”Thairuoka ja yritit kuuluvat yhteen”, herra Tummanoon Punchun sanoo heti kurssin aluksi. Palkittu keittiömestari vetää suosittuja kokkauskursseja Phuketissa Boathouse-hotellissa. Kokkikurssit ovatkin hyvä tapa tutustua thairuuan saloihin.

yrtit thairuoka

Tuoreet yrtit tekevät thairuuan.

Boathousen kokkikurssin alku kuluu yrtteihin tutustuttaessa. Opitaan, että thairuuan pyhä kolmiyhteys ovat sitruunaruoho, kafferilimetti ja inkiväärin sukulaiskasvi galanga-juuri, joilla maustetaan tomyam-keitot, curryt ja thaisalaatit ja melkein kaikki muutkin thairuoat.

Tuoreiden yrttien käyttäminen tekee thairuoasta erittäin terveellistä. Esimerkiksi Thaimaan epävirallisen kansallisruoan tom yam -keiton on todistettu laskevan verenpainetta ja ehkäisevän paksusuolensyöpää.

Yrttien lisäksi kurssilla opitaan chilinkäytön hienouksia.

”Muistakaa aina pestä huolella kädet, kun olette käyttäneet chiliä ruoanlaitossa!” Tummanoon muistuttaa.

Thaimaalainen keittiö tunnetaan parhaiten juuri tulisuudestaan. Maine on ansaittu. Kun Suomessa ruokapöydässä ovat mausteina suola ja mustapippuri, Thaimaassa pöydällä on aina sama nelikko: chiliä kalakastikkeessa, chiliä riisietikassa, kuivattua chilijauhetta ja sokeria.

Pöytäsuolaa ei käytetä juuri lainkaan. Sen sijaan ruuan suolaisuutta säädetään lisäämällä siihen suolaista kalakastiketta.

Somtam Thaimaa

Papaijasalaatti somtamissa yhdistyvät tulinen, hapan, suolainen ja makea.

Ulkomaalaiselle eniten vaikeuksia tuottava aine thaimaalaisessa keittiössä ei ole kuitenkaan chili tai kalakastike, vaan mädätetty katkaraputahna, thaimaalaisen ruuan homejuusto. Sen eltaantunut maku vaatii totuttelua.

Mutta mikään edellä mainituista ei ole thairuuan salaisin ainesosa. Suurin yllätys ulkopuoliselle on se, kuinka paljon thaikeittiössä käytetään sokeria. Sitä ripautetaan melkein ruokaan kuin ruokaan. Tulisuuden lisäksi thaimaalaiset kun tykkäävät syödä pääruokansa makeana.

Hyvä esimerkki thairuuasta on tulinen papaijasalaatti somtam. Suolaisuutta antaa kalakastike ja happamuutta tamarindikastike. Sekaan heitetään chiliä ja sokeria. Yhdessä ja samassa annoksessa ovat sulassa sovussa kaikki perusmaut: suolaisuus, tulisuus, happamuus ja makeus.

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat kokemuksesi thairuuasta.

Lue lisää thairuuasta

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Opi kokkaamaan thairuokaa
FAQ: Miksi thairuoka on tulista?
Bangkokin herkulliset kadut
FAQ: Uskaltaako katuruokaa syödä?

Blogikirjassa julkaistaan viikoittain uusia Thaimaa-artikkeleita. Saat niistä tiedon ”Tykkäämällä” meitä Facebook-sivuillamme tai kirjautumalla etusivumme Seuraa sivustoa -osioon. Facebook-sivuillamme voit myös kysyä meiltä suoraan neuvoa ja vinkkejä Thaimaan-matkalle.

Äkkilähdöt!

5 Responses to Thairuuan salaisuus

  1. […] lisää aiheesta: – Thairuuan salaisuus – Bangkokin herkulliset kadut – Katujen klassikot /* */ Tagged with: cooking school […]

  2. […] liittyviä artikkeleita: – Thairuuan salaisuus – Opi kokkaamaan thairuokaa – FAQ: Miksi thairuoka on tulista? – Bangkokin herkulliset […]

  3. […] aiheesta – Thairuuan salaisuus – Bangkokin paras katukeittiö – Opi kokkaamaan […]

  4. […] Lisää aiheesta – Bangkokin herkulliset kadut – Katujen klassikot – Thairuuan salaisuus […]

  5. […] Lisää aiheesta – Bangkokin herkulliset kadut – Bangkokin paras katukeittiö – Thairuuan salaisuus […]

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...