Lyhyesti: Kaunis saari, joka on säilynyt hippihenkisten matkailijoiden salaisuutena.
Kenelle: Reppureissaaja, seikkailija
Jos etsit: Bungalowia rannalta, autiota hiekkarantaa
Miksi matkustaa: Rento ja leppoisa Ko Phayam on kuin aikamatka Thaimaahan 30 vuotta sitten.
Miksi jättää väliin: Meressä on usein pistiäisiä uimista haittaamassa ja vesi on liian sameaa snorklaamiseen.

Etsitkö upeaa saarta, josta harva matkalainen on koskaan kuullutkaan? Tervetuloa Ko Phayamille. Saaren pääranta, Ao Yai, on häikäisevän vaalea – ja loputtoman pitkä. Kaukaisuudessa kävelevät ihmiset voi laskea yhden käden sormilla.

Saari oli pitkään Thaimaan salaisimpia, mutta hiljalleen Ko Phayamin maine on alkanut kiiriä reppureissaajapiireissä, ja saarella voi jo törmätä suomalaisiinkin. Öykkäröiviä turistilaumoja ei täällä kuitenkaan tapaa, vaan kaikki tuntuvat arvostavan rauhaan ja luonnonkauneudesta nauttimiseen kutsuvaa ilmapiiriä.

Koh Phayam Ao Yai Thaimaa

Ao Yai -rannalla on tilaa rentoutua.

Autoja ei ole, vaan kaikki liikkuvat kävellen, polkupyörällä tai skootterilla mahtavien cashewpuiden varjossa. Tunnelmaa kuvaa hyvin totaalinen kiireettömyys ja ajantajun katoaminen. Pian kaikkia vastaantulijoita morjestellaan kuin vanhoja tuttuja ja vaihdetaan sana tai pari kohdattaessa.

Jos mopon käyttö sujuu, kannattaa kaikki pienemmät polut koluta perille saakka. Saatat päätyä juuri sille pienelle rannalle, jossa haluatkin viipyä seuraavat yöt vain meren kohinaa kuunnellen. Tai ehkäpä tie päättyy baarin pihaan, jossa sinut kutsutaan vieraanvaraisen baarinpitäjän kanssa jakamaan tuoreesta kalasaaliista juuri valmistettua ateriaa.

Ko Phayam Thaimaa

Sitä kuuluisaa laiskottelua Ao Yailla.

Koh Phayamilla on käsin kosketeltavissa saarella olemisen viehätys. Mitä pienempi saari on ja mitä vähemmän siellä on tekemistä, sen laiskemmaksi elämä muodostuu ja sen helpompi on olla onnellinen. Saari on kokonainen itsessään, kuten John Donne runoili. Se on oma rajallinen maailmansa, jonka voi kokea ottavansa haltuun.

Saarella voi kuunnella meren pauhua, leikkiä aalloissa, tarkkailla taivaalla kaartelevia haukkoja ja viritellä riippumattoaan yhä parempaan kulmaan. Ja katsoa pilviä. Missään muualla Thaimaassa ei näe yhtä dramaattisia pilviä kuin täällä!

Saaren taivaanrannat ovat kuin maalauksia – ja auringonlaskut niin värikkäitä, että taidehuutokaupassa ne myytäisiin halpoina toritauluina mutta luonnon maalaamina ne ovat hengästyttävän kauniita.

Alueet: Ko Phayamin rannat ja kylä

Koh Phayam Thaimaa

Saaren vilkas päätie. Kuva: Rosita Juurinen.

Saaren kolmesta rannasta rantaelämään paras on Ao Yai eli Suuri ranta. Suurin osa matkalaisista majoittuu tänne. Ranta mitä oivallisin lenkkeilyyn etenkin aamuisin ja auringonlaskun aikaan. Muita aktiviteettejä on kajakointi ja vaikkapa rantalentiksen peluu. Uimista tosin haittaavat usein meressä olevat pistikkäiset, jotka nipistelevät ihoa.

Toinen ranta on Ao Khao Kwai eli Puhveliranta, joka kaartuu kahden jyrkän rantakallion väliin pitkänä ja keltaisena kuin kultaiset häränsarvet. Uimarantana Ao Khao Kwai on Suurta rantaa huonompi, mutta maisemiltaan majesteettisempi. Myanmarin rajasaaret näkyvät taivaanrannassa sinisenä utuna.

Kolmas ranta on edellisiä pienempi, kaunis Ao Kwang Peeb, joka tunnetaan myös Monkey Beachina. Ranta on ehkä kaikkein paras uimiseen, vaikka matalalla onkin koralliriutta, jotka pitää varoa.

Päärantojen väliin mahtuu pienempiä rantoja, joilla on muutamia resortteja ja ravintolamajoja.

Saaren sataman yhteyteen on kasvanut pieni kylä, jossa on muutama majatalo, nettikahvila, rantavaatteita myyvä puoti ja jokunen paikalle jämähtäneen länsimaalaisen pitämä ravintola.

Saaren halki kulkee kaksi kumpareista betonitietä läpi varjoisien pähkinäpuulehtojen. Alueelta toiselle liikutaan sivuvaunullisella mopedikyydillä – tai kävellen.

Paras tapa liikkumiseen on vuokrata mopo heti satamasta saarelle saavuttaessa. Etäisyyksistä saaren laidalta toiselle tulee helposti toistakymmentä kilometriä ja enemmänkin, jos haluaa vapaasti liikkua ja tutkia saarta.

Ko Phayamin nähtävyydet ja tekemistä

Ko Phayam Thaimaa

Ko Phayamilla riittää aikaa treenata nuorallakävelyä… (kuva: Rosita Juurinen)

Saarella ei ole oikeastaan muuta tekemistä kuin laiskottelu, mutta se onkin sitten maailmanluokan laiskottelua. Snorklausretkiä järjestetään, mutta näkyvyys pinnan alla on yleensä huono.

Hyvää ajanvietettä laiskottelun lomaan on kiertää mopolla saaren eri rantoja, polkuja ja kylän raitteja. Jokaisella rannalla on oma tunnelmansa, vaikka kaikki eivät ole uimiseen kovin hyviä.

Ao Mea Mailla sijaitsee pieni temppeli munkkeineen sekä vuoren rinteelle rakennettu suuri Buddhan-patsas.

Ao Khao Kwaita reunustavissa puissa voi usein nähdä komeita sarvinokkalintuja. Muutenkin saarella voi bongailla aivan erilaista eläimistöä kuin kaupunkimaisemmissa kohteissa – liskoista käärmeisiin ja monenlaisiin ölliäisiin.

Ko Phayam Thaimaa

…tai harjoitella tuliartistien temppuja. Kuva: Rosita Juurinen.

Ko Phayamin ravintolat ja yöelämä

Majatalojen yhteydessä on ravintoloita. Aidointa thairuokaa ja merenherkkuja varten kannattaa suunnata sataman ympärille levittäytyvään kylään. Sieltä saa takuuvarmat perusherkut kuten papaijasalaatit grillibroilerin kera.

Jos kaipaa ateriaansa länsimaista kosketusta, Ao Yailla sijaitsevasta, ranskalaisen Gillesin pitämästä Aow Yai Bungalowista saa erinomaisia täytettyjä patonkeja – ja hyvää kahvia.

Ao Yaille saavuttaessa ennen rantaa sijaitsee saaren sympaattisimman baarinpitäjän, japanilaisen Tomon, luotsaama Irie Islands. Täällä on open mic-iltoja sekä akustisia jameja useamman kerran viikossa.

Toinen saaren viihtyisimpiin baareihin lukeutuva on Puhvelirannalle vievän tien toisella puolen sijaitseva uudehko Jungle bar, jossa asiakkaiden käytössä on wifi -yhteys, uusi biljardipöytä sekä slackline-köysi nuorallatanssiharjoituksia varten.

Vaikka Koh Phayam tuntuukin toisinaan uinuvan hiljaiselta, high seasonilla baarit järjestävät vuoron perään bileitä, joista ilmoitellaan tienvarsille pystytetyissä plakaateissa. Tämä tarkoittaa, että lähes joka ilta jollakin rannalla on juhlat, jonne koko saaren juhlimishenkinen väki kokoontuu.

Ko Phayam Thaimaa

Viehättävä Jungle Bar.

Ko Phayamin majatalot

Viihtyisät puitteet majoitukselle takaa se, että Phayamilta puuttuvat raskaat, betonirakenteiset monikerrosresortit. Majatalot ovat pääsääntöisesti bungalowikyliä rantaviivan tuntumassa tai vehreän luonnon keskellä.

Suurin osa Ko Phayamin majoituksesta on edullisia majataloja, vaikka saarelle on hiljattain perustettu muutama tyylikkäämpikin paikka, kuten vuonna 2013 Ao Yaille avattu Kingparadise Resort (huomaa huikea nimi).

Toinen ”paremman luokan paikka” on PP. Land Eco Resort, jossa luonnonmukaisuus on kantava aate. Kasvikset kerätään omasta luomupuutarhasta ja aktiviteettilistalla on joogaa (tosin myös kalastusta). PP. land sijaitsee itäisellä rannalla Ao Mea Mailla, hiukan temppeliltä eteenpäin.

Mukavia bungalow –resorteja on pitkin kaikkia rantoja, joten ei kannata jämähtää ensimmäiseen, vaan kiertää ja löytää se juuri omaan sielunmaisemaan ja lompakkoon sopiva mesta. Bungalowien hinnat alkavat 200 bahtista, millä saa jo ihan kivan perusmökin omalla suihkulla ja vessalla (esimerkiksi Reggae House ja Contact Bungalows).

Sataman lähistöllä laiturilta katsottuna vasempaan sijaitsee suosittu ja kehuttu majapaikka: Sabai Sabai Bungalows.

Jos joutuu jäämään yöksi Ranongiin odottamaan aamuvenettä, kaupungissa on useita edullisia majapaikkoja.

Matka Ko Phayamille

Saarelle matkustetaan rajakaupunki Ranongin satamasta. Aamuinen venematka tavallisella veneellä kestää vajaat kolmisen tuntia, pikaveneellä matka taittuu vauhdikkaammin. Veneitä kulkee aamuisin yhdeksän aikoihin ja usein myös iltapäivällä kahden pintaan. Pikaveneet lähtevät puolta tuntia myöhemmin.

Ranongiin pääsee Bangkokista yöbussilla (matkaa lähes 600 km). Bussit Ranongiin lähtevät eteläiseltä bussiasemalta iltakahdeksan aikoihin ja niillä ehtii aamuveneeseen.

Toinen vaihtoehto on lentää Chumphoniin ja jatkaa sieltä bussilla matkaa Ranongiin.

Jatka matkaa

Ko Phayamin vieressä sijaitsee vieläkin rauhallisempi saari Ko Chang (tunnetaan Pikku Ko Changina erotuksena isommalle Koh Changille, joka sijaitsee Siaminlahden rannalla lähellä Kambodzhan rajaa). Tällä Changilla rantojen keskinkertaisuus takaa niiden ihanan rauhallisuuden.

Ko Phayamilta on pikavenekyytejä Ko Surin -saarille, jotka ovat Thaimaan parhaita paikkoja snorklata.

Ko Phayam Thaimaa

Skootterilla voi kaasutella autiolle rannalle. Kuva: Rosita Juurinen.

Paras aika matkustaa Ko Phayamille

Ko Phayam sijaitsee Thaimaan sateisimmassa provinssissa Ranongissa. Puolet vuodesta saarta pyyhkivät rajut monsuunimyrskyt. Monsuunikaudella toukokuusta marraskuulle sataa paljon. Suurin osa majataloista ja ravintoloista avaan ovensa vasta joulun alla, eikä saarella varsinaisesta tungoksesta tarvitse kärsiä sesongin huippunakaan.

Varsinainen sesonkiaika, jolloin kaikki palvelut ovat saatavilla, on verrattain lyhyt: joulukuun puolestavälistä maaliskuun loppuun.

Hyvä tietää

Ympärivuorokautinen sähkö on vielä majapaikoissa (kalleimpia kohteita lukuun ottamatta) harvinaisuus. Yleensä sähköä tulee iltakuudesta puolille öin saakka. Joissakin paikoissa käytetään lisänä aurinkopaneeleja. Taskulamppu saattaa osoittautua sangen tarpeelliseksi.

Wifi –yhteyksiä löytyy jo muutamista resorteista, mutta usein nekin toimivat tyypillisesti vain iltaisin.

Pankkiautomaatteja ei ole. Jos käteinen loppuu, saa luottokortilla nostettu rahaa ainakin yhdestä satamassa olevasta marketista ja Hornbill Hut -resortista Ao Yailta.

Sivun tekemisessä on auttanut kokenut Thaimaan-matkaaja Rosita Juurinen, jonka suosikkipaikkoihin Ko Phayam kuuluu.

Samanhenkisiä vaihtoehtoja
Ao Tonsai
Ko Yao Noi
Ko Bulon Lee
Trangin saaret

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...