Thaimaahan opiskelemaan, osa 2: neuvoja Thaimaahan muuttavalle

Thaimaa opiskelu

Kirjoitin noin vuosi sitten ensimmäisen blogin Thaimaassa opiskelusta, kun olin vasta aloittanut bisnesopintoni Bangkokin Assumption-yliopistolla. Nyt, kun Bangkok on jo kuin toinen koti, on hyvä jatkaa sarjaa.

Hyvät ja huonot puolet

Opiskelut sujuvat hyvin Assumption-yliopistolla, joka on näyttänyt sekä hyvät että huonot puolensa. Hyvinä puolina ovat fasiliteetit (erityisesti monipuoliset urheilupaikat) sekä kaikki ne hienot ihmiset, jotka olen tavannut ja ystävät, jotka tulevat säilymään koko loppuelämän.

Olen kehittynyt ihmisenä uskomattomasti yksin eläessäni ja sosiaaliset taidot ovat karttuneet roimasti. Olen saanut häikäiseviä kokemuksia: viime vuoden thaimaalainen uusi vuosi songkran sekä Koh Phanganin Full moon -bileet.

Huonoina puolina olen todella pettynyt koulutuksen sisältöön. Ensimmäisenä vuonna käytävät kurssit ovat epäolennaisia BBA-tutkintoon ja osa opettajista on todella naurettavia ja kielitaidottomia ennen kuin päästään pääaineopintoihin.

Olen myös päässyt näkemään paljon puhutun ”thaimaalaisen hymyn” taakse ja totuus on usein aivan toista. Thaimaalaiset eivät näytä tunteita usein ulospäin, eivät varsinkaan tuntemattomille, joten turistit usein hämmästelevät sitä, miten iloisia ja ystävällisiä thaimaalaiset ovat. Todellisuudessa he oppivat jo pieninä kirjoittamattomat säännöt, joilla kaikki pelaavat.

Turisteja pidetään useimmiten hölmöinä kultakaivoksia, joita on yleisesti hyväksyttyä käyttää hyväksi ja rahastaa kaikin mahdollisin keinoin. Thaimaa on yksi korruptoituneimmista maista ja raha ratkaisee paljon. Esimerkiksi yhden rakastuneen thaimaalaisen ystäväparini suhde purettiin tytön vanhempien toimesta, koska yksinkertaisesti mies ja hänen perheensä ei ollut vanhempien mukaan tarpeeksi rikas heidän tyttärelleen.

Ohjeita Thaimaahan muuttaville

Tässä tulee hieman ohjeita Thaimaahan muuttaville tai vaihtoon tuleville:

– On todella tärkeää Thaimaahan ja muihinkin maihin muuttaessa ympäröidä itsensä sekä hyvillä arvoilla että ihmisillä, joilla on hyvä työmoraali. Näin mahdollistaa myös oman kehityksen. Thaimaa kun paha vain vetää puoleensa myös monenlaista puliveivaria.

– Mieti tarkkaan, ennen kuin laitat nimeäsi mihinkään. Tämän sain oppia itse kantapään kautta. Kirjoitin 12 kuukauden vuokrasopimuksen koulun alkaessa ja parin kuukauden päästä huomasin, ettei asuntoni ollut sijainniltaan tai taloudellisesti hyvä ratkaisu, joten purin sopimuksen ja muutin koulun lähellä. Menetin samalla kahden kuukauden takuuvuokran. Ei siis kannata kirjoitella vuoden soppareita ennen kuin on täysin varma, että kyseinen asunto on kaikin puolin paras vaihtoehto.

– Ole todella kriittinen neuvoja kysyessäsi tai tietoa etsiessäsi. Jopa jotkut koulun työntekijät thaimaalaiseen tapaan mieluummin valehtelevat kuin menettävät kasvonsa myöntämällä, etteivät tiedä aiheesta.

– Ole rohkea ja aktiivinen, mutta älä luota ihmisiin liian helposti. Baareista tuskin löytää niitä parhaita ihmisiä, joten kannattaa käydä esimerkiksi koulun eri kerhoilla tutustumassa ihmisiin, esimerkiksi väittely- tai toastmasters-klubilla.

Hoida jo Suomessa

Tärkeimmät asiat, jotka Suomen päässä pitää hoitaa, jos aikoo Thaimaahan opiskelemaan:

Viisumi on hyvä hoitaa hyvissä ajoin. Vaihtoehtoina single tai multientry. Itse en maksaisi multientrystä, koska koulun kanssa joutuu käymään immigrationissa joka tapauksessa hakemassa koulun viisumin, joka taas ei ole multientry. Syynä tietysti se, että koulu haluaa $$$. Näin ainakin Assumptionissa, muista en tiedä.

– Soita Kelan ulkomaan opintotuki -numeroon ja kysy kaikki mahdolliset läpi. Varsinkin se, miten tuet saa mahdollisimman kivuttomasti rullaamaan. Varmista myös, saako halumaasi kouluun varmasti täydet tuet.

– Ota ajoissa yhteyttä kouluun ja selvitä hakuprosessi. Kuten onko pääsykoetta, tarvitseeko tehdä IELTS tai SAT -testejä ja miten maksuasiat hoituvat. Esimerkiksi Assumptionilla siirretään 1000 dollaria koulun tilille, mitä käytetään ensimmäisen lukukauden maksamiseen.

– Rokotukset kuntoon. A ja B -hepatiittirokotteet ja jotain muita perussettejä, jos ne puuttuvat. Hepatiittirokotteet pirun kalliita, mutta inttiläisille hyvä neuvo on ottaa ne armeijan piikkiin (pun intended). Malariariskiä Thaimaassa ole, ellei nyt ihan Tarzanina viidakossa aio elää.

– Osta liput heti kun lähtöpäivä varmistuu, jotta säästät hinnassa. Suosittelen Norwegiania hintojen puolesta. Finnairiltakin voi saada semihalpoja suoria lentoja, jos on onnekas.

– Oma päänuppi kuntoon. Tee itsellesi selväksi, oletko henkisesti valmis asumaan vieraassa ja monella tapaa kummallisessa maassa, jossa yhteiskunta toimii täysin eri säännöillä. Täytyy asennoitua oikein ja asettaa itselleen tietyt lyhyen ja pitkänajan tavoitteet opiskelussa ja arjessa. Rahankäyttö pitää myös suunnitella suhteellisen tarkasti ja tietysti yläkanttiin, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Samu muutti Bangkokiin opiskelemaan syksyllä 2012.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi