Hongkong – opas tulevaisuuden kaupunkiin

Hongkong nähtynä Victoria Peakilta. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock.com

Matka Hongkongiin on kuin matka tulevaisuuteen. Hongkong kurottaa korkealle, on tupaten täynnä ihmisiä – ja muistuttaa länsimaisen ja kiinalaisen kulttuurin kiehtovaa sekasikiötä.

Matkakohteena Hongkong on helppo – kaupunki on puristunut pienelle alueella ja siitä saa hyvän maistiaisen jo vaikka parin päivän matkalla. Mitään varsinaisia pakollisia yksittäisiä nähtävyyksiä ei ole, vaan Hongkongin nähtävyydetä käyvät kaupungin hektinen tunnelma ja unohtumattomat pilvenpiirtäjämaisemat.

Hongkongin bisneskeskusta sijaitsee saarella, joka on melkein kiinni mantereessa. Mantereen puolella olevaa Hongkongia kutsutaan nimellä Kowloon. Keskustan ja Kowloonin välissä on kapea salmi, jota kutsutaan nimellä Victoria Harbour.

Sillä ei ole suurta väliä, kummalla puolen Hongkongia majailee, Centralissa vai Kowloonissa, sillä niiden välillä on helppo liikkua. Salmen voi alittaa metrolla ja ylittää paitsi siltoja pitkin, myös legendaarisella Star Ferryllä. Kyseinen lautta onkin paras tapa aloittaa tutustuminen Hongkongiin.

Star Ferry – Hongkongin paras nähtävyys

Star Ferry -lautta kulkee Kowloonin puolelta Hongkongin keskustaan – ja päinvastoin. Kuva: Zhu Difeng / Shutterstock.com

Hongkongin rakastetuin nähtävyys on matkustajalautta, joka on kulkenut Hongkongin bisneskeskustan ja Kowloonin väliä yli sadan vuoden ajan. Kahdeksan minuutin merimatkalta avautuvat upeat maisemat Hongkongin keskustaan, eikä kyyti maksa kuin paikallislipun verran.

Kaksikerroksinen lautta ei ole juuri muuttunut ulkonäöltään sitten 1900-luvun alun, toisin kuin ympäröivä kaupunki, joka luo nahkansa kerran vuosikymmenessä.

Matka kannattaa tehdä ensimmäistä kertaa Kowloonin puolelta kohti bisneskeskustaa, jolloin edessä avautuu yksi huikeimmista ihmisen luomista maisemista: Hongkongin liikekeskustan pilvenpiirtäjät ovat puristuneet kapealle kaistaleelle meren ja jyrkkien kukkuloiden väliin.

Tsim Sha Tsui – Kowloonin puolella

Bruce Leen patsas. Avenue of Stars, Hongkong. Kuva: Saiko 3p / Shutterstock.com

Kowloonin puolelta Star Ferry lähtee Tsim Sha Tsuin rannasta. Alueen nähtävyytenä on rantabulevardi, joka tunnetaan nimellä Avenue of Stars. Nimensä rantabulevardi on saanut maassa olevista tähdistä, jotka kunnioittavat Hongkongin elokuvamaailman tähtiä.

Bruce Lee on saanut oman patsaansa. Kungfu-elokuvien tähti Bruce Lee poseeraa pronssiset lihakset kiristellen, mutta museota hän ei ole kotikaupunkiinsa saanut.

Bulevardilta avautuvat upeat maisemat salmen yli Hongkongin liikekeskustaan. Nähtävänä on myös Tsim Sha Tsuin vanha kellotorni, valtavalta, vaaleanpunaiselta skeittirampilta näyttävä Hongkongin kulttuurikeskus ja Hongkongin taidemuseo.

Niiden vieressä on vierekkäin kaksi hyvin erilaista mutta yhtä lailla kuuluisaa majapaikkaa. Toinen on The Peninsula, yksi maailman legendaarisimmista hotelleista. Hotellin on alun perin avattu vuonna 1928, mutta se on saanut rinnalleen modernin lisärakennuksen.

Aivan sen vieressä on edullinen mutta laadukas hostelli YMCA Salisbury. Jos täältä saa huoneen, kannatta ottaa. Tsim Sha Tsui on syystäkin suosittu paikka asua; majoitus on edullisempaa kuin salmen toisella puolen Hongkongin bisneskeskustassa, mutta sijainti on lähes yhtä keskeinen.

ICC Tower – Hongkongin korkein pilvenpiirtäjä

Tsim Sha Tsuin rannasta nousee myös Hongkongin korkein pilvenpiirtäjä ICC Tower. 484 metriä korkea pilvenpiirtäjä on maailman 13. korkein rakennus ja sen rinnalla Hongkongin muut pilvenpiirtäjät näyttävät mitättömän matalilta, vaikka monet vanhemmistakin pilvenpiirtäjistä olivat valmistumishetkellään rakennustaiteen ihmeitä.

