Krabin provinssi tunnetaan jylhistä vuorista ja karstikivikallioista. Upeiden maisemien lisäksi pystysuorista kallioista pääsee nauttimaan myös kiipeilemällä. Krabi onkin yksi maailman kuuluisimmista kalliokiipeilypaikoista.

Kiipeilijät ympäri maailmaa aloittelijoista maajoukkuetason huippuihin kokoontuvatkin Krabille nauttimaan kiipeilystä hulppeissa puitteissa. Krabin Railey- ja Tonsai -biitseillä on yli tuhat reittiä kattava monipuolinen kiipeilykeskittymä, jolla liuta yrityksiä palvelee kiipeilymatkaajia.

Jos matkasi suuntautuu Krabille kannattaa ehdottomasti hyödyntää mahdollisuus kokea huikeita kiipeilyelämyksiä ja kokeilla omia rajojaan!

Kalliokiipeily sopii kaikenikäisille pikkulapsista mummoihin ja vaareihin.

Krabi kalliokiipeily Thaimaa

Tästä se lähtee…

Kalliokiipeily – aloita uusi harrastus Raileylla

Kallikiipeilyä kokeillakseen ei tarvitse aiempaa kiipeilykokemusta. Tarvittava ohjaus ja varusteet järjestyvät paikanpäältä. Kiipeily on turvallista asiantuntevien oppaiden johdolla.

Raileyn kalliot sopivat hyvin aloittelijoille ja esimerkiksi lapsiperheille, mutta kymmenistä vaihtoehdoista löytyy myös vaativia reittejä. Nuorimmat kiipeilijät ovatkin vain 3–4-vuotiaita. Ikähaitarin toisessa päässä on nähty seitsemän- ja jopa kahdeksankymppisiä kiipeilijöitä.

Laji sopiikin siis useimmille matkaajille. Peruskunto riittää.

Eroon korkeanpaikankammosta

Suosittuja kiipeilyreittejä sijaitsee aivan rannalla Raileyn upeissa maisemissa. Tämä mahdollistaa kiipeilyn yhdistämisen näppärästi uimiseen ja auringonottoon.

Kiipeily on muuten mitä parhainta siedätystä korkeanpaikankammoon, ja on hienoa nähdä, miten ihmiset kerta toisensa jälkeen voittavat pelkojaan seinämillä ja vähän kerrallaan oppivat luottamaan itseensä ja turvaköyteen.

Krabi Thaimaa kalliokiipeily

…ja näin se etenee.

Ao Tonsai sopii kokeneille kalliokiipeilijöille

Kokeneemmat kiipeilijät löytävät haasteita Ao Tonsain rannalta lyhyen kävely- tai venematkan päässä Raileylta, mistä löytyy vaativia overhang-reittejä sekä multi-pitch-reittejä jopa 200 metrin korkeuteen.

Tonsain rannalta löytyvät myös hyvät boulderointimahdollisuudet omatoimikiipeilijöille.

Krabi Thaimaa kalliokiipeily

Kiipeilyä Railey Eastillä. Kuva: Rosita Juurinen.

Kursseja ja henkilökohtaisia oppaita

Halutessasi voit vuokrata itsellesi kiipeilyoppaan, joka tutustuttaa sinut sekä Raileyn että Tonsain kallioihin kiipeilypaikat omaan tasoosi räätälöiden.

Krabin kiipeilykouluilta saa kaikki tarvittavat varusteet ja opastuksen.

Suosituimpia kursseja ovat puolen päivän ja kokopäivän kiipeilykurssit, jotka toteutetaan ns. yläköysikiipeilynä, mikä sopii hyvin aloittelijoille tai vain vähän kiipeilyä harrastaneille.

Puolen päivän kurssilla ehtii kiivetä 3–4 reittiä ja oppia varmistuksen perustaidot. Koko päivän kestävällä kurssilla oppii enemmän tekniikkaa ja hyvällä tuurilla ohjaaja vie kiipeilijän Phra Nang Beachin perällä olevaan luolaan, josta laskeudutaan huikeiden näkymien siivittämänä Railey Westin puolelle. Suosittelemme!

Krabin kiipeilykoulut vuokraavat myös pelkkiä varusteita omatoimikiipeilijöille.  Varoituksen sanana kuitenkin sanottakoon, että kiipeilyonnettomuuksia tapahtuu eniten juuri omatoimisille kiipeilijöille, joten kannattaa harkita, milloin taidot riittävät itsenäiseen jyrkänteiden valloitukseen.

Krabi Thaimaa kalliokiipeily

Phra Nang Beachin luolasta voi ihailla näkymää sekä West Raileylle että tonsaille. Kuva: Rosita Juurinen.

Kalliokiipeily Krabissa – näin se toimii

1. Varaa haluamasi kalliokiipeilykurssi mielellään edellisenä päivänä suoraan valitsemaltasi kiipeilykoululta (tai matkatoimistosta mantereen puolelta). Varattaessa maksetaan yleensä pieni varausmaksu (tai koko summa).
2. Kysy sisältyykö kurssiin mahdollisuus päästä laskeutumaan Phra Nang Beachin luolasta (tämä vaihtelee kouluittain ja ohjaajittain).
3. Varustaudu kiipeilypäivään joustavalla ja kevyellä vaatetuksella, aurinkorasvalla ja kameralla sekä rohkealla mielellä. Muista, että saat kiivetä juuri oman tasosi mukaan ja juuri sen verran kuin haluat (ohjaajat ovat tosin hyviä tsemppaamaan, joten saatat ylittää itsesi).
4. Ohjaajat suunnittelevat reitit niin, ettei tarvitse kiivetä auringon paahteessa. Sateen sattuessa löytyy myös kuivia seinämiä.
5. Kiipeäminen tapahtuu 1–4 hengen ryhmissä, riippuen päivän varaustilanteesta.
6. Juomavesi, vakuutukset ja varusteet kuuluvat kaikkiin kursseihin Krabilla.
7. Vältä krapulaa (hangover ja overhang eivät sovi yhteen!).

Deep Water Solo eli DWS Krabissa

Krabissa voi myös harrastaa Deep Water Soloilua (DWS) eli kiivetä kallioita ilman köysiä, jolloin alastulo hoituu hyppäämällä mereen. Krabin suoraan merestä nousevat kalliot sopivat erinomaisesta Deep Water Soloiluun.

DWS on rento muoto kalliokiipeilystä. Meren ääreltä kiivetään kallion seinämälle niin korkealle kuin pystyy tai uskaltaa ja lopulta hypätään – tai putodaan – syvään, siniseen mereen. Ja sama uudestaan. DWS:n voi ottaa kiipeilyhaasteena tai puhtaasti hauskanpitona.

Hyppypaikoilla on tosi syvää, joten pohjakosketuksista ei tarvitse olla huolissaan. Hyppytekniikkaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota: mahalaskut tai selälleen tipahtaminen yli kymmenestä metristä ei ole välttämättä mukava kokemus.

Päiväretken aikana käydään yleensä kiipeämässä kahdella kalliolla, ja loppupäivä rentoudutaan saarilla ja snorklataan. Päivän DWS-retki voi olla hyvin antoisa, vaikkei lopulta haluaisikaan kalliolta hyppiä. Voi nauttia auringosta, uimisesta, muiden hyppysuoritusten seuraamisesta ja ottaa vain rennosti.

Krabi Thaimaa kalliokiipeily

Phra Nang Beachillä kiipeillään komeissa maisemissa. Kuva: Rosita Juurinen

Krabin kiipeilykoulujen hintoja

Kiipeilykurssien hinnat ovat Krabissa yleensä kiinteitä, ja kaikki koulut noudattavat suunnilleen samaa hinnoittelua. Voit tietysti yrittää tingata, mutta yleensä se tarkoittaa sitä, että ohjaaja tinkii silloin omasta palkkiostaan.

Puolen päivän kiipeily 800 bht (n. 20 euroa)
Kokopäivän kiipeily 1600 bht (n. 40 euroa), sisältää lounaan
Lead climbing -kurssit, 1 päivä 2000–2500 bht (n. 50–60 e)
3 päivän kurssit (joilla saa valmiudet omatoimiseen kalliokiipeilyyn ja varusteiden käsittelyyn) 5000–6000 bht (n. 125–150 e)
Mantereen puolelta esimerkiksi Ao Nangista buukattuna on mahdollista saada noutopalvelu omalta hotellilta, tällöin hinta saattaa olla 100–200 bahtia kalliimpi.

Suositeltavia kiipeilykouluja Krabissa

Useimmat kiipeilykoulut ovat keskittyneet Railey Beachille, mutta myös Tonsain puolelta löytyy muutama koulu. Kaikista kouluista saa suunnilleen samat palvelut. Enemmän eroja on yksittäisten ohjaajien kuin koulujen välillä.

Joitakin suositeltavia kiipeilykouluja Raileylla: Real Rocks, Hot Rock, Sea Cliffs ja King Climber.

Terveisin,

Rosita Juurinen, Thaimaan-matkaaja, osavuosioleskelija ja kiipeilyn viihdekäyttäjä.
Rosita neuvoo mielellään Krabin kiipeilyyn liittyvissä kysymyksissä. Kysykää rohkeasti kommenttipalstalla neuvoa – tai kertokaa omista kokemuksistanne.

LUE LISÄÄ BLOGIKIRJAN ARTIKKELEITA →

Lue lisää aiheesta
Krabi: Kohdeopas
Krabi: Tee ja näe
Harrasta: kalliokiipeily
Ao Tonsai – kiipeilijöiden ja hippeilijöiden suosikkiranta
Deep Water Solo – kiipeä kallioille ja hyppää mereen

MinneThaimaassa julkaisee viikoittain uusia Thaimaa- artikkeleita. Uusista artikkelista saat tiedon ”Tykkäämällä” meitä Facebook-sivuillamme, liittymällä Twitter-feediimme tai kirjautumalla etusivumme Seuraa sivustoa -osioon. Facebook-sivuillamme voi myös kysyä meiltä suoraan neuvoa ja vinkkejä Thaimaan-matkalle.

Tagged with →  

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

5 Responses to Krabi – opas kalliokiipeilyyn

 1. Riikka Aronen says:

  Ollaan matkaamassa joulukuussa Phuketiin. Isäntä innostui kiipeilystä kovasti. Millainen prosessi se olisi Phuketista käsin järjestää? Tarkoitan lähinnä että onko paikat kuinka etäällä toisistaan?

  • CaptainAndy says:

   Kyllä Phuketin ja Krabin välillä on aika lailla matkaa, autolla vähän vajaa kaksi sataa kilometriä Ao Nangiin, josta on vielä vartin venereissu kiipeilypaikoille. Laivalla kestää vielä pitempään, kun laivaa taidetaan vaihtaa Koh Phi Phillä. Vaatii muutaman päivän asumista Krabissa, jotta pääsee kiipeämisestä nauttimaan. Toisaalta, Krabin maisemia kannattaa muutenkin käydä ihastelemassa – vaikka sitten Phuketista asti.

  • Rosita Juurinen says:

   Andyn vastaukseen vielä täydennän, että vaikka välimatkaa hieman onkin niin Phuketista pääsee nykyään aikas näppärästi Raileylle. Suoria pikalauttoja (650bht) kulkee ja matka kestää 2 tuntia Ao Nangiin josta tosiaan vielä 15 min pitkähäntäveneellä Raileylle. MInivanilla Phuketista menee useampi tunti Krabi Towniin josta vielä lavataksi Ao Nangiin +vene,joten se on sitten se pitkä kaava. Mutta suosittelen myös vähintään 2 yön viettämistä paikan päällä Raileyllä (mielummin kuin Ao Nangissa). Jos ootte 2 vkoa tai yli reissussa kannattaa ehdottomasti tuo muutaman päivän irtiotto tehdä Phuketista. Krabilla paljon muutakin mukavaa näkemistä ja tekemistä. Mukavaa reissua!

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...