Lyhyesti: Asuttu pikkusaari komeiden autiosaarten keskellä.
Kenelle: Reppureissaajalle, seikkailijalle.
Jos etsit: Vedenalaisia ihmeitä, autiota hiekkarantaa, kaukaista paratiisisaarta.
Miksi matkustaa: Pientä saarta ympäröivät turkoosi meri ja hienot koralliriutat. Lipen vieressä sijaitsee autiosaari Koh Adang, jolla voi kokeilla Robinson Crusoen elämää.
Miksi jättää väliin: Lipestä on tullut jo vähän liiankin suosittu. Pieni saari on jo tupaten täynnä majataloja, ravintoloita ja rantoja peittävät pitkähäntäveneet.

Ei ole montakaan vuotta siitä, kun Ko Lipe vielä oli salaisuus, harvojen tuntema pikkusaari kaukana avomerellä, aivan Malesian rajalla. Nykyisin Lipe on Thaimaan ”kuumin” saari, jonka nimi tuntuu olevan jokaisen saaria kiertelevän matkalaisen huulilla.

Koh Lipe Thaimaa

Kävelyllä paratiisissa.

Koh Lipelle vetää sen maine yhtenä Thaimaan kauneimmista saarista ja parhaista snorklauskohteista. Meri on saaren edustalla täyteläisen turkoosia ja saarta ympäröivät hienot koralliriutat.

Kiinnostusta ei ainakaan vähennä Lipelle annettu lempinimi Thaimaan Malediivit.

Miten Ko Lipe pärjää muita saaria vastaan?
Ko Lipe vs. Koh Tao

Suosion myötä Lipe on muuttunut nopeasti. Pieni saari on rakennettu täyteen majataloja, kauppoja ja ravintoloita. Pääranta Pattaya Beach on alkanut muistuttaa pitkähäntäveneiden parkkipaikkaa, ja kaunis, valkoinen hiekka on lukemattomien rantapyyhkeiden peitossa.

Älä silti vielä lopeta lukemista. On Lipe niin hieno saari, että siellä kannattaa käydä, vaikkei se enää mikään salaisuus olekaan. Ja luonnonrauhaa löytyy aivan naapurista, autiosaari Ko Adangilta, jolle on Ko Lipeltä vain vartin venematka. Yhdessä Ko Lipe ja Ko Adang muodostavatkin oivan matkakohteen: vierekkäin on sekä palveluita että autiosaaren tunnelmaa. Lähellä on muitakin kauniita autiosaaria, joille järjestetään päiväretkiä. Myös yöpyminen saarilla on mahdollista.

Ko Rokroy Ko Lipe Saritta Duhamel

Lipen lähivesillä on upeita pikkusaaria kuten Ko Rokroy. Kuva: Saritta Duhamel.

Alueet: Ko Lipen hiekkarannat ja naapurisaaret

Lipe on pieni ja tiiviisti rakennettu. Autoja ei ole. Kaikki on kävelymatkan päässä.

Saaren ”pääranta” on pitkä, sirpinmuotoinen Pattaya Beach, jolla pehmeää, vitivalkoista hiekkaa reunustavat lehtipuut ja kasuariinat. Väkeä on paljon, samoin pitkähäntäveneitä.

Pattaya Beachin viereen on noussut vilkas Walking Street, jonka varrella on kauppoja ja ravintoloita. Tunnelma on silti leppoisa: Lipe ei ole kehittynyt miksikään Phi Phin kaltaiseksi bilesaareksi. Eikä tällä Walking Streetillä todellakaan ole neonvaloja, kuten Pattayan samannimisellä kävelykadulla.

Ko Rokroy Ko Lipe Thaimaa

Ko Lipen Walking Street – ei neonvaloja toisin kuin eräällä aivan toisenlaisella Pattaya Beachin Walking Streetillä. Kuva: Saritta Duhamel.

Sunrise Beach on toinen suosittu ranta. Idyllisimmillään pitkä ranta on pohjoispäässään, jota vielä hallitsevat kasuariinapuut. Tunnelmaltaan Sunrise Beach on Pattaya Beachia rauhallisempi.

Rannan vieressä on romuluinen merimustalaiskylä. Merimustalaiset ovat Lipen alkuperäisiä asukkaita, tosin suurin osa maasta on heiltä jo ostettu ja huijattu. Bisnestä pyörittävät Lipelle muualta muuttaneet thaimaalaiset.

Rannoista rauhallisin on Sunset Beach, jolla on muutama ravintola ja nuhjuinen majatalo. Tänne tullaan ihailemaan auringonlaskua.

Aivan Lipen vieressä sijaitsee kansallispuistona suojeltu, mahtavana kukkulana merestä nouseva Ko Andang. Metsäisellä saarella on vain kansallispuiston vartijoiden parakkeja ja pieni telttailualue. Puistonvartijat vuokraavat muutamaa viihtyisää mökkiä.

Lipen ja Adangin välillä on vaivatonta liikkua. Venekyyti Lipen Sunrise Beachilta Adangin leirintäalueelle maksaa 50 bahtia.

Ko Adang Ko Lipeltä nähtynä

Ko Andang Lipen Mountain View -majatalosta nähtynä. Kuva: Saritta Duhamel.

Ko Lipe – hotellit

Ko Lipeltä löytyy majataloja jokaiseen hintaluokkaan, edullisesta kalliiseen. Yksinkertaisessa bambubungalowissa pääsee edelleen asumaan aivan rannalla, mutta myös vaativaan makuun on tyylikkäitä bungaloweja. Saari on niin pieni, että sillä ei ole suurta merkitystä, millä rannalla päätyy asumaan – rannalta toiselle kävelee nopeasti.

Lue suosituksemme Ko Lipen hotelleihin

Katso Agodan hotellitarjoukset Ko Lipelle

Matka Ko Lipelle

Lentoyhtiöt Nok Air ja Air Asia myyvät molemmat valmiita lippupaketteja, joihin kuuluvat lento+bussi+laiva-matka Bangkokissa Ko Lipelle. Matkaan menee kaikkineen reilut kuusi tuntia.

Omatoimisesti Bangkokista nopein reitti Ko Lipelle kulkee Hat Yain kautta. Hat Yai on Etelä-Thaimaan suurin kaupunki, johon on hyvät lento-, juna- ja bussiyhteydet. Hat Yaihin on Bangkokista sekä yöjuna että useita lentoja päivässä. Hat Yaista pitää matkata minibussilla tai taksilla Pak Baran satamaan. Minibussit lähtevät Hat Yain rautatieaseman luota (lentokentältä on siis ensin otettava kyyti rautatieasemalle), ja matka satamaan kestää noin puolitoista tuntia. Taksi kentältä suoraan Pak Baraan maksaa noin 60 euroa.

Mondo matkaopas Thaimaa

MinneThaimaassa suosittelee: matkalle mukaan Mondon Thaimaa-opas.

Pak Baran satamasta on Ko Lipelle puolentoista tunnin laivamatka. Matkan varrella laivat pysähtyvät Ko Tarutaon komealla autiosaarella. Pak Barassa on majataloja, ravintoloita, matkatoimistoja ja kansallispuiston toimisto, josta voi varata majoituksen kansallispuistoina toimiville Ko Adangin ja Ko Tarutaon saarille.

Pak Baraan on minibussikyytejä on myös Trangista ja Krabilta. Minibussit Pak Baraan lähtevät Hat Yain rautatieasemalta.

Matkailusesongin aikana, suunnilleen marraskuulta huhtikuun loppuun, Ko Lipelle pääsee laivalla myös muilta Thaimaan Andamaanien saarilta, kuten Ko Bulonelta, Trangin saarilta ja Ko Lantalta. Phuketistakin asti pääsee laivalla, tällöin matka-aikaa kertyy seitsemisen tuntia. Merimaisemat ovat upeat. Jos matkustaa Phuketista asti, kannattaa harkita pysähtymistä ainakin joillekin edellä mainituille saarille, lue lisää saarihyppelystä Thaimaassa.

Laivojen aikatauluja voi katsella esimerkiksi Ko Lipen omilta nettisivuilta tai reittejä operoivan Tiger Line –laivayhtiön sivuilta.

Laivat ja veneet jättävät Ko Lipellä matkustajat satamalaituriin, joka kelluu saaren edustalla. Paikalliset venemiehet kuskaavat matkustajat pitkähäntäveneillä rannoille, Lipen lisäksi myös Adangille. Venemiehet veloittavat kyydistä reilun euron.

Lipelle pääsee lautalla myös Malesian puolelta Langkawilta. Huomaa, että meritse (ja maitse) tultaessa oleskeluluvan saa vain kahdeksi viikoksi. Matka taittuu erittäin mukavasti Tiger Linen laivalla, johon voi Langkawilta ostaa liput matkatoimistosta tai monien hotellien vastaanotoista. Matka kestää 1,5 tuntia. Passit kerätään Langkawin satamassa, jossa ne leimataan. Passit palautetaan vasta Lipellä, kun niihin on laitettu saapumisleima.

Ko Lipe Thaimaa Saritta Duhamel

Ko Lipelle rantaudutaan pitkähäntäveneillä. Kuva: Saritta Duhamel.

Paras aika matkustaa Ko Lipelle?

Lipelle pääsee ympäri vuoden, mutta sadekaudella (touko–lokakuu) laivat kulkevat epäsäännöllisesti ja merenkäynti on kovaa. Ko Adangin leirintäalue on suljettu marraskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin.

Jatka matkaa

Lipeltä kulkee reittilaiva viidakkoiselle autiosaarelle Ko Tarutaolle. Pikaveneillä pääsee Ko Bulon Leelle ja Ko Lantalle saakka.

Hyvä tietää: onko Lipellä pankkiautomaattia?

Ko Lipe sai ensimmäisen pankkiautomaattinsa vuoden 2014 alussa. Pankkiautomaatti löytyy 7/11-kaupan yhteydestä Walking Streetiltä. Automaatissa toimivat sekä Visan että Mastercardin kortit (suurkiitos päivitysinfosta Arto Pelander!). Vuonna 2016 Ko Lipellä oli jo neljä pankkiautomaattia.

Hyvä tietää: onko Lipellä sairaalaa?

Lipen vaatimaton sairaala sijaitsee Sunrise Beachilla. Apua saa pikkuvaivoihin. Jos jotain vakavampaa sattuu, edessä on matka mantereelle.

Parturi Ko Lipe

Kesätukka saaren parturista. Kuva: Saritta Duhamel.

Sivun päivittämisessä on auttanut MinneThaimaassa-sivuston avustaja Saritta Duhamel.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...