ICC Tower tuntuukin näyttävän mallia, millaisiin korkeuksiin Hongkong seuraavaksi kurkottaa. Pilvenpiirtäjän sadannessa kerroksessa on näköalapaikka, josta aukeavat 360 asteen näkymät kaupunkiin.

ICC Towerin ylimmissä kerroksissa 103–118 kerroksen korkeudella on The Ritz-Carlton Hong Kong, yksi kaupungin upeimmista hotelleista.

Hotellin baaria, 118 kerroksessa sijaitsevaa Ozonea tituleerataan maailman korkeimmalla olevaksi baariksi. Kannattaa suunnata alkuillasta – illalla joutuu jo jonottamaan. Myös Ritz Carltonin aulabaari 103 kerroksessa on käymisen arvoinen.

Chunking Mansion – elokuvista tuttu

Kowloonin pääkatu on Nathan Road. Sen varrella, vain kivenheiton päässä Victorian satamasta, on maineikas Chunking Mansion. 17-kerroksinen rakennus on niin ruma, että se on nähtävä. Chungking Mansion on kuin kerrostalon muodon saanut hirviö.

Pakokaasujen likaamasta julkisivusta puuttuu osa paneloinnista, ja ilmastointilaitteet sojottavat seinästä kuin syylät. Näkymän täydentävät ikkunoiden kalsaririvistöt.

Kaupunginisät olisivat mielellään purkaneet 1960-luvun alussa valmistuneen rakennuksen jo aikaa sitten, mutta sen kaikkia, arviolta neljäätuhatta, asukasta on ollut mahdotonta tavoittaa, jotta heille olisi voitu ojentaa purkupäätös. Niinpä Chungking Mansion seisoo ylpeänä paraatipaikallaan keskellä vilkasta Nathan Roadia.

Onneksi. Romuluisesta kerrostalosta tuli keskeinen osa kaupungin kulttuurihistoriaa, kun se lainasi nimensä yhdelle ikimuistoisimmista Hongkong-elokuvista. Ohjaaja Wong Kar-wain rakastamisen vaikeudesta ja suurkaupungin yksinäisyydestä kertovan Chungking Expressin ensi-illasta on jo 30 vuotta, mutta katutason kelmeä valaistus, sokkeloiset käytävät, rahanvaihtopisteet, rättikaupat ja intialaiset ruokakojut ovat yhä kuin suoraan elokuvasta.

Alakerran kännykkäpuotien kautta sanotaan kulkevan kolmasosan koko Afrikassa myytävistä matkapuhelimista.

Legendaarisen hitaat ja klaustrofobisen ahtaat hissit (mikä ihana yhdistelmä!) vievät yläkerroksiin, joissa toimii parisataa halpaa majataloa. Niiden ikkunattomissa kopeissa yöpyy reppureissaajia, kauppamatkustajia, hämärämiehiä ja laittomia maahanmuuttajia maailman joka kolkalta.

Muuan antropologi laski aikoinaan, että kuukauden aikana talossa yöpyi 120 kansallisuutta – mikä sai Time-lehden nimeämään Chungking Mansionin Aasian kansainvälisimmäksi paikaksi.

Jos karu tunnelma ei pelota vaan houkuttelee, kannattaa varata huone Chunking Mansionin majataloista. Huoneet ovat vaatimattomia koppeja, mutta sijainti on erinomainen.

Central – Hongkongin ydinkeskusta

Star Ferry vie Tsim Sha Tsuista Centraliin, Hongkongin ydinkeskustaan. Jo lauttamatkalla on helppo aistia, että Hongkong on upealla paikalla – sen sijainti on kuin suoraan feng shuin oppikirjoista. Se on meren ja metsäisten vuorten välissä, missä elämänvoima chi virtaa poikkeuksellisen voimakkaasti.

Monet hongkongilaiset ottavatkin feng shuin opit tosissaan. Heidän mukaansa kaupungin vauraus johtuu pitkälti juuri sen suotuisasta sijainnista. Ja sehän sopii kunnon tieteisfantasiaan – ajatus siitä, ettei tiede selitä kaikkea, vaan mukaan tarvitaan annos fantasiaa.

Lauttamatkalla kannattaakin kiinnittää huomiota kahteen pilvenpiirtäjään, jotka seisovat lähekkkäin bisneskeskustassa, HSBC:n ja Bank of Chinan rakennuksiin.

Perinteinen hongkongilaispankki HSBC noudattaa feng shuin oppeja. 178 metriä korkea HSBC:n päämaja rakennettiin – kustannuksissa säästelemättä – pylväiden päälle, jottei rakennus tukkisi sen kohdalta virranneiden energioiden kulkua.

Sen haastaja Manner-Kiinasta on Bank of China, jota rakennettaessa vähät välitettiin chistä. Yli sata metriä korkeamman Bank of China katolla puolestaan sojottaa taivasta kohti kaksi antennia kuin riisikuppiin isketyt syömäpuikot, mikä on vanha aasialainen symboli kuolemalle.

Kokonaisuutena Bank of Chinan rakennus näyttää rukoilijasirkalta, joka on noussut kaupungin yläpuolelle uhkaavaan hyökkäykseen.

Pankkirakennusten välistä henkien taistelua on tulkittu vertauskuvaksi Hongkongin kamppailusta itsemääräämisoikeudestaan Kiinan vallan alla. Viime vuosina rukoilijasurkka on noussut voitolle.

Molemmissa pilvenpiirtäjissä kannattaa piipahtaa sisällä. HSBC:n komeassa aulassa videoinstallaatio esittelee pankin taidekokoelmia, Bank of Chinassa voi puolestaan kiitää hissillä 43-kerrokseen ihailemaan Hongkongin keskustaa pankkiirin perspektiivistä.

Jardine House – Tuhannen persreiän talo

Centralin keskustassa, melkein Star Ferryn terminaalin vieressä, on valkoinen pilvenpiirtäjä, jonka julkisivua koristavat lukemattomat pyöreät ikkunat.

Kun konsulttien ja pankkiirien kansoittama Jardine House rakennettiin 1970-luvulla, 52-kerroksinen pilvenpiirtäjä oli Aasian korkein. Jotta se pystyttiin rakentamaan sataman täyttömaalle, arkkitehdit keksivät keventää rakennuksen painoa lukemattomilla pyöreillä ikkunoilla.

Sitä arkkitehdit eivät tosin arvanneet, minkä lempinimen hongkongilaiset antaisivat heidän mestariteokselleen: Tuhannen persreiän talo. Liikanimi on osunut ja uponnut ainakin pankkikriisien aikoina.

HSBC:n pääkonttori ja Patsaiden aukio

Toinen ulkoasultaan kuuluisa pilvenpiirtäjä on Hong Kong and Shanghai Bankin eli HSBC:n päämaja, outo häkkyrä, joka näyttää rakennussarjan palikoista kootulta. Star Ferryn terminaalista on sinne vain lyhyt kävely.

Se on kaupungin kuuluisin esimerkki Feng Shuista käytännössä. Kun pilvenpiirtäjää alettiin suunnitella 1979, Feng Shui -mestarit varoittivat, että se uhkasi katkaista keskustan läpi virtaavat energiat. Niinpä arkkitehti Norman Foster nosti rakennuksen seisomaan tolppien päälle. Moinen järjestely maksoi tietenkin maltaita, nykyrahassa 450 miljoonaa euroa, ja vuonna 1985 valmistuneesta rakennuksesta tulikin maailman kallein. Mutta sillä ei ollut väliä, Feng Shuin kunnioittamisen uskottiin kyllä maksavan itsensä takaisin.

180 metriä korkean rakennuksen alle pääsee kävelemään. Sisälle pankkirakennukseen noustaan pitkin maailman korkeimpia, vapaasti seisovia rullaportaita. Sisällä kannattaa käväistä, vaikka tyhjätasku olisikin. Hongkongissa mahtailevat pankkirakennukset kun ovat yksi kaupungin kiehtovimmista nähtävyyksistä.

Rullaportaiden päässä odottaa pankin aula, katedraalimaisen vaikuttava sali, joka tuntuu julistavan, ettei tässä kaupungissa ole rahan mahdilla rajaa.

Samaa mieltä on varmasti myös Sir Thomas Jackson, joka seisoo ylhäisessä yksinäisyydessään HSBC:n edessä Patsaiden aukiolla. 1800-luvun pankkiiri kehitti HSBC:stä Aasian suurimman pankin ja näytti suuntaa kaupungin tulevaisuudelle. Jacksonilla on hyvä syy säteillä itsetyytyväisyyttä. Kun juhlavasti nimetyn aukion muut patsaat on siirretty syrjään kuningatar Viktoriaa myöten, pankkiiri on saanut jäädä.

Pankkiirin edessä on vuonna 1912 valmistunut graniittipalatsi, uusklassinen Legislative Council. Se on yksi Hongkongin harvoista historiallisista rakennuksista, kaupunki kun kärsii kroonisesta tilanpuutteesta, ja menneisyys jyrätään helposti tulevaisuuden tieltä.

HSBC:n vieressä on yksi keskustan parhaista hotelleista, Landmark Mandarin Oriental, jonka yhteydessä on luksusmerkkeihin erikoistunut ostoskeskusta sekä erinomainen, japanilainen Zuma-ravintola, joka vie isakaya-tyylisen syömisen luksustasolle.

Ravintolakatu Wellington Street

Erinomainen ravintolakatu on keskustassa kulkeva Wellington Street. Sen varrella on melkein vieri vieressä konstailemattomia ravintoloita, jotka tarjoilevat perinteisiä hongkongilaisia herkkuja, kuten nuudeleita, ankkaa ja rapeaksi paahdettua possua.

Kaikki klassiset kantonilaisherkut löytyvät keskustasta pieneltä alueelta Wellington Streetin ympäristöstä.

Lähes pakollinen kohde on Lin Heung Tea House. Ennen sisään astumista kannattaa ottaa syvä henkäys ja valmistautua pyörremyrskyyn.

Portaat vievät katutasosta toisen kerroksen teehuoneeseen kuin omaan ihmemaahansa, pöydistä ja ihmisistä ahtaaseen saliin, joka kaikuu astioiden kilinästä ja kolinasta, kun parisataa asiakasta ryystää teetä ja hotkii dimsumeja.

Kaikki tapahtuu nopeasti kuin kungfuelokuvassa. Tarjoilijarouva ohjaa pöytään, josta edelliset asiakkaat ovat vasta nousemassa, ja pyyhkäisee sen liinalla puhtaaksi. Ruoantähteet sinkoilevat ympäriinsä.

Toinen tarjoilija kiikuttaa kuumaa vettä, jossa voi huljutella ruokailuvälineensä puhtaaksi, ja samassa pöydän viereen jo luovii ensimmäinen tarjoilukärry täynnä pyöreitä bambuastioita, joiden sisällä on monenlaisia höyrytettyjä pikkuherkkuja, dimsumeja.

Kärryistä voi valita mieleisensä, mikä tarkoittaa kantoninkiinaa taitamattoman tapauksessa arvaamista.

Muori nostaa dimsumeja kärrystään kuin taikuri hatustaan. Useimmiten eteen ilmestyy jotakin herkullista, kuten katkarapupalleroita, possunyyttejä, ravunsaksia ja uppopaistettua siankylkeä, mutta arpa osuu myös pehmeäksi höyrytettyihin kananvarpaisiin.

Aamiaisella ja brunssilla nautittavat dimsumit ovat ehkä kaikkein kantonilaisin herkku, mitä kuvitella saattaa. Nimi tarkoittaa ”sydämen kosketusta”, sillä pikkuherkkujen on tarkoitus vain herätellä makunystyrät päivän myöhempiä, raskaampia aterioita varten.

Olennaisena osana dimsum-ateriaan kuuluu vihreän- tai oolongteen juominen. Koko tilannetta kutsutaankin nimellä yum cha, ”juoda teetä”. Juomaa tarjoillaan pöytäseurueessa toinen toisillensa, ja tapoihin kuuluu taputtaa taivutetuilla etu- ja keskisormella pöytää kiitokseksi.

Astioiden jatkuvassa kilinässä ja tarjoilukärryjen lähes balettimaisessa pyörähtelyssä tulee vääjäämättä mieleen John Woon elokuva Hardboiled, jonka alkukohtauksessa pääosaa esittävä Chow Yun-Fat nauttii aamiaista poliisikollegansa kanssa hampaisiin asti aseistettujen gangsterien täyttämässä teehuoneessa.

Dimsumeja popsiessaan Chow Yun-Fat kysyy, miksei kollega muuta pois Hongkongista, jossa heidän henkensä on jatkuvasti hiuskarvan varassa.

”Olen liikaa Hongkongia. Elän ja kuolen tässä kaupungissa. En voisi elää missään muualla. Mistä muualta saisin näin fantastista aamiaista?” tämä vastaa.

Sitten alkaa räiskintä.

SoHo ja Mid-Levels Escalators – rullaportaat Hongkongin keskustan halki

Hongkongissa voi kulkea maailman pisimpiä ulkoilmassa olevia rullaportaita pitkin. Kuva: Benny Marty / Shutterstock.com

Jyrkälle rinteelle kasvaneessa Hongkongissa ei käytetä rullaportaita ainoastaan ostoskeskuksissa, metroasemilla ja pankkien pääkonttoreissa, vaan tässä kaupungissa rullaportaat kulkevat myös ulkosalla keskustan halki.

800 metriä pitkät ja nimellä Mid-Levels Escalators kulkevat rullaportaat alkavat Centralista Des Voeux Roadilta ja johtavat koko keskustan halki Peak-kukkulan juurelle. Aamuisin ne rullaavat alaspäin vieden ihmisiä töihin, lopun ajan päivästä ne kulkevat ylöspäin.

Portaiden ympärillä kukoistavat trendikkäät SoHon (South of Hollywood Road) ja NoHon (North of Hollywood Road) kaupunginosat, joissa on rinnakkain pastellinsävyisiä tapasravintoloita, designputiikkeja, antiikkikauppoja ja taidegallerioita. Ruokaa löytää maailman joka laidalta.

SoHon ravintoloista maineikkaimpia on Bo Innovation, jolla on kaksi Michelin-tähteä. Ruoka on todella modernia ja kikkailevaa kiinalaista.

