Lyhyesti: Upea, rauhallinen rantakohde, joka on säilynyt pitkälti salaisuutena.
Kenelle: Perheet, 50+
Jos etsit: Autiota rantaa, aitoa Thaimaata.
Miksi matkustaa: Khanomissa tulee saman tien hyvälle tuulelle siitä, että thaimaassa on edelleen säilynyt näin aito ja koskematon rantakohde.
Miksi jättää väliin: Jos haluaa lomallaan snorklata ja sukeltaa, ei Khanom vastaa toiveisiin. Myös ostosmahdollisuudet ovat olemattomat.

Thaimaan yllätyksiä on se, että edelleen voi löytää näin hienon ja koskemattoman rantakohteen. Khanomin komeilla, pitkillä rannoilla näkee usein vain omat jalanjälkensä. Ihmiset eivät ole turisteihin vielä kyllästyneet vaan ovat hyvin ystävällisiä. Myös sisämaan maisemat ovat hienot: satunnaisia karstivuoria on siellä täällä, ympärillään trooppinen vehreys.

Lue Saritta Duhamelin matkakertomus Khanomista.

Palveluita on rajoitetusti. Khanom sopii erinomaisesti niille, jotka etsivät rauhaa ja ”aitoa Thaimaata”. Joillekin Khanom voi olla liiankin hiljainen.

Suomalaiset ovat ottaneet Khanomin omakseen. Khanomiin ihastunut suomalainen pariskunta perusti kunnianhimoisen Aava Resortin vuonna 2010. Sitä ennen harva oli Khanomista kuullutkaan. Hotellin vanavedessä alueelle on muuttanut myös muutama suomalainen ravintolanpitäjä.

Turha silti pelätä, että Khanomista olisi tullut suomalaisten temmellyskenttä. Aavankin asiakkaista suurin osa on ulkomaalaisia – ja thaimaalaisia kotimaanmatkaajia.

Khanomin pitkillä rannoilla riittää tilaa harrastaa vaikka tai chia.

Alueet

Khanomin rannoista komein on yhdeksän kilometriä pitkä Nadan Beach, yksi Thaimaan pisimmistä hiekkarannoista. Hiekka on erinomaista: vaaleaa ja pehmeää. Vaikka tämä on Khanomin alueen ”pääranta” on tunnelma hyvin aito, ja hotellien välillä on pitkiä kaistaleita autioita ranta-alueita. Autioilla osuuksilla voi tosin nähdä roskia, koska kukaan ei ole siivoamassa aaltojen tuomisia.

Vieressä sijaitsee ranta Nai Phlao, joka on lyhyempi ja tuntuu siksi vähemmän koskemattomalta. Hiekkakin on Nadania karheampaa. Toisaalta ranta on myös Nadania siistimpi, koska autioita kohtia ei ole, vaan hotellien henkilökunta siivoaa rannan säännöllisesti.

Kun jatkaa matkaa Nai Phlaolta muutaman kilometrin eteenpäin pitkin betoniksesi muuttuvaa tietä, saapuu yksinäiselle Ao Thong Yee -rannalle. Rannalle johtava kylttikin lupaa: ”Welcome to the end of the road.” Hiekka on vaaleaa ja vähän karheaa. Rannalla on yksi ravintola, joka vuokraa mukavaa kahden huoneen siistiä mökkiä (1000–2000 bahtia).

Ao Thong Yeen rantakallioiden takana lymyilee vieläkin rauhaisampi lahti, mainio paikka piiloutua rakkaansa kanssa muulta maailmalta.

Khanomin salaisin ranta on kuitenkin Nadan Beachin pohjoispuolella jyrkän mäen takana piileskelevä upea Tong Ching -ranta. Pitkällä ja upealla, palmujen reunustamalla vaalealla rannalla on vain yksi viehättävä majatalo. Täällä eletään eristyksissä muusta maailmasta.

Sisämaassa on kaksi pientä keskustaa, Ban Si Yak ja sen pohjoispuolella vilkkaampi Bang Node. Kylille pääsee rannoilta vuokraskootterilla tai mopotakseilla. Kylillä keskiviikkoaamuisin ja sunnuntai-iltaisin järjestettävät markkinat ovat mainio tilaisuus tutustua paikalliseen elämänmenoon.

Upea Thong Ching-ranta lymymyilee jyrkän hiekkatien päässä.

Khanom – hotellit

Suurin osa Khanomin majapaikoista suunnattu thaimaalaisille kotimaanmatkailijoille. Kapeille rantatonteille on ahdettu paljon mökkejä, ja kauniin puutarhan sijaan yleiset alueet on tehty parkkipaikoiksi. Monet majatalot ovat lisäksi keskeneräisiä: mökkejä tehdään sitä mukaa kun rahaa saadaan kasaan. Ja kaikissa näissä paikoissa kannattaa varautua viikonloppuisin thaimaalaisten ryhmien äänekkääseen illanviettoon.

Lue lisää: Lomaile kuin thaimaalainen

On oikeastaan vain muutama paikka, joita voi länsimaalaisille suositella, mutta ne ovatkin sitten sitäkin viihtyisämpiä.

Ylivoimaisesti tyylikkäin hotelli on suomalaisomisteinen Aava Resort, joka tarjoaa kaikki palvelut, mitä luksushotellilta voikin odottaa.

khanom Aava Resort

Aava Resortin tunnelmia.

Edullisempia vaihtoehtoja ovat Nai Phlao rannalla kukkulan rinteessä sijaitseva Khanom Hill ja sisämaassa, viiden minuutin kävelymatkan päässä rannalta sijaitseva Leeloo Paradise.

Edullisia ja hyvin yksinkertaisia mutta pirteäksi maalattuja mökkejä reppureissaajille löytää Nadan Beachin Jam Baystä (400 bahtia tuulettimella).

Dusty Gekko -ravintolan omistaja, suomalainen Mikko Vuori, vuokraa sisämaasta taloja erittäin kohtuulliseen hintaan. Ei uima-allasta.

Lue suosituksemme Khanomin hotelleihin.

Katso myös Agodan hotellitarjoukset Khanomiin.

Nähtävyydet ja harrastukset

Tekemistä on Khanomissa yllättävänkin paljon. Veneretkillä bongataan upeiden maisemien lisäksi harvinaisia, vaaleanpunaisia delfiinejä. Retkillä voi käydä myös tippukiviluolassa,  vesiputouksilla ja Khao Sokin sademetsässä.

Lue lisää Khanomin nähtävyyksistä ja rekistä.

khanom delfiini

Khanomin pinkit delfiinit eivät ujostele vaan tulevat aivan veneen vierelle.

Ravintolat ja baarit

Khanom on erinomainen paikka tuoreille mereneläville: alueella sijaitsee Etelä-Thaimaan suurin kalasatama, josta viedään kalaa ja mereneläviä esimerkiksi Phuketin ravintoloihin.

Toisistaan erottuvia ravintolavaihtoehtoja on Khanomissa vähän, mutta ne mitä ovat, jäävät mieleen. Ainakin sydämellisen italialaisen Umberton Ciao Bella -ravintolan rannalla nautittuja pastoja ja jälkiruokia jää kaipaamaan vielä pitkään jälkikäteen.

Lue lisää Khanomin ravintoloista ja baareista

Jam Bayn minikokoisella lavalla järjestetään keikkoja.

Ostokset

Khanomin ostosmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Niitä ei pahemmin ole. Myyntikojut puuttuvat käytännössä kokonaan rantakaduilta, eikä Khanomin kahdessa kylässäkään ole kuin yksinkertaisia puoteja.

Ostoksille kannattaakin suunnata tunnin matkan päähän Suratthaniin, jossa ovat isot Central Plaza ja Big C -ostoskeskukset, vilkkaat iltamarkkinat ja muita ostosmahdollisuuksia.

Jos haluaa teettää puvun, on Aava Resortin yhteydessä hyvä vaatturi. Aava Resort ei saa räätäliltä provikkaa puvuista, vaan he ovat valinneet räätälin sen takia, että hotellin omistajat itsekin teettävät hänellä omat vaatteensa.

Matka

Khanomiin voi lentää joko Suratthanin tai Nakhon Si Thammaratin kautta. Suratthaniin pääsee myös yöjunalla. Bangkokin eteläiseltä bussiasemalta kulkee päivittäin kaksi bussia suoraan Khanomiin.

Lennot ovat yleensä edullisia. Molemmista kaupungeista on noin 80 kilometrin eli tunnin matka, jonka voi taittaa taksilla (1000 bahtia) tai pikkubussilla. Kuljetusta voi myös kysellä hotelleista.

Suositeltava vaihtoehto on lentää Nakhon Si Thammaratin kautta, sillä Khanomin taksikuskit ovat huomattavasti myötämielisempiä kulkemaan Khanomista Nakhon Si Thammaratiin kuin Surat Thaniin, sillä Suratthanin lentokenttä on Khanomista päin katsottuna kaupungin jälkeen ja ison kaupungin ruuhkat voivat olla melkoiset.

Matkan varrella kannattaa pysähtyä Nakhon Si Thammaratissa tutustumassa Wat Mahathatiin, joka on Thaimaan pyhimpiä temppeleitä. Nakhonissa voi tutustua myös Thaimaan kuuluisimman varjonukketaiteilijan kotimuseoon ja kotiteatteriin.

Lue lisää Nakhon Si Thammaratista.

khanom

Nadan Beach Aava Resortin kohdalla.

Paras aika matkustaa Khanomiin

Khanom sijaitsee eteläisellä Siaminlahdella, jossa on hieman erilainen ilmasto kuin muualla Thaimaassa.

Kun muualla Thaimaassa Suomen kesäkuukaudet ovat sateista ja myrskyistä monsuunikautta, ovat ne eteläisellä Siaminlahdella mainiota matkustusaikaa. Toukokuun puolivälissä tosin alkaa pieni sadekausi, mutta silloin sataa yleensä vain vähän ja kuurot nopeasti ohimeneviä eivätkä ne haittaa lomailua. Sateet lähinnä virkistävät ilman ja muuttavat luonnon paratiisimaisen vehreäksi. Meri on tyyni ja kaunis. Tämä onkin monen suosikkivuodenaika.

Lokakuun lopulla alkaa monsuunikausi, joka kestää vuodenvaihteeseen. Aallot äityvät isoiksi ja myrskyt ovat yleisiä.

Tammikuusta eteenpäin on viileä kausi, jolloin taivas on kirkas. Maaliskuusta toukokuulle on kuuma kausi, tosin meren äärellä ilma on yleensä aina miellyttävä.

Jatka matkaa

Kun alkaa kaivata rauhallisen Khanomin jälkeen hieman vipinää, Khanomista on helppo jatkaa matkaa Koh Samuille, yhdelle Thaimaan suurimmista ja suosituimmista saarista. Laivat Samuille kulkevat Donsak-laiturista puolen tunnin ajomatkan päästä.

Khanomissa liikkuu kätevimmin skootterilla. Liikennettä on vähän.

Liikkuminen Khanomissa

Khanomissa ei ollut tätä kirjoitetteassa tuk-tukeja eikä muutakaan joukkoliikennettä, mutta joukkoliikenteen järjestämistä suunniteltiin.

Hotellit tarjoavat kuljetuksia Khanomin kylään ja takaisin, yleensä hintaan 100–150 bahtia henkilöltä edestakaisin.

Lähiympäristöön pystyy tutustumaan mukavasti myös vuokraamalla skootterin. Liikenne on rauhallista ja opasteet kohtuuhyviä.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

One Response to Khanom

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...