Sukellus Thaimaassa – vinkit sukelluslomalle

Sukeltajia Koh Ha -saaren vesissä. Kuva: Tee Wong / Shutterstock.com

Sukelluskohteena Thaimaa on maailman kätevimpiä. Toisin kuin monessa muussa trooppisessa maassa, Thaimaan parhaat sukellus- ja snorklauspaikat eivät sijaitse vaikeasti saavutettavilla takamailla, vaan suosittujen rantakohteiden läheisyydessä.

Sukeltamaan pääsee helposti, ja lomaansa voi yhdistää muutakin tekemistä. Kaiken lisäksi sukelluskurssien hinnat kuuluvat Thaimaassa maailman halvimpiin.

Pinnanalaisista ihmeistä nauttiakseen ei tietenkään tarvitse välttämättä sukelluslupaa – Thaimaassa on myös hienoja kohteita snorklaukseen.

Lue alta, mikä Thaimaan sukelluskohteista sopii parhaiten juuri sinulle.

Sukelluskurssit Thaimaassa

Ryhmä sukeltajia suorittamassa PADI Open Water -kurssia. Kuva: Kichigin / Shutterstock.com

Sukeltamaan päästäkseen on suoritettava sukelluskurssilla kansainvälinen sukelluslupa. Suurin osa Thaimaassa tehtävistä sukellusluvista suoritetaan PADI-järjestön alaisuudessa. PADI on maailman suosituin sukellussertifikaatti.

Thaimaan – ja kenties koko maailman – suosituin paikka suorittaa sukelluslupakirja on Siaminlahdella sijaitseva Koh Tao. Pienellä, koralliriuttojen ympäröimällä saarella on yli 50 sukelluskoulua ja sukelluskurssien hinnat poljettu alas.

Toinen suosittu paikka sukelluskurssien tekemiseen on Andamaanienmeren puolella sijaitseva Koh Phi Phi. Lue artikkelista Koh Tao vs Ko Phi Phi, kumpi kohde sopii sinulle paremmin.

Jos aikoo opiskella sukellusopettajaksi asti, hyviä vaihtoehtoja pienille saarille ovat Phuket ja Pattaya, joilla on paljon palveluita ja vapaa-ajalla muutakin tekemistä kuin rannalla löhöily.

Sukeltamaan voi toki opetella muuallakin. Melkein kaikissa Thaimaan rantakohteissa toimii sukelluskeskuksia, poikkeuksen tekevät oikeastaan vain Hua Hin ja Cha-Am, joiden lähistöllä ei ole minkäänlaisia sukellusmaastoja.

Suomalaiset sukelluskeskukset Thaimaassa

Suomalaisia sukelluskeskuksia löytyy ympäri Thaimaata. Suurin toimija on Raya Divers, jolla on keskukset Phuketissa, Khao Lakissa, Krabissa ja Ko Lantalla.

Phuketissa toimii useita muitakin suomalaisia sukelluskouluja, kuten Sea Beyond ja Noste Asia. Tekniikkasukeltamiseen on erikoistunut First Buddy.

Krabissa Ao Nangilla toimii suomalainen sukelluskeskus Fast Manta.

Kaikki edellä mainitut sukelluskeskukset toimivat Andamaanienmeren puolella. Siaminlahden puolella Koh Taolla toimii Koh Tao Divers, jossa voi suorittaa sukellusluvan edullisesti suomen kielellä.

Valitettavasti Koh Samuilla toiminut, myöskin erittäin pidetty, Live and Let Dive -sukelluskeskus on tietääksemme lopettanut toimintansa.

Kumpi on parempi sukelluskohde – Andamaanienmeri vai Siaminlahti?

Sukeltajia South West Pinnaclen ympärillä. Koh Tao, Thaimaa. Kuva: Krzysztof Bargiel / Shutterstock.com

Thaimaassa on sukelluskohteita sekä Siaminlahden että Andamaanienmeren puolella. Thaimaan kuuluisimmat sukelluskohteet sijaitsevat Andamaanienmerellä, mutta Siaminlahdella on pitempi sukelluskausi paremman ilmastonsa puolesta. Kun sukeltaminen vaikeutuu monella Andamaanienmeren kohteella monsuunikaudella toukokuulta lokakuun loppuun, on Siaminlahdella hyvät sukellussäät ympäri vuoden marraskuuta lukuun ottamatta.

Sukelluskohdetta valitessa kannattaakin ottaa huomioon matkan ajankohta.

Monsuunikausi ei kuitenkaan tarkoita, ettei Andamaanienmerellä voisi sukeltaa – Phuketin ja Koh Phi Phin sukelluskeskukset toimivat ympäri vuoden. Sen sijaan Khao Lak on sadekaudella hyvin hiljainen.

Thaimaan parhaat sukelluskohteet

Richelieu Rock on yksi Thaimaan parhaista sukelluskohteista, vaikkei näytäkään kummoiselta yläilmoista katsottuna. Kuva: Richard Whitcombe / Shutterstock.com

Thaimaan parhaana sukelluskohteena pidetään yleisesti Andamaanienmerellä sijaitsevaa Richelieu Rockia, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä suuria paholaisrauskuja.

Ko Similan on puolestaan sukelluskohteista monipuolisin: yhdeksän pienen autiosaaren ympärillä on monenlaisia sukellusmaastoja.

Paras tapa sekä Richelieu Rockiin että Similansaariin tutustumiseen ovat usean päivän liveaboard-sukellussafarit, jotka lähtevät Khao Lakista ja Phuketista. Molemmat ovat hyviä tukikohtia kokeneille sukeltajille.

Merikilpikonna ja sukeltaja. Koh Similan, Thaimaa. Kuva: OutdoorWorks / Shutterstock.com

Khao Lak on luonnonkaunis kohde myös pinnan päältä: vehreät viidakot alkavat heti pääkadun takaa. Phuketin vahvuus taas on se, että saarella on paljon muutakin tekemistä kuin sukeltaminen – ja sukeltamaan pääsee upeille kohteille sekä päiväretkillä että liveaboard-matkoilla.

Kolmas Andamaanienmeren kuuluisa sukelluskohde on lähekkäin sijaitsevat kaksoisluodot Hin Daeng ja Hin Muang. Kaukana avomerellä sijaitsevat luodot lumoavat Thaimaan jylhimmillä seinämäsukelluksilla ja mahdollisuudella nähdä komeita kalaparvia. Marras-joulukuulle ajoittuu kahden viikon ajanjakso, jolloin paholaisrauskuja kohdataan jatkuvasti. Kätevimmin Hin Daengiin ja Hin Muangiin tutustuu päiväretkellä Ko Lantalta käsin. Phuketista järjestetään luodoille myös liveaboard-matkoja.

Myös Siaminlahdella riittää elämyksiä myös kokeneille sukeltajille – lue lisää Koh Taon parhaista sukelluksista. Siaminlahden parhaana sukelluskohteena pidetään yleisesti Sail Rockia, avomerellä sijaitsevaa syrjäistä luotoa, jonka vetonaulana ovat suuret kalaparvet ja pystysuora tunneli, jonka läpi sukelletaan. Sail Rockilla ja Koh Taon muilla sukelluskohteilla pääsee sukeltamaan myös Koh Samuilta ja Koh Phanganilta käsin.

Bangkokin lähin sukelluskohde

Bangkokia lähimmät sukellusmaastot löytyvät Siaminlahden rannalla sijaitsevalta Pattayalta, jossa sukelletaan etenkin hylyille. Sukeltaminen Pattayalla on yllättävänkin hyvää, vaikka kohde sijaitsee lähes pääkaupungin vieressä. Lue lisää Pattayalla sukeltamisesta.

Thaimaan vähemmmän tunnetut sukelluskohteet

Ko Lipen sukellusvedet tunnetaan värikkäistä vapaakiduskotiloistaan. Kuva: Pete Liang / Shutterstock.com

Pienemmät ja vähemmän tunnetut kohteet, kuten vaikkapa Ko Mook tai Ko Lipe, voivat olla suosittuja turistikohteita mukavampia paikkoja sukeltaa, sillä tunnelma on leppoisampi, kun sekä sukellusyrittäjiä että sukeltajia on vähemmän kuin kuuluisammissa paikoissa.

Tekniikkasukellus Thaimaassa

Tekniikkasukellusta voi Thaimaassa opiskella suomeksi sekä Koh Taolla että Phuketissa. Tekniikkasukelluksen peruskurssi kestää 5–6 päivää, jatkokurssit ovat 6–7 päivän mittaisia. Tekniikkasukelluksessa oppii käyttämään kaasuseoksia, joilla voi sukeltaa paljon pitempään ja syvemmälle kuin tavallisessa huvisukelluksessa.

Koh Taolla tekniikkasukellusta opettaa Koh Tao Diversin perustajan, Mikko Paaden, jo vuonna 2006 perustama Koh Tao Tec Divers. Mikko Paasi on ollut mukana löytämässä useita Siaminlahdelle uponneita hylkyjä, niin toisen maailmansodan sotalaivoja kuin satoja vuosia vanhoja kauppalaivojakin. Tuplatankeilla sukeltamisen lisäksi Paasi opettaa SF2 suljetunkierronlaitteilla sukeltamista (rebreather diving) ainoana suomalaisena maailmassa.

te on ainakin kolme tekniikkasukellukseen panostavaa sukelluskeskusta: Blue Label, Pro Tech sekä suomalaisomistuksessa oleva First Buddy.

Luolasukellukset Thaimaassa

Haastavia luolasukelluksia Thaimaassa tehdään Krabin ja Trangin alueilla, joissa on paljon vielä tutkimattomia, satoja metrejä pitkiä luolastoja – alueiden kalliot kun muodostavat reikäjuustoa. Helppoa luolasukeltamista käydään harjoittelemassa järvessä Khao Sok National Parkissa.

Snorklaus ja vapaasukellus Thaimaassa

Sukellusretkille otetaan yleensä mukaan myös snorklaajia, jotka saavat retken hinnasta alennusta. Jos on kiinnostunut laitesukeltamisen sijaan vapaasukelluksesta, sitä voi opetella sekä Koh Taolla että Ko Lantalla.

Korallien haalistuminen Thaimaassa

Vuoden 2010 lopulla Andamaanien merta koetteli voimakas korallien haalistuminen. Vesi oli sadekaudella poikkeuksellisen lämmintä, mikä irrotti värejä antavat mikroskooppiset panssarilevät koralleista. Monilta riutoilta katosivat värit miltei kokonaan. Korallit ovat onneksi aloittaneet verkkaisen toipumisensa ja värit ovat palaamassa riutoille. Haalistuminen ei estä sukeltamista: riutat kuhisevat edelleen elämää.

 

Kun varaat äkkilähdöt ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Kysymys Kapteenilta ja muilta käyttäjiltä. Voiko Koh Sademilla sukeltaa tai Rayongissa onko sukelluskauppaa? Tai voiko Pattayan sukellusliikkeistä vuokrata sukelluskamat ja pullot viikonloppureissua varten Sademille. Ja onko Pattayalla suomalaista sukellusopasta?

    • Jos Koh Samedia tarkoitat… Sametilla toimii yksi tai kaksi sukelluspuotia, mutta mikään varsinainen sukelluskohde saari ei ole: lähivedet ovat matalat ja sameat. Kahden tunnin venematkan päässä avomerellä on kyllä hieno sukelluskohde, vedenalainen pinnacle nimeltä Plueng, mutta sinne ei joka päivä mennä pitkän matkan takia. Jos aikoo sukeltamaan itäisellä Siaminlahdella, kannattaa mennä Pattayalle tai Koh Changille. Pattayalla toimi pitkään suomalainen sukelluskeskus Mask and Finns ja toimii ilmeisesti edelleen enemmän ja vähemmän satunnaisesti. Keskuksen pääasiallinen toiminta on siirtynyt Koh Changille – jossa on muuten toinenkin sukelluskeskus. Näin siis Kapteenin ymmärryksen mukaan, korjatkaa viisaammat, jos olen väärässä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi