Thaimaa on sukellusloman kohteena maailman kätevimpiä. Toisin kuin monessa muussa trooppisessa maassa, Thaimaan parhaat sukelluskoheet eivät sijaitse vaikeasti saavutettavilla takamailla, vaan suosittujen rantakohteiden läheisyydessä.

Sukeltamaan pääsee helposti ja lomaansa voi yhdistää muutakin tekemistä. Kaiken lisäksi sukelluskurssien hinnat kuuluvat maailman halvimpiin.

Vedenalaisista ihmeistä nauttiakseen ei tietenkään tarvitse sukelluslupaa. Ko Lipe -saaresta ja muista snorklaajan paratiiseista kerrotaan artikkelissa Thaimaan parhaat saaret snorklata.

Lue alta, mikä Thaimaan sukelluskohteista sopii juuri sinulle parhaiten.

Sukellus Thaimaa

Koh Phi Phin upeita pinnanalaisia maisemia.

Sukelluskurssit Thaimaassa

Sukeltamaan päästäkseen on suoritettava kansainvälinen sukelluslupa. Suurin osa Thaimaassa tehtävistä sukellusluvista suoritetaan PADI-järjestön alaisuudessa. PADI on maailman suosituin sukellussertifikaatti.

Thaimaan – ja kenties koko maailman – suosituin paikka suorittaa sukelluslupakirja on Siaminlahdella sijaitseva Koh Tao. Pienellä, koralliriuttojen ympäröimällä saarella on yli 50 sukelluskoulua ja sukelluskurssien hinnat poljettu alas.

Toinen suosittu paikka sukelluskurssien tekemiseen on Andamaanienmeren puolella sijaitseva Koh Phi Phi.

Lue artikkelista Koh Tao vs Ko Phi Phi, kumpi kohde sopii sinulle paremmin.

Jos aikoo opiskella sukellusopettajaksi asti, hyviä vaihtoehtoja pienille saarille ovat Phuket ja Pattaya, joilla on paljon palveluita ja vapaa-ajalla muutakin tekemistä kuin rannalla löhöily.

Sukeltamaan voi toki opetella muuallakin. Melkein kaikissa Thaimaan rantakohteissa toimii sukelluskeskuksia, poikkeuksen tekevät oikeastaan vain Hua Hin ja Cha-Am, joiden lähistöllä ei ole minkäänlaisia sukellusmaastoja.

Suomalaisia sukelluskeskuksia löytyy ympäri Thaimaata. Suurin toimija on Raya Divers, jolla on keskukset Phuketissa, Khao Lakissa, Krabissa ja Ko Lantalla. Phuketissa toimii useita muitakin suomalaisia sukelluskouluja, kuten Sea Beyond ja Noste Asia. Tekniikkasukeltamiseen on erikoistunut First Buddy.

Kaikki edellä mainitut sukelluskeskukset toimivat Andamaanienmeren puolella. Siaminlahden puolella Koh Taolla toimii Koh Tao Divers, jossa voi suorittaa sukellusluvan edullisesti suomen kielellä. Valitettavasti Koh Samuilla toiminut, myöskin erittäin pidetty, Live and Let Dive -sukelluskeskus on tietääksemme lopettanut toimintansa.

Thaimaa sukella ja snorklaa

Pinnan alla odottaa värikäs taikamaa.

Kumpi on parempi sukelluskohde – Andamaanienmeri vai Siaminlahti?

Thaimaassa on sukelluskohteita sekä Siaminlahden että Andamaanienmeren puolella. Thaimaan kuuluisimmat sukelluskohteet sijaitsevat Andamaanienmerellä, mutta Siaminlahdella on pitempi sukelluskausi paremman ilmastonsa puolesta. Kun sukeltaminen vaikeutuu monella Andamaanienmeren kohteella monsuunikaudella toukokuulta lokakuun loppuun, on Siaminlahdella hyvät sukellussäät ympäri vuoden marraskuuta lukuun ottamatta.

Sukelluskohdetta valitessa kannattaakin ottaa huomioon matkan ajankohta.

Monsuunikausi ei kuitenkaan tarkoita, ettei Andamaanienmerellä voisi sukeltaa – Phuketin ja Koh Phi Phin sukelluskeskukset toimivat ympäri vuoden. Sen sijaan Khao Lak on sadekaudella hyvin hiljainen.

Thaimaan parhaat sukelluskohteet

Sukeltaminen Thaimaa nudibranch

Pidä silmät auki myös merten pikkuotuksille.

Thaimaan parhaana sukelluskohteena pidetään yleisesti Andamaanienmerellä sijaitsevaa Richelieu Rockia, jossa on hyvät mahdollisuudet nähdä suuria paholaisrauskuja.

Ko Similan on puolestaan sukelluskohteista monipuolisin: yhdeksän pienen autiosaaren ympärillä on monenlaisia sukellusmaastoja.

Paras tapa sekä Richelieu Rockiin että Similansaariin tutustumiseen ovat usean päivän liveaboard-sukellussafarit, jotka lähtevät Khao Lakista ja Phuketista. Molemmat ovat hyviä tukikohtia kokeneille sukeltajille.

Khao Lak on luonnonkaunis kohde myös pinnan päältä: vehreät viidakot alkavat heti pääkadun takaa. Phuketin vahvuus taas on se, että saarella on paljon muutakin tekemistä kuin sukeltaminen – ja sukeltamaan pääsee upeille kohteille sekä päiväretkillä että liveaboard-matkoilla. Lue lisää sukeltamisesta Phuketissa.

Kolmas Andamaanienmeren kuuluisa sukelluskohde on lähekkäin sijaitsevat kaksoisluodot Hin Daeng ja Hin Muang. Kaukana avomerellä sijaitsevat luodot lumoavat Thaimaan jylhimmillä seinämäsukelluksilla ja mahdollisuudella nähdä komeita kalaparvia. Marras-joulukuulle ajoittuu kahden viikon ajanjakso, jolloin paholaisrauskuja kohdataan jatkuvasti. Kätevimmin Hin Daengiin ja Hin Muangiin tutustuu päiväretkellä Ko Lantalta käsin. Phuketista järjestetään luodoille myös liveaboard-matkoja.

Myös Siaminlahdella riittää elämyksiä myös kokeneille sukeltajille – lue lisää Siaminlahden parhaista sukelluksista. Siaminlahden parhaana sukelluskohteena pidetään yleisesti Sail Rockia, avomerellä sijaitsevaa syrjäistä luotoa, jonka vetonaulana ovat suuret kalaparvet ja pystysuora tunneli, jonka läpi sukelletaan. Kätevimmin Sail Rockille pääsee pikaveneellä Koh Samuilta. Sukellusretkiä Sail Rockille järjestetään myös Koh Phanganilta ja Koh Taolta. Koh Taolla tosin suurin osa sukelluksista suuntautuu pikkusaaren omille lähivesille.

Bangkokin lähin sukelluskohde

Bangkokia lähimmät sukellusmaastot löytyvät Siaminlahden rannalla sijaitsevalta Pattayalta, jossa sukelletaan etenkin hylyille. Sukeltaminen Pattayalla on yllättävänkin hyvää, vaikka kohde sijaitsee lähes pääkaupungin vieressä. Lue lisää Pattayalla sukeltamisesta.

Thaimaan vähemmmän tunnetut sukelluskohteet

Pienemmät ja vähemmän tunnetut kohteet, kuten vaikkapa Ko Mook tai Ko Lipe, voivat olla suosittuja turistikohteita mukavampia paikkoja sukeltaa, sillä tunnelma on leppoisampi, kun sekä sukellusyrittäjiä että sukeltajia on vähemmän kuin kuuluisammissa paikoissa.

Koralliriutta Thaimaa sukellus

Pinnanalaisessa taidegalleriassa.

Tekniikkasukellus Thaimaassa

Tekniikkasukellusta voi Thaimaassa opiskella suomeksi sekä Koh Taolla että Phuketissa. Tekniikkasukelluksen peruskurssi kestää 5–6 päivää, jatkokurssit ovat 6–7 päivän mittaisia. Tekniikkasukelluksessa oppii käyttämään kaasuseoksia, joilla voi sukeltaa paljon pitempään ja syvemmälle kuin tavallisessa huvisukelluksessa.

Koh Taolla tekniikkasukellusta opettaa Koh Tao Diversin perustajan, Mikko Paaden, jo vuonna 2006 perustama Koh Tao Tec Divers. Mikko Paasi on ollut mukana löytämässä useita Siaminlahdelle uponneita hylkyjä, niin toisenmaailmansodan sotalaivoja kuin satoja vuosia vanhoja kauppalaivojakin. Tuplatankeilla sukeltamisen lisäksi Paasi opettaa SF2 suljetunkierronlaitteilla sukeltamista (rebreather diving) ainoana suomalaisena maailmassa.

Phuketissa on ainakin kolme tekniikkasukellukseen panostavaa sukelluskeskusta: Blue Label, Pro Tech sekä suomalaisomistuksessa oleva First Buddy.

Luolasukellukset Thaimaassa

Haastavia luolasukelluksia Thaimaassa tehdään Krabin ja Trangin alueilla, joissa on paljon vielä tutkimattomia, satoja metrejä pitkiä luolastoja – alueiden kalliot kun muodostavat reikäjuustoa. Helppoa luolasukeltamista käydään harjoittelemassa järvessä Khao Sok National Parkissa.

Snorklaus ja vapaasukellus Thaimaassa

Vapaasukellus Thaimaa

Vapaasukeltamista voi harjoitella esimerkiksi Koh Taolla ja Ko Lantalla.

Sukellusretkille otetaan yleensä mukaan myös snorklaajia, jotka saavat retken hinnasta alennusta. Jos on kiinnostunut laitesukeltamisen sijaan vapaasukelluksesta, sitä voi opetella sekä Koh Taolla että Ko Lantalla.

Korallien haalistuminen Thaimaassa

Vuoden 2010 lopulla Andamaanien merta koetteli voimakas korallien haalistuminen. Vesi oli sadekaudella poikkeuksellisen lämmintä, mikä irrotti värejä antavat mikroskooppiset panssarilevät koralleista. Monilta riutoilta katosivat värit miltei kokonaan. Korallit ovat onneksi aloittaneet verkkaisen toipumisensa ja värit ovat palaamassa riutoille. Haalistuminen ei estä sukeltamista: riutat kuhisevat edelleen elämää.

Lue lisää aiheesta
Kaikki sukellusjutut
Sukelluskurssit Thaimaassa
Phuketin parhaat sukellukset
Ko Similan – sukeltajan paratiisi
Siaminlahden parhaat sukellukset
Sukeltaminen Pattayalla
Liveaboard-sukellussafarit Thaimaassa
Mikä ihmeen Liveaboard.com

Koralliriutta Thaimaa

Thaimaan koralliriutat ovat jo toipumassa vuoden 2010 haalistumisesta.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

One Response to Sukella Thaimaassa – parhaat sukelluskohteet

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...