Viidakoita ja vesiputouksia, rantoja ja mangrovemetsiä. Apinoita puissa ja haukkoja taivaalla. Ja tietenkin hienoja, valkohiekkaisia rantoja. Malesian kuuluisin rantalomakohde, Langkawi, tunnetaan paratiisimaisesta ympäristöstään.

Tunnelmaltaan saari on luonnonläheisempi kuin vaikkapa suurin osa Thaimaan suosituimmista lomakohteista, ja vuonna 2007 Langkawille myönnettiinkin Unescon geopark-status.

Saari sijaitsee Andamaanienmerellä aivan Thaimaan rajalla, ja sinne on helppo tehdä muutaman päivän retki vaikka Ko Lipeltä.

Langkawi sky bridge

Vuoristoista ja viidakkoista Langkawia pääsee ihailemaan Sky Bridge -näköalatasanteelta.

Valitse sopivin ranta

Langkawin saarelta löytyvät Malesian parhaat rannat, ja valinnanvaraa riittää. Suurin osa matkailijoista suuntaa Pantai Cenangille, jonka alueella palvelutarjonta on kattavin. Rannan tuntumassa on hotelleja, ravintoloita ja rantabaareja. Cenangin välittömässä läheisyydessä on  myös satama, josta Tiger Linesin ja Star Cruisesin laivat kulkevat Thaimaan puolelle.

Hieman rauhallisempaa rantamenoa tarjoaa Pantai Tengah, jonka erottaa Cenangista vain pieni niemenkärki. Molemmilla rannoilla on paljon ranta-aktiviteetteja: vesijettivuokrausta, ”banaani- ja donitsiajelua”, surffausta ja liitovarjoilua. Näitä iloja käyttävät erityisesti venäläisturistit – ja paljon käyttävätkin. Valitettavasti he eivät aina noudata turvamääräyksiä ja sen vuoksi auringonpalvomista kannattaa harrastaa hieman kauempana vesiurheilukeskuksista.

Muita rantoja löytyy esimerkiksi saaren pohjoispuolelta, jossa sijaitsevat Kokin ja Tanjung Rhun ovat hyvätasoisia, mutta vähemmän kansoitettuja rantoja kuin Tengah ja Cenang. Näillä pienillä rannoilla hiekka on jopa vieläkin valkoisempaa.

Langkawi cenang beach

Cenang Beach illalla. Kuva: Saritta Duhamel.

Paljon tekemistä perheille

Langkawi sopii erinomaisesti perheille, koska rantaelämän lisäksi saarella on monenmoista nähtävää ja koettavaa. Cenangin tax free -kompleksissa sijaitsee kohtuullisen iso Underwater World -akvaario, joka kiinnostaa lasten lisäksi taatusti aikuisiakin.

Langkawilla on useita eläinpuistoja, joissa eläimiä pääsee katselemaan läheltä ilman turhia riskejä. Mangrove Tourilla pääsee syöttämään bramiinihaukkoja, joista saari on saanut nimensäkin. Lang tarkoittaa haukkaa ja kawi tietyntyyppistä punaruskeaa kiveä, minkä värisiä bramiinihaukat ovatkin. Parhaimmillaan bramiinihaukkoja voi nähdä satoja kiertelemässä taivaalla.

Oriental Villagessa voi ratsastaa elefanteilla ja haita pääsee ruokkimaan Pulau Payar Marine Parkissa, tunnin venematkan päässä Langkawilta.

Maisemia katsomaan

Langkawi satama

Langkawin satama. Kuva: Saritta Duhamel.

Luontoihmisille löytyy monenmoista aktiviteettia. Kohokohtia on kaapelirata, joka vie futuristiselle näköalatasanteelle, joka keikkuu osittain tyhjän päällä vuoren huipulla. Tasanteelta aukeavat huikeat näkymät Langkawia peittäviin viidakoihin ja ympäröivään sadan saaren saaristoon.

Kannattaa myös käydä katsomassa 30-metrinen Temurun-vesiputous. Myös kaksi muuta putousta ovat näkemisen arvoisia: Durian Perangin sekä Telga Tujuhin.

Vuokraa auto

Helppo ja edullinen tapa nähdä saarta laajemmin on vuokrata oma auto. Langkawin ympäri ajaa 90 minuutissa.

Saarella kulkiessa teiden varsilla voi nähdä apinaperheitä. Ne ovat niin kesyjä, että kannattaa pitää auton ikkunat kiinni, jotteivät äärimmäisen uteliaat apinat livahda autoon sisälle.

Pienet erot Thaimaahan

Malesia on muslimimaa eikä Langkawilla ole ainakaan näkyvää seksiturismia. Myös humalaiset (turistit) loistavat poissaolollaan.

Ilmapiiri on Langkawilla kaikkiaan jonkin verran Thaimaata verkkaisempi, sellainen rento, että “tässä mennään hissun kissun eikä kiirettä kenelläkään mihinkään”. Kaikenlainen tyrkyttäminen ja iholle tuleminen esimerkiksi räätäleiden ja ravintoloiden osalta puuttuu. Ruokalistoja saa katsella rauhassa itsekseen ravintolan ulkopuolella. Sisäänheittäjiä ei ole vielä nimeksikään.

Thaimaan eduksi on puolestaan laskettava, että thaimaalaiset tuntuvat malesialaisia vieraanvaraisemmilta ja huomaavaisemmilta. Vaikka kaikki eivät Thaimaassa puhu tai ymmärrä englantia, niin “konstit on monet, sano akka kun kissalla pöytää pyyhki” eli tarvittaessa piirretään vaikka hiekkaan, mitä halutaan sanoa. Malesiassa tuntuu olevan niin, että jos et puheella tule ymmärretyksi, niin se on ihan oma häpeäsi.

Matka

Malesian ja Thaimaan rajalla sijaitsevalle Langkawille pääsee laivalla Thaimaan puolelta. Langkawi onkin hyvä jatkoetappi saarihyppelyreissulle Thaimaan Andamaanienmerellä. Tiger Linesin ja Star Cruisesin laivat kulkevat Langkawille Ko Lantalta ja Ko Lipeltä. Myös Phuketista pääsee meritse Langkawille. Myös pikavenetarjonta on kasvanut ja esimerkiksi Ko Lantalta matka taittuu nykyään vajaassa kolmessa tunnissa.

Lentäen Langkawille pääsee Kuala Lumpurista (sekä Malaysian Airlines että Air Asia) ja Singaporesta (Silk Air). Langkawin lentokenttä sijaitsee 10 minuutin ajomatkan päässä Tanjung Rhu -biitsiltä.

Viisumia ei tarvita.

Langkawi-passitarkastus

Langkawin passitoimistossa vallitsee rento saaritunnelma. Kuva: Saritta Duhamel.

Jatka matkaa

Langkawilta voi aloittaa saarihyppelyn Thaimaan puolelle, jossa seuraava etappi on Ko Lipe. Laivalla pääsee myös etelään Malesian Penangiin (kaksi ja puoli tuntia)

Koska matkustaa?

Vilkkain sesonki kestää marraskuun puolivälistä vuodenvaihteeseen. Sadekausi ajoittuu heinäkuusta lokakuulle, mutta silloinkaan ei yleensä sada kuin tunnin tai pari päivässä.

Majoitus

langkawi datai bay

Hotellit The Datai ja The Andaman sijaitsevat upealla, autiolla Datai Bayllä.

Eniten majoitustarjontaa on Cenangilla, mutta ympäri saarta löytyy majoitusvaihtoehtoja. Majoittua voi hostelleissa, motelleissa tai hulppeissa resorteissa merinäköalalla. Majoitusta löytää yleensä helposti paikan päältä, vilkkainta turistisesonkia lukuun ottamatta.

Huikeimmat hotellit ovat The Datai ja The Andaman, jotka jakavat kaksistaan upean, yksityisen Datai Beachin. The Datai on kaksikosta hienostuneempi ja The Andaman enemmän perheiden makuun.

Syö ja juo

Malesialainen ruoka muistuttaa pitkälti thaimaalaista ja indonesialaista sekä intialaista keittiötä. Ruuasta löytyy lähes aina inkivääriä ja chiliä.

Hyvin tyypillistä perinteistä ruokaa ovat kanasta, naudasta tai lampaasta valmistetut satay-vartaat, joita dipataan maukkaassa pähkinäkastikkeessa. Toinen yleinen ruoka on nasi goreng eli paistettu riisi.

Tarjolla on paljon herkullisia hedelmiä ja niistä puristettuja juomia, joita kannattaakin kuumassa ilmastossa juoda.

Ostoksille

Langkawin ostosmahdollisuudet ovat melko rajoittuneita. Tarjolla on lähinnä rantavaatetta ja turistitavaraa. Parin tunnin laivamatkan päästä Penangista löytyykin sitten isoja ostoskeskuksia.

Artikkelin on kirjoittanut MinneThaimaassa-sivuston luottoavustaja Saritta Duhamel, jolla on 10 vuoden kokemus Thaimaan-matkailusta.

LUE MALESIA-OPAS →

Lisää artikkeleita Saritta Duhamelilta:
Retki viidakon keskelle Kwai-joella
Chop-chop-bang-bang – kokkikurssilla Krabissa
Opas Krabin saarihyppelyyn

MinneThaimaassa julkaisee viikoittain uusia Thaimaa- artikkeleita. Uusista artikkelista saat tiedon ”Tykkäämällä” meitä Facebook-sivuillamme tai kirjautumalla etusivumme Seuraa sivustoa -osioon. Facebook-sivuillamme voi myös kysyä meiltä suoraan neuvoa ja vinkkejä Thaimaan-matkalle.

Tagged with →  

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

One Response to Naapurissa – luonnonystävän Langkawi

  1. […] on todellinen saarihyppelijän unelma. Saaria pitkin pääsee matkaamaan Phuketista Malesian Langkawille saakka. Matkaa kertyy linnuntietäkin parisataa kilometriä. Erilaisia saaria on paljon – ja […]

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...