Kanchanaburi on lähin paikka Bangkokista päästä luonnonhelmaan. Parin tunnin matkan päässä odottavat viidakot ja vesiputoukset. Matkailijoita vetävät myös alueen sotahistorialliset nähtävyydet kuten Kwai-joen silta, joka tunnetaan parhaiten samannimisestä kirjasta ja elokuvasta.

Kanchanaburissa käy sekä reppureissaajia että pakettimatkalaisia. Täällä pääsee kokeilemaan maaseudun tunnelmaa tarvitsematta matkustaa pitkää matkaa Pohjois-Thaimaahan. Parissakin päivässä ehtii nähdä paljon.

Kanchanaburi on samannimisen, Myanmarin rajalla sijaitsevan provinssin pääkaupunki. Tunnelma on leppoisan pikkukaupunkimainen. Maaseutu on aivan vieressä.

Tämän oppaan tekemisessä on auttanut Minna Mattila, joka pitää sivustollemme myös Kanchanaburi-blogia.

Sotahistoriaa keskustassa

Kanchanaburin keskustan nähtävyydet kertovat toisesta maailmansodasta ja Kuolemanrautatiestä. Tutustuminen kannattaa aloittaa Thailand-Burma Railway Centrestä (Chaokunen-katu, klo 9–17). Kunnianhimoisesti toteutettu museo kertoo Kuolemanrautatien rakentamisesta alkuperäisesinein, piirroksin ja pienoismallein. Nähtävillä on myös japanilaissotilaiden työmailta kuvaamaa filmimateriaalia.

Museon vieressä on suuri sotilashautausmaa Allied War Cemetery, jolla lepää liki 7000 liittoutuneiden sotilasta. Osaan haudoista omaiset ovat jättäneet muistokirjoituksensa pojilleen, toisiin on kaiverrettu vain risti ja teksti: ”Liittoutuneiden sotilas vuoden 1939–1945 sodassa. Yksin Jumalan tuntema.”

Kanchanaburin kuuluisin nähtävyys on tunnelmallisen näköinen Kwai-joen silta. Sillan rakentamiseen ei tosin liittynyt suurta dramatiikkaa: tasaisella maalla sijaitseva silta koottiin nopeasti valmiista metalliosista.

Sillan lähellä on turistipyydys World War II Museum, jonka sekalaisissa kokoelmissa esitellään niin japanilaisen upseerin käyttämä matto kuin valokuvia Thaimaan misseistä vuodesta 1934 vuoteen 1992.

Edellistä ei kannata sekoittaa kaupungin alkuperäiseen sotamuseoon, JEATH War Museumiin (klo 8.30–18), joka sijaitsee keskustan eteläosassa Wat Chaichumpon -temppelin vieressä. Kyseessä on kaupungin ensimmäinen sotavankien muistolle pyhitetty museo, ja sitä pitävät temppelin munkit. Vankileirin kopioksi tehty pieni museo elävöittää kaupungin sotahistoriaa valokuvin, sanomalehtileikkein ja vankien salassa tekemin piirustuksin.

Kanchanaburi Hellfire Pass Thaimaa

Sotavangit louhivat Hellfire Passin alkeellisin työkaluin hirvittävissä olosuhteissa.

Retki vesiputoukselle ja Kuolemanrautatie

Melkein kaikki matkalaiset osallistuvat päiväretkelle, johon kuuluu norsulla ratsastusta, uiminen kauniilla Erawan-vesiputouksella ja juna-ajelu Kuolemanrautatiellä. Retkelle osallistuminen kannattaa – päivässä näkee paljon ja tutustuu samalla muihin reissareihin.

Erawan-vesiputous on ainakin thaimaalaisten itsensä mielestä Thaimaan kaunein vesiputous. Kaunis se onkin – mutta myös hyvin vilkas, etenkin viikonloppuisin. Seitsemään tasoon jakautunut jadeenvihreä putous soljuu läpi viidakon ja pysähtyy tuon tuostakin luonnonaltaisiin, joissa on ihana pulikoida. Pikkuriikkiset kalat näykkivät ilkikurisesti ihoa. Nimensä putous on saanut ylimmällä tasollaan olevasta kalliomuodostumasta, jonka sanotaan muistuttavan kolmipäistä norsua, Erawania.

Sotahistoriasta kiinnostuneen kannattaa varmistaa, että päiväkierrokseen kuuluu myös käynti Hellfire Passissa, Kanchanaburin alueen vaikuttavimmassa sotahistoriallisessa nähtävyydessä. Kyseessä on kanjoni, jonka sotavangit hakkasivat läpi korkeiden kallioiden. Apuvälineinään heillä olivat vain hakut ja dynamiittipötköt. Traktoreina toimivat norsut. Hellfire Passille on Kanchanaburista matkaa 115 kilometriä.

Jokea pitkin viidakkoon

Kwai-joen varrella viidakon keskellä on tunnelmallisia lauttahotelleja.

Lue lisää viidakkoseikkailusta Kwai-joella.

Tiger Temple Kanchanaburi

Kiistanalaisessa Tiikeritemppelissä pääsee lähelle tiikereitä.

Tiikeritemppeli

Kanchanaburin kiistanalaisin retkikohde on Tiikeritemppeli, Wat Pha Luang Ta Bua, jossa pääsee taputtelemaan ja paijaamaan buddhalaisten munkkien kesyttämiä tiikereitä. Virallisen totuuden mukaan munkit ovat pelastaneet orpoja tiikerinpentuja viidakosta ja kasvattaneet niistä kesyjä lemmikkejä temppelin pyhässä ilmapiirissä. Kansainväliset luonnonsuojelujärjestöt ovat syyttäneet temppeliä siitä, että munkit olisivat ostaneet ainakin osan tiikereistä laittomasti Laosista ja pitäisivät ne säyseinä huumaamalla sekä väkivalloin. Temppeli on kiistänyt syytökset.

Tiikeritemppeli sijaitsee 40 kilometriä Kanchanaburista luoteeseen. Perille pääsee sekä opastetuilla retkillä että omalla kulkuneuvolla ajamalla tietä numero 323 Sai Yokin suuntaan.

Historiallisissa lavasteissa

Omanlaisensa retkikohde ovat elokuvalavasteet, joissa kuvattiin historiallinen elokuvasaaga King Naresuan. Prommitr Film Studio sijaitsee 24 kilometrin päässä Kanchanaburista, tien numero 3199 varrella, Surasi Military -varuskunnan mailla.

Kelluvat markkinat…

Kanchanaburista järjestetään myös puolen päivän retkiä kelluville markkinoille, jotka sijaitsevat matkalla Bangkokiin.

…ja kelluva nunna

Kelluvien markkinoiden lisäksi Kanchanaburista voi tehdä retken kelluvan nunnan luokse. Viisi kilometriä etelään Kanchanaburin keskustasta sijaitsee temppeli Wat Tham Mongkon Thong, joka tuli muutamia vuosikymmeniä sitten kuuluisaksi ”kelluvan nunnan” ansiosta. Kun temppeliin ilmaantui riittävän monta turistia, nunna alkoi meditoida temppelin vesialtaassa. Nuoremmat nunnat ovat jatkaneet traditiota ja paikalle saapuu siunattavaksi väkeä ympäri Thaimaata.

Vaikka nunnan kellumisnäytös voi olla pettymys, on päiväretki temppelille silti antoisa. Vesialtaalta lähtevät jyrkät rappuset luolatemppeliin. Portaikko on ahdas ja välillä pitää ryömiä nelinkontin lepakonulosteiden keskellä. Näkymä yli vihreiden peltojen ja kyttyräselkäisten vuorien on vaikuttava.

Kanchanaburi studiot King Naresuan

Kanchanaburin filmistudioilla kuvattiin eeppiset King Naresuan -elokuvat.

Kajakilla ja pyörällä

Golfkenttiä on Kanchanaburin lähellä peräti kuusi – ja jos mukaan otetaan lähiseudunkin kentät, on niitä yhteensä lähes parikymmentä.

Valmiin seikkailupaketin lisäksi voi meloa kajakilla pitkin Kwai-jokea.

Polkupyörällä suunnan voi ottaa vaikka jollekin alueen lukusista karstiluolista, joihin on rakennettu temppeleitä. Ylitä ensin Rattanakam-silta ja lähde kulkemaan pitkin tietä numero 3228 halki sokeriruokopeltojen – joista Kanchanaburi saa kiittää lempinimeään Thaimaan sokeripääkaupunki. Kahden kilometrin päässä on Chungkai War Cemetery, jonne on haudattu 1750 Kuolemanrautatiellä menehtynyttä sotavankia.

Pari kilometriä länteen, niin saapuu kukkulalle, jonka päällä on kaunis luolatemppeli Wat Tham Kao Poon.

Lue artikkeli Kanchanaburin salaisista luolista.

Toinen maailmansota joulukuussa

Mielenkiintoinen matkustusajankohta on marras-joulukuun vaihde, jolloin Kanchaburissa muistellaan toista maailmansotaa ja Kwai-joen sillan historiaa järjestämällä spektaakkeli. Historian tarkoista yksityiskohdista (tai niiden puuttumisesta) ei juurikaan kannata spektaakkelissa välittää, vaan keskittää huomio valo- ja ääniefekteihin. Näytelmä tapahtuu itse sillalla, sekä sen välittömässä läheisyydessä. Alkajaisiksi joukko näyttelijöitä esittää otteita sillan rakennustöistä. Paikalla ovat tietysti japanilaiset sotilaat valvomassa ja vangit rakentamassa. Tarinan edetessä vastaranta muuttuu taistelutantereeksi ja näytelmä päättyy sillan ”pommitukseen” ilotulitteilla.

Kuulostaa huikealta ja osittain näyttääkin siltä. Tarina kerrotaan thaiksi, mutta istumapaikkoja englanninkielisen selostuksen kera (kuullokkeista) voi ostaa pienestä lisähinnasta. Herkullinen ruoka tekee spektaakkelista entistä nautittavamman, joten kannattaa seurata näytelmää sillan vieressä, joen kelluvista ravintoloista.

Tapahtuman ympärille on myös rakennettu valtava markkina-alue, jota tutkiessa kuluu kokonainen päivä vaivatta. Herkempikorvaisten kannattaa varata taskunpohjalle pussillinen korvatulppia.

Matka

Kanchanaburi sijaitsee 140 kilometriä Bangkokista länteen. Busseja kulkee vilkkaasti sekä Bangkokin eteläiseltä että pohjoiselta bussiasemalta. Minibussilla pääse Bangkokin keskustasta Victory Monumentilta. Lue lisää Bangkokin bussiasemista.

Kanchanaburin linja-autoasema sijaitsee kaupungin eteläosassa, josta on majataloalueelle reipas kävelymatka – helpommalla pääsee, jos ottaa mopotaksin.

Junia kulkee Bangkokista aamulla ja iltapäivällä. Matka kestää kolme tuntia, tunnin pitempään kuin bussilla. Rautatieasemalta on lyhyt kävely majataloalueelle.

Jatka matkaa

Kanchanaburista on helppo jatkaa matkaa Suphanburin kautta Ayutthayan historiallisille raunioille tai Ratchaburin kautta Hua Hinin rannoille.

Bussilla – tai seikkailullisemmin vuokraskootterilla – voi tehdä parin päivän retken myös Burman rajalle Sangkhlaburiin.

Ravintolat ja baarit

Aivan Kwai-joen sillan juurella on mahtavia kalaravintoloita: pitkältä listalta voi valita lukemattomasta määrästä erilaisia makeanveden kaloja.

Reppureissaaja-alueelta löytyy paljon edullisia thairavintoloita ja baareja.

Kanchanaburi – hotellit

Kanchanaburissa on tarjolla monenlaista majoitusta ja yleensä tasoonsa nähden erinomaiseen hintaan. Mae Nam Khwae -kadun varrella on pieni ja mukava reppureissaajakeskittymä viihtyisine majataloineen ja edullisine baareineen. Kwai-joen sillalle on lyhyt kävelymatka.

Alla esiteltyjen majatalojen lisäksi vaihtoehtoja on paljon muitakin, myös hienoja resortteja. Lisää vaihtoehtoja kannattaa etsiä yhteistyökumppanimme, hotellinvarauspalvelu Agodan sivuilta. Samalla tulet tukeneeksi ilmaisen oppaamme toimintaa maksamatta varauksista yhtään ylimääräistä. Kiitos!

Kasem Island Resort €€

Kasem Island Resort Kanchanaburi
Miksi: Viihtyisä boutique-majatalo sijaitsee joessa pienellä, rauhallisella saarella. Mökit on tehty hyvällä maulla. Uima-allas. Saarelta on ilmainen kuljetus rantaan, mutta nähtävyyksille kertyy hieman matkaa.
Missä: Hotellille pääsee lautalla laiturilta, joka on Chukkadon Roadin päässä. P. 081 499 4941. Varaa edullisesti!

Pong Phen Guest House

pong phen guesthouse kanchanaburi
Miksi: Hyvä perusmajatalo uima-altaalla. Siistejä, ilmastoituja huoneita ja edullisia bambumökkejä. Uima-allas.
Missä: Mae Nam Khwae -kadulla. P. 034 512 981. Varaa edullisesti!

Ploy Guest House

ploy guesthouse kanchanaburi
strong>Miksi:Mukavassa majatalossa on tyylikäs, joelle avautuva uima-allas. Joenvarsiravintolakin on vertaansa vailla.
Missä: Mae Nam Khwae -kadulla. P. 034 515 804. Varaa edullisesti!

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

2 Responses to Kanchanaburi

  1. Tehvi says:

    Suosittelen Bluestar Guesthouse:a Mae Nam Kwae-kadun varrella. Olen useamman vuoden ajan siellä majoittunut. http://bluestar-guesthouse.com

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...