Lyhyesti: historiallinen rantakaupunki lähellä Bangkokia.
Kenelle: perheet, 50+, kulttuurinystävä.
Jos etsit: golf, kulinaariset elämykset, shoppailu.
Miksi matkustaa: Hua Hinissa on tyylikästä rantakaupungin tunnelmaa, historiallisia nähtävyyksiä, houkuttelevia hotelleja ja tunnelmallisia ravintoloita. Golfareille Hua Hin on yksi maailman parhaista matkakohteista.
Miksi jättää väliin: Kauempaa Etelä-Thaimaasta löytyy Hua Hinia kirkkaampaa vettä ja paratiisimaisempia rantoja. Hua Hinissa ei voi snorklata.

Hua Hin on Thaimaan rantakohteiden vanha daami. Täältä alkoi thaimaalainen rantalomailu. Ensimmäinen lomailija oli Thaimaan kuningas Rama VI, joka perusti Hua Hiniin kesäpalatsinsa vuonna 1923. Perässä seurasivat aateliset, jotka rakennuttivat tiikkihuviloitaan pienen kalastajakylän kauniille hiekkarannalle.

Menneestä ajasta on jäänyt kulttuurinystävälle paljon historiallista nähtävää, vaikka ensi silmäyksellä kaupungin keskusta saattaakin muistuttaa tavallista thaimaalaista betonikaupunkia.

Miten mahtaa Hua Hin pärjätä muita kohteita vastaan?
Hua Hin vs Pattaya
Hua Hin vs Phuket
Hua Hin vs Cha-Am

Parhaiten on säilynyt hillityn tyylikäs tunnelma, joka houkuttelee nykyisin etenkin perheitä ja eläkeläisiä. Suurin matkailijaryhmä ovat bangkokilaiset viikonlopun viettäjät, mikä takaa thaimaalaisen paikallistunnelman. Myös Thaimaan kuninkaallinen perhe viihtyy usein kesäpalatsissaan, joka sijaitsee aivan Hua Hinin keskustan vieressä.

Hyatt Regency Hua Hin

Hua Hinin valtteja ovat tyylikkäät hotellit.

Hua Hinin keskusta ja rannat

Hua Hinin ydinkeskustaa on Damnoen Kasem -katu eli Hua Hin Soi 61. Damnoen Kasemille ja sen poikkikaduille on keskittynyt suurin valikoima ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja muita palveluita. Damnoen Kasemilta risteää aivan rannan tuntumassa viihtyisä ravintolakatu Naresdamri Road. Katu päättyy pitkään, sinipunaisten kalastusveneiden täyttämään laituriin. Laiturin vierestä alkavat kiehtovat, vanhat puutalokorttelit, joissa kalastajat korjailevat verkkojaan ja kuorivat jättiläisrapuja.

Hua Hinin keskustan hiekkaranta alkaa Damnoen Kasem -kadun päästä ja jatkuu viiden kilometrin verran etelään. Keskustan kohdalla ranta on vilkas ja osin auringonvarjojen peittämä. Ratsastajiakin rannalla näkee. Mitä kauemmaksi keskustasta suunnistaa, sitä rauhallisemmaksi ja ranta käy.

Hua-Hin-hiekkaranta

Mitä kauemmas keskustasta kulkee, sitä kauniimmaksi Hua Hinin ranta käy.

Ranta päättyy Khao Takiab -kukkulaan, jolla seisoo jättimäinen Buddha-patsas. Patsaan luota avautuvat hienot näkymät. Kukkulan laella on pieni, kiinalaistyyppinen temppeli, jonka ovat vallanneet apinat. Kukkulaa tavataankin kutsua myös nimellä Apinavuori.

Khao Takiab -kukkulan takaa alkaa toinen pitkä ranta. Rannan alkupäässä on muutama hotelli, muuten ranta on säästynyt rakentamiselta. Rannan omistaa Thaimaan armeija, mutta sillä saa liikkua vapaasti.

Keskustan pohjoispuolellakin on ranta, mutta vaatimattomampi kuin eteläpuolella. Pohjoispuolen ranta jää nousuveden alle. Plussana tällä alueella ovat useat viihtyisät klassikkoravintolat meren äärellä kuten vanhassa puuhuvilassa toimiva Baan Itsara.

Alueiden välillä voi liikkua songthaew-lavakseilla, tuktukeilla ja moottoripyörätakseilla. Songthaewilla matkat alkavat 10 bahtista ylöspäin. Tuktukeilla ja moottoripyörätakseilla matkat alkavat eurosta ylöspäin. Sovi hinta etukäteen.

Hua Hin Thaimaa

Korkea Hilton-hotelli näkyy kaikkialle Hua Hinissa. Vieressä on ravintoloiksi muuttuneita vanhoja satamalaitureita.

Hua Hinin hotellit kuuluvat Thaimaan parhaisiin. Hotellit ovat panostaneet etenkin tilaviin ja viihtyisiin uima-altaisiin. Erityisen mainio uima-allas on Hyatt Regencyssä, jonka allas kiemurtelee vehreän puutarhan keskellä.

Suurten hotellien lisäksi on pieniä ja viihtyisiä boutique-hotelleja, kuten golfmatkailijoihin erikoistunut, rento ja tyylikäs, suomalaisomisteinen Evergreen Hotel.

Hua Hinista löytyy myös edullisia majataloja, mutta parhaimmillaan Hua Hin on silloin, kun majoittuu hyvään hotelliin. Viihtyisä uima-allas tulee tarpeeseen sillä, meri itsessään ei houkuttele täällä uimaan samaan tapaan kuin kaukaisilla ja kirkasvetisillä saarilla.

Hua Hinista on kehittynyt kaupunkimainen kohde, eivätkä monet hotellit ole rannalla. Osasta hotelleista kertyy rannalle reipas kävelymatka. Jos rannalla asuminen on tärkeää, näet tästä kartasta kätevästi, mitkä hotellit sijaitsevat rannalla.

Lue Hua Hinin hotellisuosituksemme erilaisille matkailijoille.

Hua Hinin ravintolat, ostokset ja hemmottelut

Hua Hinin valtteja ovat mukavan tunnelman lisäksi monipuoliset palvelut poikkeuksellisen viihtyisistä ostoskeskuksista laajaan ravintolatarjontaan. Thaimaalaiset kotimaanmatkailijat pitävät Hua Hinin kalaravintoloiden tason korkeana, ja ulkomaisia turisteja saa kiittää siitä, että myös länsimainen ruoka on hyvin edustettuna. Hua Hinissa on paljon hyviä italialaisia ravintoloita ja mukaan mahtuu muutama mainio ranskalainenkin ravintola.

Hua Hin on kehittynyt Thaimaan johtavaksi kylpyläkaupungiksi. Hoitojen tason takaavat vaativat bangkokilaiset asiakkaat. Koko Thaimaan huikeimman kylpyläkokemuksen tarjoaa Hua Hinissa sijaitseva The Barai -kylpylä.

Lue lisää Hua Hinin ravintoloista ja yöelämästä

Lue lisää Hua Hinin ostosmahdollisuuksista ja kylpylöistä

The Barai spa Hua Hin

The Barai -kylpylä hehkuu tuhannen ja yhden yön tunnelmia.

Golf, nähtävyydet ja retket

Hua Hin on Thaimaan parhaita ellei paras golfkohde. Vartin ajomatkan päässä keskustasta on kymmenkunta toinen toistaan hienompaa golfkenttää. Golfbägiin löytää täydennystä asiantuntevasta Golf Shop Hua Hin -kaupasta.

Lue lisää golfista Hua Hinissa.

Myös kiteboardingin harrastajat pitävät Hua Hinia yhtenä Thaimaan parhaista kohteista.

Nähtävyyksinä on kaunis vanha rautatieasema ja muita muistoja Hua Hinin historiasta Thaimaan ensimmäisenä rantakohteena.

Hua Hinin lähellä on useita loistavia päiväretkikohteita. Ikimuistoinen retkikohde on esimerkiksi Pala-U-vesiputous, jolle vievällä viidakkotiellä näkee iltapäivisin melkein varmasti villinorsuja. Sam Roi Yotin kansallispuistossa pääsee puolestaan ihailemaan komeita karstivuorimaisemia ja tunnelmallista Kuninkaiden luolaa.

Lue lisää Hua Hinista järjestettävistä retkistä ja muista aktiviteeteista.

Hua-Hin-juna

Hua Hinin kaunis, vanha rautatieasema on edelleen käytössä.

Lennot ja pakettimatkat Hua Hiniin

Hua Hin on Thaimaan suosituimpia suomalaiskohteita, ja suurin osa suomalaisista matkatoimistoista myy pakettimatkoja Hua Hiniin. Pakettimatkat ovat hyvä tapa matkustaa Hua Hiniin, sillä Hua Hinista nauttii parhaiten hyvässä hotellissa asuen, ja valmismatkoilla saa yleensä hyvän hotellin edullisemmin kuin suoraan hotellista varaamalla.

Jos olet matkaamassa Hua Hiniin omatoimisesti, kannattaa katsoa Momondolta lentotarjoukset Bangkokiin.

Matka Bangkokista Hua Hiniin

Hua Hin sijaitsee Siaminlahdella 200 kilometriä Bangkokista lounaaseen. Moni suhauttaa Hua Hiniin Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä suoraan taksilla (1500–2000 bahtia). Matka kestää kolmisen tuntia.

Marraskuussa 2013 Nok Air avasi lentoreitin Bangkokista Don Muangin kentältä Hua Hiniin. Kun lennot Suomesta laskeutuvat Suvarnabhumin kentälle, ja Nokin lento oli ainakin aloittaessaan iltalento, ei yhteys ole kovin kätevä. Samalla vaivalla matkan suhauttaa autolla.

Joulukuussa 2012 avattiin suora bussiyhteys lentokentältä Hua Hiniin (350 bahtia). Bussi kulkee viidesti päivässä ensimmäisen kerroksen tasalta portin numero 8 edestä. Lähtöajat lentokentältä: 7.30, 9.30, 13.30, 16.30 ja 18.30. Bussilla pääsee myös Hua Hinista takaisin kentälle.

Sam Roi Yot kansallispuisto

Sam Roi Yotin kansallispuistossa näkee upeita karstivuoria.

Jos suoran bussikyydin aikataulut eivät natsaa, toiseksi kätevin bussiyhteys ovat minibussit (alle 200 bahtia), jotka lähtevät Bangkokin keskustasta Victory Monument -BTS-ilmajuna-asemalta. Ota lentokenttäjuna kentän kellarikerroksesta päätepysäkille Phayathaille. Vaihda BTS-ilmajunaan, joka vie Victory Monumentille. Bussit lähtevät BTS-aseman alta. Minibussit lähtevät sitä mukaa kun täyttyvät. Huom! Jos on paljon matkatavaroita, kannattaa ottaa taksi; lentokenttäjunan asemilla on huonosti hissejä ja rullaportaita ja minibusseissa vähän tilaa isoille matkatavaroille (tai voit ostaa matkatavaroille ylimääräisen penkin).

Varsinaiset pitkänmatkan bussit lähtevät Bangkokin eteläiseltä bussiasemalta, joka sijaitsee niin kaukana keskustasta, että minibussit ovat näppärämpiä.

Hua Hinin bussiasema on nelisen kilometriä keskustan ulkopuolella, mutta osa busseista ajaa keskustan kellotornille asti.

Tunnelmallisin – ja hitain – tapa on matkata junalla. Matkalla pääsee nauttimaan upeista maisemista – toisin kuin jos saapuu autolla pitkin tylsää valtatietä. Junamatka kestää viitisen tuntia. Päärautatieasema Hua Lamphong on keskustassa MRT-metroradan varressa.

Jatka matkaa

Hua Hinista etelään alkaa hieno rannikkoalue, jolta ei ole vaikeata löytää autiota hiekkarantaa. Ota juna Prachuap Khiri Khaniin tai Ban Krutiin tai vuokraa auto ja lähde muutaman päivän roadtripille. Et taatusti tule katumaan!

Jos taas kaipaa rauhallisten rantojen sijaan suurkaupungin sykkeeseen, kiehtova pääkaupunki Bangkok on vain kolmen tunnin bussimatkan päässä. Taksin Hua Hinista Bangkokiin saa edullisesti: taksit odottavat Centara Grand Beach Resortin kulmalla sivukujalla ja matkan hinnan saa neuvoteltua alle tuhannen bahtin (noin 25 euroa). Kyllä: taksimatka Hua Hinista Bangkokiin on huomattavasti edullisempi kuin Bangkokista Hua Hiniin.

Hyvä tietää

Mondo matkaopas Thaimaa

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee Thaimaa-opasta.

Hua Hinin alueella toimii yhdistys Hua Hinin Seudun Suomalaiset. Yhdistys ylläpitää kirjastoa ja järjestää talvikaudella monenlaista tekemistä kuten pyöräilyretkiä ja kielenopetusta (englanti ja thai). Seuran tukikohta on nimeltään Varikko, joka sijaitsee osoitteessa 226/99 Soi Grand Plaza (Phetchkasem Roadilta tullessa Grand Hotelin takana).

Jos kaipaa apua kieliongelmissa, voi kääntyä suomea sujuvasti puhuvan, kohteliaan ja luotettavan monitoimimies Khun ”Boi” Chumphonin puoleen. Boi opettaa suomalaisille thaita ja voi toimia tulkkina sekä apuna vaativien asioiden hoidossa kuten lääkärissä ja virastovierailuilla. Boin palveluihin kuuluvat myös kuljetukset tilavalla kaupunkimaasturilla. Boin tavoittaa numerosta 092 451 3486 ja sähköpostilla: c.maneeprot@gmail.com

Lue lisää Thaimaasta. MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan opaskirjaa Mondo Matkaopas Thaimaa. Saatavana myös kätevänä ipad-versiona.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

18 Responses to Hua Hin

  1. Elice says:

    Onpa valaisevat ja hyvin kirjoitetut infosivut.

  2. Korokotoi says:

    Arvioitu matka-aika bussilla Hua Hin’sta lentokentälle aamulla 7:30 ja 9:30, olisiko kellään “varmaa tietoa”. Voi olla tunnista kiinni että missaa lennon ?

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...