tulista?

Suurin osa katuruuasta ei ole tulista, varsinkaan nuudeliannokset. Niiden makua kuuluu terästää oman mielen mukaan pöydässä olevilla thaikeittiön perusmausteilla: riisietikalla, suolaisella kalakastikkeella, chilijauheella tai sokerilla. Kyllä, thaimaalaiset tapaavat lisätä sokeria pääruokiinsakin.

 

Kun varaat lennot ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Omituisia väitteitä artikkelissa. Sanoisin että asiat ovat päinvastoin mitä artikkelissa väitetään ja jokainen voi todeta tämän omin silmin ja makunystyröin. Myyjät käsittelevät ruokaa, rahaa ja kaikkea muuta ilman että puhdistavat käsiään välillä. Oletko koskaan nähnyt käsidesiä katukeittiössä? Raaka-ainekset ovat usein halvimpia mitä löytyy ja siten ei kovin laadukkaita. Raaka-aineita pidetään ulkona pitkiä aikoja alttiina eläimille, ihmisille, bakteereille, saasteille ja saatetaan jopa lajitella maassa. Ruokia ei pidetä lämpinä tai kylminä, joten maku ja hygienia kärsii. Ankeimman näköisissä ravintoiloissa hygenia on myös ankeinta. Paikat ovat likaisia ja sotkuisia. Raaka-aineet saatetaan pilkkoa lattialla ja paikat saattavat vilistä torakoita. Mihin väite ”suurempi riski on sairastua hotellin buffetpöydästä” perustuu? Katukeittiöstä en ostaisi mitään mitä ei ole paikan päällä valmistettu korkeassa lämpötilassa.

    • FAQ artikkelissa oli hyviä pointteja siitä, että ei kannata aina antaa silmien hämätä, jos joku ei näytä siltä mihin on kotona tottunut. Kadulla kokattu ruoka voi olla herkullista! Mutta toki ei jokainen katukeittiö ole Michelin-tähtien arvoinen. Yksi hyvä nyrkkisääntö on myös seurata minkälaista asiakaskuntaa katukeittiössä ruokailee. Vai ruokaileeko siinä yleensäkään ketään? Monissa paikallisittain arvostetuissa katukeittiöissä kokoontuu työporukat nauttimaan lounasta/illallista, ei siksi että paikka on tunnelmallinen, vaan siksi että ruoka on hyvää ja edullista. Toki moni katukeittiö käyttää annoksissa terveysvaikutuksistaan kiisteltyä Natriumglutamaattia (MSG), jolla makua tehostetaan. Tosin tätä käytetään lähes jokaisessa Thairavintolassa, myös Suomessa.

      Katukeittiön huonoon hygieniaan viitaten, varmasti suomalainen sisätiloissa oleva kotikeittiö on puhtaampi, mutta jos verrataan ’siistiin thaimaalaiseen ravintolaan’ (puhumattakaan hienoista hotelleista) niin voisi monelta mennä ruokahalu keittiön nähtyä. Eli älä anna ulkonäön pettää, vaikka tuolit olisivatkin muoviset hienojen designhuonekalujen sijaan. Matkailijan vatsa voi mennä sekaisin yhtälailla hienommankin hotellin ruoasta kuin katukeittiöstä, bakteerikantojen erilaisuudesta johtuen. Allekirjoitan toki ”Bangkokissa asuvan” kommentin siitä että varovaisimpien kannattaa tilata ruokia jotka paistetaan tai keitetään silmien edessä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi