Jos Krabin Ao Nangilla tai Railaylla alkaa tuntua liian täydeltä ja turistiselta, voi hypätä laivaan ja suunnata Ko Jumille (kirjoitetaan myös Koh Yum ja Ko Jam). Jostain kumman syystä Ko Yum on säilynyt hyvin maalaismaisena, vaikka saarelle on erittäin hyvät yhteydet meritse niin Krabin Ao Nangilta, Phuketista kuin Ko Lantaltakin.

Ko Jumin rannat ovat pitkiä rauhallisia, ja niillä näkee usein enemmän vasikoita (totta!) kuin muita matkalaisia. Saaren sisäosia peittävät kumipuumetsät. Täällä ei ole kerrassaan muuta tekemistä kuin rentoutuminen.

Meininki saarella on niin rentoa, että bungalowin alta saattaa sinne muuttaessa rymytä pakoon metrin mittainen varaani, kuten kävi bloggarillemme Saritta Duhamelille.

Saarella eletään pitkälti auringonnousun ja -laskun mukaan. Niinpä majatalojen ravintola ja baaritkin sulkeutuvat melko aikaisin.

Matkailijoiden suurinta huvia tuntuu olevan auringonlaskun kuvaaminen, ja kun aurinko on painunut mailleen ja illallinen on syöty, suurin osa matkaajista vetäytyy omiin majoihinsa herätäkseen aamulla viidakon ääniin kuten makaki-apinoiden älämölöön ja lintujen aamukuoroon.

Viimeistään majatalojen kukkojen kieunta tai reviirejään puolustavien kulkukoirien rähinä herättää herkkäunisimmat.

Rauhallinen, paljain jaloin vietetty rantaelämä Ko Jumilla tekee tehtävänsä, ja viikon jälkeen on olo taatusti totaalisen zen.

Ko Jum Thaimaa

Saaren rannoilla ei käy vilske. Kuva: Sari Palm.

Ko Yumin rannat ja kylät

Ko Jumin rannoista komein ja suosituin on Long Beach (tunnetaan myös nimellä Andaman Beach), jolla sijaitsee useita edullisia mökkikyliä. Long Beachista pohjoiseen on pienempiä rantoja, joilla on jokunen majatalo. Mukaan mahtuu kokonaan autiokin ranta, Magic Beach nimeltään.

Saaren eteläpäässä on kylä Ban Ko Jum, jonka puodeista saa kaiken tarvittavan riippumattoköysistä alkaen. Ko Jumin asukkaat ovat pääosin muslimeja, mikä on osaltaan pitänyt saaren elämän uneliaan rauhallisena.

Etäisyydet saarella saattavat yllättää pituudellaan – kävellen voi mennä pitkä aika paikasta toiseen. Kannattaa ottaa majapaikasta tuktuk tai vuokrata mopo.

Paikalliset kutsuvat saaren kukkulaista pohjoispäätä nimellä Ko Pu – Ko Jum viittaa vain saaren eteläosaan.

Ko Jum Thaimaa

Ko Jumin kylä on osin paaluilla veden päällä. Kuva: Sari Palm.

Ko Jumin nähtävyydet

Paikalliset nuoret miehet ovat keksineet oivan sivubisneksen eli he kierrättävät pyynnöstä turisteja saarella mopoilla tai tuktukeilla. Ohjelmaan kuuluvat esimerkiksi saaren kumiplantaasit, joilla esitellään luonnonkumin keruun kaikki työvaiheet. Luonnonkumi kerätään puihin asetelluista pienistä kipoista varhain aamuyöllä otsalamppujen valossa, minkä jälkeen se rullataan levyiksi ja kuivataan.

Vierailulla voi käydä myös paikallisessa koulussa, ja kylässä kannattaa katsastaa päivän kalansaaliit.

Jos saarella on pidempään, ja haluaa rennon toimettomiin päiviin tekemistä, niin aina voi piipahtaa mantereella ja tulla illalla takaisin tai lähteä päiväretkelle lähisaarille.

Lähes kaikki majatalot järjestävät päiväretkiä. Retkeilijät noudetaan rannalta aamulla ja tuodaan takaisin illalla.

Thaimaa kumipuut

Raakakumilevyjä kuivumassa. Kuva: Sari Palm.

Snorklaus Ko Jumilla

Koh Jumin eteläpään rannan edustalla on pieni koralliriutta. Riutta koki kovan kolauksen vuoden 2004 tsunamissa, mutta se on alkanut toipua ja nähtävissä on korallien pieniä uusia alkuja. Erilaisia kaloja on kohtalaisesti. Ko Jumin snorkalauselämykset eivät kuitenkaan ole juuri mitään, jos on käynyt vaikkapa Koh Lipellä tai Koh Kradanilla.

Myös kivikkoisen Ao Ting Rai -rannan edustalla voi snorklata.

Ko Yumin ravintolat

Koh Yum Thaimaa

Tuoretta hummeria tarjolla. Kuva: Sari Palm.

Ko Yuymin ravintolatarjonta keskittyy pitkälti majoituspaikkoihin. Saaren kolmessa kylässä – Ban Koh Jum, Ting Rai ja Koh Pu – on muutama pieni ravintola, joiden ruokatarjonta on maukasta ja tarjoaa hyvää vaihtelua majatalojen ravintoloihin.

Merenelävät ovat saarella tuoreita, minkä takaa saaren kalastajayhteisö. Tuoretta hummeriakin on saatavilla saaren ravintoloissa joka päivä.

Saaren erikoisuus on tamarind-mehu, jota saa ainakin pohjoiselta rannalta. Maku on erikoinen muttei lainkaan hullumpi.

Illat ovat varsin rauhalliset – illanvietot päättyvät klo 22–00 välillä. Puoleenyöhön asti on useimmiten auki ainakin aivan Long Beachin eteläpäässä sijaitseva Freedom Hut, joka tarjoaa hyvää ruokaa, edullisia juomia ja usein tuhtia polteltavaa.

Lukijavinkki: “Vinkkinä antaisin ainakin Rim Tang Restaurantin siinä pääkylän liepeillä. Pitävät loistavan ravintolan lisäksi kokkikoulua, joka on ilmeisen hyvä. Toinen pyörittäjistä on suomalainen”, Jonna Pesonen.

Ko Jumin hotellit ja majatalot

Ko Jumilla on useita yksinkertaisia majataloja. Alla on esitelty kaksi hyväksi koettua. Täältä kannattaa katsoa lisää hotellivaihtoehtoja.

Woodland Lodge €€
Miksi: Saarella pitkään toiminut mukava majatalo. Auki ympäri vuoden. Majatalon verkkosivuilta löytyy hyvin tietoa saaresta.
Missä: Andaman Beachilla, p. 081 893 5330.

Oon Lee Bungalows €€
Miksi: Thaimaalais-ranskalaisen pariskunnan pitämä mökkikylä sijaitsee vaatimattomalla rannalla, minkä korvaa monin verroin omistajapariskunnan sydämellisyys ja loistavat keittotaidot.
Missä: Pienellä Ting Rai -lahdella, p. 087 200 8053.

Matka Ko Yumille

Ko Jumille pääsee laivalla, joka kulkee Krabi Townin, Ao Nangin ja Ko Lantan väliä. Venekyytejä voi kysyä kyseisistä lomakohteista.

Venekyydin voi ottaa myös Leam Krautin laiturista, josta on lyhin venematka. Se ei ole huono idea, sillä saarelle suuntaavat laivat tai pikemminkin veneet tapaavat olla varsin vaatimattomia. Venekyyti Leam Krauista maksaa paikallisille 70 bahtia ja länsimaisille matkaajille 100 bahtia.

Leam Krautista on talvella päivittäin kuusi ja kuumalla kaudella neljä pitkähäntävenekyytiä saarelle. Leam Krautin laiturille pääsee näppärästi Krabin kaupungista lavataksilla. Matkaa kertyy noin 45 kilometriä.

Krabin lentokentältä matkaa Leam Krautiin on noin 26 kilometriä ja taksi maksaa 1000 bahtia ilman tinkausta.

Venematka Leam Krauista kestää noin 45 minuuttia. Aallokon sattuessa pärskeet voivat lyödä veneen sisään.

Suoraan Krabilta tai Ko Lantalta Ko Jumille suuntaavat laivat tapaavat pysähtyä merellä saaren edustalla, ja pitkähäntäveneet käyvät noutamassa saarelle jäävät. Jos haluaa olla varma, että pitkähäntävene tulee noutamaan, kannattaa varata paikka etukäteen jostakin saaren majatalosta.

Leam Krautin veneet rantautuvat puolestaan saaren satamalaituriin, joka sijaitsee Ban Ko Yumin kylässä. Kylästä matka jatkuu tuktukeilla rannoille.

Matkailusesongin aikaan myös Ko Phi Philtä pitäisi olla ainakin yksi laiva päivässä, yleensä iltapäivisin.

Mikä on paras aika matkustaa Ko Yumille?

Ko Jum on parhaimmillaan matkailusesongin aikaan marraskuulta maaliskuulle, jolloin se säilyy hyvin rauhallisena. Sadekaudella saarta vaivaavat kovat tuulet ja merenkäynti, ja suurin osa majataloista sulkee ovensa.

Ko Jum Thaimaa

Mureena saaren kalatorilla. Kalastus on kumipuunviljelyn ohella Ko Jumin tärkeimpiä elinkeinoja. Kuva: Sari Palm.

Liikkuminen Ko Yumilla

Saarta halkoo asfaltoitu päätie, missä silloin tällöin tulee joku vastaan. Monet sivuteistä ovat huonokuntoisia ja pölyisiä hiekkateitä.

Matkaa voi taittaa tuktukilla, mopotaksilla tai vuokraamalla skootterin.

Ko Yum: hyvä tietää

Ihan pienille lapsille ei Ko Jumia voi suositella, sillä käärmeitä tuntuu olevan saarella tavallista enemmän (lue lisää, mitä Thaimaassa kannattaa varoa). Sekin ihme saarella on bongattu, että erään majatalon terassilla kuivuvat taannoin käärmeennahat.

Rannalla voi öisin nähdä metrisiä varaaneja, ja apinoita on runsaasti. Etenkin makaki-apinoiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne voivat ryhtyä aggressiivisiksi. Makaki-apinoiden uhoon auttaa yleensä tukevan kepin kuljettaminen mukanaan.

Ko Jum -oppaan tekemiseen ovat osallituneet kokeneet Thaimaan-matkaajat Saritta Duhamel ja Sari Palm. Suurkiitos!

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

One Response to Ko Jum (Ko Jam)

  1. eb says:

    Todellakin landella:) rantoja riittää, ei kaupustelijoita, ei kauppoja, ei kiirettä. Aitoja ihania ihmisiä,stressinpoistoon sopiva perheille ja pareille.Andaman resort hinta/laatu ok.Aalto sanoo sen wooooooooooooooosssssssssssssssshhhhhhhhhh,ei kerrota kaikille.

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...