Lan Kwai Fong, Hongkong. Kuva: Joey Cheung / Shutterstock.com

SoHon kulmilla on myös Hongkongin kuuluisin baarikatu Lan Kwai Fong, joka ei tosin ole erityisen mielenkiintoinen. Lyhyt, U:n muotoinen pikkukatu on täynnä pubeja ja baareja, jotka eivät pahemmin eroa toinen toisistaan.

Poikkeuksen tekee muutama baari samoilla kulmilla, kuten Wyndham Streetillä sijaitseva Pastis; pariisilaistyylisessä pikkukuppilassa on rauhoittava, boheemeihin keskusteluihin kannustava ilmapiiri.

The Peak – Hongkongin paras näköalapaikka

Victoria Peakin näköalapaikalle pääsee raiteita pitkin. Hongkong. Kuva: Zen S Prarom / Shutterstock.com

Jäljellä on vielä paras Hongkong-kokemus. Illan koittaessa kannattaa astua rämisevään vaunuun, joka nousee äkkijyrkkiä kiskoja pitkin keskustan yläpuolelle Peak-kukkulalle.

Peakin näköalatasanteelta 400 metrin korkeudesta avautuvan maiseman on nähnyt lukemattomissa kuvissa ja elokuvissa, mutta edes se ei valmista näkyyn luonnossa. Pelkästään tämän takia kannattaa matkustaa Hongkongiin: kaupungin voi nähdä päivässä, mutta se on koettava ainakin kerran elämässä.

Hongkong nähtynä Victoria Peakilta. Kuva: Earnest Tse / Shutterstock.com

Alhaalla levittäytyvät meri ja Hongkongin pilvenpiirtäjät. Tässä kaupungissa on enemmän pilvenpiirtäjiä kuin yhdessäkään toisessa: yli 1200 kappaletta (toisen laskutavan mukaan yli 3500), tuplasti enemmän kuin New Yorkissa. Missään muualla ei asu yhtä paljon ihmisiä yli 14 kerroksen korkeudessa.

Hongkongiin on ahtautunut kahdeksan miljoonaa asukasta alueelle, joka on vain neljäsosa New Yorkin pinta-alasta. Silti väenpaljous ei ahdista: kaupunki on siihen liian hyvin organisoitu. Lähes puolet sen pinta-alasta on varattu puistoille ja metsille ja julkinen liikenne toimii niin hyvin, että harva omistaa autoa. Jos Hongkong todella on tulevaisuuden kuva, se on hyvin lohdullinen sellainen.

Ylhäältä päin pilvenpiirtäjät ovat kuin meren ja kallioiden puristuksessa tiiviisti pakkautuneita kvartsikiteitä. Talot, ihmisten kätten jälki, ovat muuttuneet osaksi geologiaa. Kuin ne olisivat olleet siinä aina, ja maailman kuuluisikin näyttää juuri tällaiselta. Ja silti maisema on ainaisessa muutoksessa: kuin betoninen koralliriutta kaupunki kurottaa yhä korkeammalle kohti tulevaisuutta.

Päivä on kääntynyt iltaan. Sininen hetki koittaa. Samaan tahtiin kuin pimeys laskeutuu, pilvenpiirtäjien valot syttyvät, yksi kerrallaan. Kaupungista tulee oma tähtitaivaansa.

Ilmestyksen keskellä mielessä alkaa kummitella kaksi kysymystä. Kuinka korkealle Hongkong voi vielä nousta, nousevatko pilvenpiirtäjät vielä jonakin päivänä Peakiakin korkeammalle?

Ja seilaako Starferry vielä silloinkin kaupungin energiavirtojen laineilla, pelastusrenkaat laitoja vasten tanssien?

Dragon’s Back Trail – Hongkongin kuuluisin vaelluspolku

Hongkong. Kuva: Ekaphon Maneechot / Shutterstock.com

Pilvenpiirtäjien ohella Victoria Peakin näköalatasanteella, 500 metrin korkeudessa, yllättävät raikas ilma, linnunlaulu ja vehreys, joka kaupunkia ympäröi. Luonnon ja asutuksen raja on kuin veitsellä leikattu.

Hongkongin vehreään puoleen voi tutustua Peakilta käsin, jos sinne suuntaa illan sijaan päivällä. Hongkongin luonnonsuojelualueilla kulkee yli sata kilometriä merkittyjä vaelluspolkuja. Yksi suosituimmista on Dragon’s Back Trail, joka kulkee Hongkongin saren metsäisillä kukkuloilla.

10 kilometrin polku lähtee kätevästi Peakin näköalatasanteelta ja kulkee pitkin Pok Fu Lamin luonnonpuistoa. Ei tarvitse kuin nousta Peak Tramillä ylös näköalatasanteelle ja vaelluspolku alkaa heti tien toiselta puolen.

Stanley – kylämäistä tunnelmaa

Stanley Beach, Hongkong. Kuva: eWilding / Shutterstock.com

Hongkongin saarella kohoavien vuorten toisella puolen odottaa aivan toisenlainen kaupunkikuva. Stanleyn kaupunginosassa pilvenpiirtäjät ovat vaihtuneet viehättävään merenrantakylään. 

Nähtävyytenä on mukava rantabulevardi, suosittu matkamuistotori ja kolonialismin ajalta periytyvä Murray House. Parasta taitaa kuitenkin olla bussimatka Centralista Stanleylle – Hongkongin kukkuloiden yli vievä bussiajelu käy sightseeing-kierroksesta.

Bussi nro 6 lähtee Exchange Squarelta läheltä Star Ferryn Centralin terminaalia.

Hong Kongin eläintarha

Aivan keskustassa on Hong Kong Park, jossa on viihtyisä pieni Teemuseo (ilmainen) ja hieno lintupuisto, jossa voi suojaverkon alla bongailla vehreyden keskeltä monenlaisia upeita siivekkäitä.

Toinen kiinnostava keskustapuisto on pieni Hong Kong Zoo (ilmainen), jossa on monenlaisia apinoita – valtavia orangeja myöten. Eläintarhan yhteydessä toimii kasvitieteellinen puutarha.

Mong Kok – maailman tiheimmin asuttu alue

Jos aikaa on vielä jäljellä, kannattaa tutustua tarkemmin Kowloonin puoleiseen Hongkongiin. Kiehtovaa aluetta on Mong Kok, jonka kerrotaan olevan maailman tiheimmin asuttu alue. Iltaisin alueella vellova ihmismeri onkin aikamoinen nähtävyys.

Perille pääsee kätevästi metrolla. Aseman nimi on Mong Kok.

Walled City Park

Kowloonin Walled City, ”Linnoitettu kaupunki”, oli vuosikymmenien ajan Hongkongin pahamaineinen slummi, infernaalisen täyteen ahdettu kortteli, kaupunki kaupungissa, jonne viranomaisilla ei ollut asiaa. Kortteli purettiin 1994 ja nyt sen paikalla on rauhallinen, Qing-dynastian tyylinen puisto, jossa on pieni mutta kiehtova näyttely slummin elämästä.

Metrolla asemalle Lok Fu, sieltä Exit A:n vierestä bussi 11D.

Nunnaluostari Chi Lin ja Nan Lian Gardens

Nunnaluostari ja sen yhteydessä oleva hieno, kiinalainen mietiskelypuutarha ovat rauhan keitaita kaupungin keskellä. Puusta tehtyä nunnaluostaria ympäröivät valtavat talokolossit – yhdistelmästä tulee aikamoinen ying ja yang -olo.

Nunnaluostari sijaitsee samalla suunnalla kuin Walled City Park.

Metropysäkki Diamond Hill, Exit C2 Hollywood Plaza -ostoskeskukselle, jonka edestä opastekyltit johtavat perille.

Happy Valley Race Cours – hevosurheilua Hongkongissa

Yksi hongkongilaisten rakastetuimmista harrastuksista ovat laukkakisat. Keskiviikkoiltaisin Happy Valleyn laukkaradalla kerääntyy 15 000 innokasta vedonlyöjää, ja raha vaihtaa omistajaa noin 80 miljoonan euron arvosta. Laukkaradan kiihkeästä tunnelmasta pääsee nauttimaan reilun kahden euron sisäänpääsymaksulla.

Baarialue Wan Chai

Hongkong. Kuva: Tom Eversley / Shutterstock.com

Laukkaradan vieressä on baarialue Wan Chai, joka tunnettiin pitkään punaisten lyhtyjen alueena. Osin se on sitä edelleenkin, mutta tyttöbaarien vieressä on myös kunniallisia ravintoloita, kuten iät ja ajat paikoillaan ollut brittipubi Delaney’s, joissa bisnesmiehet käyvät muutamalla drinkillä töiden jälkeen.

Hauska pieni musiikkibaari Wan Chaissa on The Wanch.

Wan Chaissa meno alkaa alkuillasta toimistojen sulkeuduttua ja jatkuu osassa paikoista aamuun asti.

Hongkongin museot

Huonot uutiset museoiden ystäville: mikään Hongkongin museoista ei rankkaa maailman mielenkiintoisimpien museoiden joukkoon. Muille se onkin sitten kaiketi hyvä uutinen – Hongkongissa voi hyvällä omalla tunnolla jättää museokierrokset väliin.

Museonälkänsä on helpointa tyydyttää Kowloonin rantabulevardilla, jolla sijaitsee useita museoita. Tiedemuseossa (Hong Kong Science Museum) pääsee kokeilemaan robotiikkaa ja virtuaalitodellisuutta käytännössä.

Hong Kong Museum of Artin (suljettu torstaisin) tekevät mielenkiintoiseksi vanhat öljy- ja vesivärimaalaukset kaupungista. Maalauksista voi vertailla kuinka paljon Hongkong on historiansa aikana muuttunut. Esillä on myös kiinalaista kalligrafiaa ja antiikkia.

Hongkongin elokuva-arkisto

Mitäpä olisi Hongkong ilman elokuviaan? Hongkongin elokuva-arkistossa järjestetään retrospektiivinäyttelyitä ja esitetään sekä ikimuistoisia Hongkong-pätkiä että kiinnostavia kansainvälisiä tuotantoja.

Elokuva-arkisto sijaitsee Kowloonin puolella Taikoo Shingin kaupunginosassa. Perille pääsee metrolla.

Hongkongin saaret

Hung Shing Yeh -ranta. Lamman saari, Hongkong. Kuva: eWilding / Shutterstock.com

Jos Hongkongin klaustrofobiset kaupunkimaisemat alkavat ahdistaa, on aika suunnata saarille, joilla on hiekkarantoja, vaelluspolkuja ja viihtyisiä kalaravintoloita.

Saarista suurin on Lantau, jolla sijaitsee lentokentän lisäksi Disneyland ja viihtyisä kalastajakylä Tai-O. Yksi viihtyisimmistä saarista on Lamma, jonka läpi kulkee mainio vaelluspolku.

Cheung Chau tunnetaan hippihengestään. Toukokuussa Cheung Chaulla vietetään Cheung Chau Bun -festivaalia, jonka aikana kilpailijat kiipeävät bambusta tehtyihin torneihin, joiden huipulla on kiinalaisia pullia.

Lantau – vohveleita ja Hongkongin Jätti-Buddha

Ngong Ping -kaapelihissi, taustalla jättämäinen Buddhan patasas. Hongkong. Kuva: Patrick Foto / Shutterstock.com

Hongkongin saarista suosituin on Lantau, jolla sijaitsee Disneyland-huvipuisto. Lantaulla on myös hienoja hiekkarantoja ja suuri, prinssinen Tian Tan Buddha -patsas, jolla on korkeutta 34 metriä. Ylös vie kaapelirata, jolta avautuvat huikeat näkymät. Kaapeliradan päätepisteestä pitää vielä kavuta 268 porrasta.

Edellisten lisäksi Lantaun saari tunnetaan vohveleistaan. Kalastajakylässä nimeltä Tai O vanhat ukot paistavat gai dan jai -vohveleita perinteiseen tapaan paistinraudalla hehkuvien hiilien päällä.

Lantaun lautat lähtevät Centralin laitureilta.

Hongkongin huvipuistot

Hongkongissa on kaksi kilpailevaa huvipuistoa: Ocean Park ja Disneyland. Monen mielestä puistoista parempi on Ocean Park – Disneyland kun on pienin sarjassaan ja yleensä tupaten täynnä mannerkiinalaisia kotimaanturisteja. Ocean Parkissa on sekä huikeita huvipuistolaitteita että komea meriakvaario.

Toisaalta ihan mukava elämys Hongkonginkin Disneyland on, varsinkin, jos ei ole käynyt Disneylandeissa Yhdysvalloissa. Disneyland sijaitsee Lantaun saarella ja Ocean Parka Hongkongin pääsaarella.

Hongkongin rannat

Tai Long Wan -ranta. Sai Kung, Hongkong. Kuva: Amrit Bharadwaj / Shutterstock.com

Kukaan tuskin tulee Hongkongiin varta vasten rantalomalle, mutta vierailu Hongkongin biitseillä paljastaa kaupungista uuden, rennomman puolen. Ja hienoimmat biitsit – kuten syrjäinen Tai Long Wan – ovat oikeasti maailmanluokan hiekkarantoja.

Lue lisää: Hongkongin rannat

Symphony of Light

Kello kahdeksalta illalla Hongkongin pilvenpiirtäjät saavat seinilleen valoshow’n, jota voi seurata niin Hongkongin kuin Tsim Sha Tsuinkin puolelta. Hienoimmat valot ovat Hongkongin korkeimman pilvenpiirtäjän ICC:n seinässä, jota pitkin leijailee lehtiä, pilviä, sydämiä ja lampaita.

ICC:n oma valoshow alkaa jo heti pimeän laskeuduttua, joten sen nähdäkseen ei tarvitse osottaa Symphony of Lightin alkamista.

Dialogue in the Dark

Jännässä näyttelyssä pääsee katsomaan Hongkongia sokean silmin. Sysipimeässä museossa muut aistit terästäytyvät. Museota kierretään sokeainsauvan ja näkövammaisten oppaiden avulla. Koettavana on muun muassa simulaatiot Star Ferry -ajelusta, supermarketista ja metsäpolusta.

Englanninkielinen kierros pitää varata ennakkoon.

Duk Ling -junk-risteilyt

Hongkongin vesillä voi tehdä risteilyn perinteisellä zdonkki-purjealuksella. Kuva: Efired / Shutterstock.com

Punapurjeinen Duk Ling on Hongkongin viimeinen autenttinen junk-vene, jollaiset aikoinaan täyttivät Hongkongin sataman. Vene lähtee Kowloonin Avenue of Stars -rantabulevardilta (risteilyt 100 HKD).

Hongkongin ruoka

Syöminen on Hongkongissa yhtä juhlaa. Valinnanvaraa on kantonilaisesta ruoasta keittiöihin ympäri maailman. Paikallisissa pikkuravintoloissa herkuttelee muutamalla eurolla.

Perinteinen hongkongilainen ruoka on nopeasti nautittavaa, syntisen rasvaista – ja taivaallisen hyvää. Koska kodit ovat pieniä ja ahtaita, hongkongilaiset syövät usein ulkona kaikki viisi ateriaansa: aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan.

Perinteisiä herkkuja ovat dimsumit, wontonit, nuudelit, rapea imeväispossu, paistettu hanhi ja haudutetut abalonit. Erinomaisia paikallisia ravintoloita on keskittynyt keskustassa esimerkiksi Wellington Streetille ja sen lähiympäristöön.

Perinteisimmät ravintolat ovat usein ulkoasultaan hyvin karuja; pääosassa on ruoka.

Hongkongin hotellit

Ahtaasti rakennetussa Hongkongissa jokainen neliömetri on kullankallis. Sen huomaa myös matkailija kukkarossaan. Tarjouksia kannattaa metsästää netin hotellipalveluista kuten Booking.com.

Edullisia majapaikkoja löytää Kowloonista Nathan Roadilta. Suuri kerrostalo Chunking Mansion on täynnä pieniä majataloja, jotka tarjoavat edullisesti ahtaita ja ikkunattomia koppeja. Sijainti on todella keskeinen.

Viihtyisämpi vaihtoehto edulliseen majoitukseen on Tsim Sha Tsuin parhaalla paikalla sijaitseva hostelli YMCA Salisbury.

Jos on varaa luksukseen, historiallisen The Peninsulan ohella Hongkongissa on tietysti monta muutakin huippuhotellia. Ikimuistoinen yöpymispaikka on esimerkiksi The Ritz-Carlton Hong Kong, joka sijaitsee 484 metriä korkeassa ICC Towerissa. Torni pääsee maailman 15 korkeimman rakennuksen listalle, ja hotellihuoneet löytyvät 103 kerroksesta ylöspäin.

Hongkongin julkinen liikenne

Julkinen liikenne on edullista ja tehokasta. Metrolla ja busseilla pääsee ympäri Hongkongin saarta ja Kowloonia. Keskustassa voi liikkua myös vanhanajan raitiovaunuilla. Peakille nousee keskustasta Peak Tram. Taksikyydit keskustassa ovat edullisia.

Helpoiten liikkumiset maksaa hankkimalla jo lentokentältä lipunmyyntipisteestä Octopus-kortin, johon ladatulla arvolla voi myös kuitata pienet kauppaostokset ja ravintolalaskut.

Paras aika matkustaa – Hongkongin sää ja ilmasto

Hongkongin sää on usein hyvä, mutta kesä on sadekautta. Kuva: StockLeb / Shutterstock.com

Hongkongin ilmasto on subtrooppinen. Kesä on pitkä, kuuma ja todella kostea: keskilämpötila kesäkuusta syyskuulle vaihtelee 26 ja 34 Celsiuksen välillä, ja ukkosmyrskyt sekä voimakkaat sadekuurot ovat yleisiä. Elo-syyskuussa voi olla taifuuneita.

Ilma on kesällä niin kosteaa, että hongkongilaiset käyttävät kotonaan kosteudenkerääjiä, ja vaatteet sekä kengät saattavat homehtua kaapeissa, jos ne ovat vähän aikaan käyttämättä.

Parasta vierailuaikaa ovat marras- ja joulukuu, jolloin sää on lauhkean lämmin ja kuiva.

Kylmimpiä kuukausia ovat tammi- ja helmikuu, jolloin lämpötila voi pudota yöllä 10 asteeseen. Talvet ovat kaikki vähän erilaisia: voi olla tosi kylmää ja kirkasta tai sumuista ja harmaata, mutta voi olla aurinkoista ja lämmintäkin. Talvella voi olla käyttöä takille ja kaulahuivillekin.

Maalis- ja huhtikuussa keskilämpötila nousee jälleen 20 asteen kieppeille.

Matka Hongkongiin

Finnair lentää suoraan Helsingistä Hongkongiin. Hongkongista on hyvät jatkoyhteydet ympäri Aasiaa.

Hongkongista pääsee lautoilla Macaoon.

Hongkongin lentokenttäkuljetus

Hongkongin lentokentältä pääsee keskustaan vain puolessa tunnissa. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kahden hengen kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 40 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Hongkongissa.

Tarvitaanko Hongkongiin viisumia?

Vaikka Hongkong kuuluu Kiinaan, se on erillinen hallintoalueensa eikä suomalainen tarvitse lomamatkalle viisumia.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi