Jos kaipaa Phuketista tai Krabin Ao Nangista pakoon turistiseuduilta, kannattaa suunnata Koh Yao Noille. Saari on ihanan rauhallinen ja maalaismainen. Merimaisemat avautuvat Phang-Nga-lahden eteerisiin karstisaarinäkymiin.

Muutaman luksushotellin lisäksi on kourallinen kohtuuhintaisia majataloja. Vaikka turismi tuokin jo rahaa saarelle, ovat Ko Yao Noin pääelinkeinot edelleen kalastus ja kumin kasvatus. Lomailun lomassa pääseekin kurkistamaan aitoon thaimaalaisen saaren arkeen. Koh Yao Noin asukkaat ovat muslimeita kuten monella muullakin Etelä-Thaimaan saarella.

Rauhallisuus, huikeat maisemat ja muutama Thaimaan romanttisimpiin kuuluva hotelli tekevät saaresta erityisen hyvän paikan rakastavaisille. Paljon muuta tekemistä ei ole kuin lepäillä rakkaansa (tai hyvän kirjan) kanssa riippumatossa, ihailla merimaisemia ja nauttia hemmotteluhoidoista. Hotellien omien spa-palveluiden lisäksi saarella on jokunen paikallisten pitämä hyväksi koettu hierontasalonki. Hintataso hieronnoissa on sama kuin mantereella.

Ko Yao Noi Thaimaa

Saarta kiertäessä löytää autioita hiekkarantoja. Kuva: Saritta Duhamel.

Saarella kannattaa vuokrata skootteri. Ilman pysähdyksiä Ko Yao Noin ympäri ajaa alle tunnissa. Tie on osittain erittäin huonokuntoinen, mutta sitä ollaan parantamassa ja leventämässä. Matkan varrella näkee riisiviljelmiä, kumipuumetsiä ja jonkin verran saarella säilynyttä viidakkoakin. Kannattaa ajaa erityisen varovaisesti ja käyttää kypärää, sillä paikalliset asukkaat ajavat autojaan ja skoottereitaan liiemmin liikennesäännöistä välittämättä.

Polkupyörä on sekin suosittu kulkuneuvo erityisesti turistien keskuudessa. Pyörällä saa hyvän hien pintaan saarta kiertäessä, sillä reitin varrelle osuu muutama rankka nousu. Pyöriä ja skoottereita vuokraavat useat hotellit ja kaupat.

Skootterilla tai pyörällä kulkiessa kannattaa ottaa uimavarusteet mukaan ja pysähtyä itselle sopivampaan rantapoukamaan ja pulahtaa lämpimään mereen. Hotellit vuokraavat myös kajakkeja, joilla pääsee paistattelemaan päivää sellaisiin poukamiin, joihin ei viidakon halki pysty kulkemaan.

Koh Yao Noi on pienempi kahdesta vierekkäin sijaitsevasta saaresta Phuketin ja Krabin välissä Phang Nga -lahdella. Toinen saarista on nimeltään Koh Yao Yai, ja se on vielä Koh Yao Noitakin rauhallisempi.

Ko Yao Noi Thaimaa

Poika kalassa saaren kylän edustalla.

Alueet

Koh Yao Noin parhaat rannat ovat saaren itä- ja pohjoispuolella. Monella rannalla vuorovesivaihtelut ovat suuret: laskuvedellä meri voi vetäytyä kauas ja paljastaa kivikot, ja nousuvedellä iso osa rannasta saattaa jäädä veden alle. Ikävien vuorovesivaihtelujen vastapainoksi pääsee nauttimaan komeista saaristomaisemista.

Rannoista hienoimmat ja yksityisimmät ovat muutaman luksusresortin yksityiskäytössä. Muilla rannoilla hotellien ja hiekkarannan välistä kulkee tie, joka kiertää koko saaren. Ohikulkijat pysähtyvät helposti katselemaan ja ihmettelemään rannalla aurinkoa pikkubikineissä palvovia turisteja – näky on paikallisille vielä sangen outo.

Rannoilla ei ole tungosta. Paikalliset lapset uivat tai leikkivät vedessä usein vaatteet päällä. Aikuisia ei juuri vedessä näe. He istuvat puun varjossa ja tarkkailevat jälkikasvun touhuja.

Saarella on pieni kylä, jonka pääkadulla on mittaa noin sata metriä. Ruoan ja juoman lisäksi kaupoissa on myynnissä on käsitöitä, t-paitoja, sarongeja ja muita tyypillisiä matkamuistoja.

Saarella on muutamia kauppoja ja ”jopa” 7/11-elintarvikekioski erittäin kovalla ilmastoinnilla. Pieniä kioskikauppoja on ympäri saarta. Saarella on myös koulu, poliisilaitos, posti ja sairaala.

Ko Yao Noin satama Thaimaassa.

Saaren satama sijaitsee upeissa maisemissa. Kuva: Saritta Duhamel.

Matka

Saarelle kulkee päivittäin pikaveneitä ja pitkähäntäveneitä Phuketista ja Ao Nangista. Phuketista kyydit lähtevät Bang Rong -satamasta, jonne kannattaa varata tunti matkaan saaren länsipuolen rannoilta. Matkapakettia voi kysellä matkatoimistoista tai matkata satamaan omatoimisesti taksilla. Muutaman euron laivamatka kestää laivasta riippuen puolesta tunnista tuntiin. Ko Yao Noin hotellit järjestävät myös pikavenekyytejä.

Ao Nangissa pikavenekuljetuksen saa ostettua kaikista matkatoimistoista. Matka pikaveneellä kestää Ao Nangista noin tunnin. Nouto hotellilta kuuluu yleensä hintaan.

Ko Yao Noilla saavutaan Manokin laituriin. Aiemmin laiturin läheisyydessä ei juuri päivystänyt mopotakseja, mutta nykyään kyydin kalastelijoita on jo mukavasti saatavilla. Jos varaa majoituksen etukäteen, hotelli lähettää auton noutamaan sovittuun aikaan.

Kaikki hotellit sijaitsevat hieman kauempana laiturista, joten kävellen ei laukkujen kanssa kannata lähteä majoitusta etsimään.

Ko Yao Noi Thaimaa

Retki saaren laelle palkitaan maisemilla. Kuva: Saritta Duhamel.

Jatka matkaa

Saaren kautta voi matkustaa Phuketista Ao Nangiin (Krabille) tai toisin päin. Ko Yao Noihin ehtii tutustua Phuketista myös päiväretkellä, jos saapuu aamulautalla ja lähtee iltapäivän viimeisellä lautalla.

Naapurisaari Ko Yao Yai on lyhyen venematkan päässä. Saarten välillä kulkee kookkoita pitkähäntäveneitä, joiden kyytiin mahtuu myös skootteri.

Hyvä tietää

Koh Yao Noi on täysin muslimien asuttama saari, joten siellä kannattaa muistaa paikallisia kunnioittava pukeutuminen. Yleisillä rannoilla yläosattomissa auringonotto ei ole millään muotoa suotavaa.

Koh Yao Noilla ei ole pahemmin katuvaloja. Kun illalla pimeys laskeutuu, on hyvä pitää mukanaan tasku- tai otsalamppua, jos lähtee hotellilta kylille.

Suurin osa hotelleista tarjoaa ilmaisen wi-fin.

Ko Yao Noi Six Senses baaritiskilla

Six Senses hotellin baaritiskillä voi nauttia cocktailin ikimuistoisilla näkymillä.

Ko Yao Noi – Ravintolat

Ravintolatarjonta rajoittuu suurelta osin hotellien omiin ravintoloihin. Tosin viime aikoina on auennut joitain uusia ravintoloita. Koska kyseessä on muslimisaari, ei ihan kaikkialta saa väkeviä alkoholijuomia – olutta kyllä myydään. Mukava ravintola on esimerkiksi Pasai Beachilla sijaitseva Pasai Seafood. Maista vaikka katkarapuja, jotka on maustettu tamarindilla ja vahvalla valkosipulikuorrutuksella. Herkullista!

Ko Yao Noi – Hotellit

Six Sensis Ko Yao Noi huvila merinäköalalla

Six Senses tarjoaa huippuluksusta ja rauhaa.

Six Senses €€€€€

Miksi: Juuri se hotelli, jonne kuuluu suunnata silloin, kun rahasta ei ole pulaa ja haluaa nauttia rauhasta, kauniista hotellialueesta sekä tasokkaista huoneista ja spa-palveluista. Six Senses on saaren kallein hotelli, mutta joka bahtin arvoinen verrattuna monen muun pienen saaren vastaaviin hotelleihin. Mikäli haluaa hemmotella itseään ja matkakumppaniaan, kannattaa maksaa huvilasta merinäköalalla näköala Phang Nga -lahden yli Krabia kohti Koh Hongin ja monen pienen karstikalliosaaren suuntaan on henkeäsalpaava. Huviloissa on omat yksityiset pulahdusaltaat. Six Sensesin henkilökunta puhuu hyvin englantia.
Missä: Kallioilla, joilta aukeavat upeat merinäkymät. Vieressä on hotellin oma ranta. Katso tarjous!

Ko Yao Island Resort Thaimaa

Ko Yao Island Resortin huviloissa ei ole seiniä.

Koyao Island Resort €€€€

Miksi: Jos tila ja rauha ovat parasta luksusta, ei tämän ylellisempää majataloa olekaan. Laajalle alueelle kauas toisistaan on sijoitettu kourallinen ylellisiä villoja, joilla ei ole seiniä laisinkaan, vaan ne avautuvat kaikki upeisiin merimaisemiin. Näkösuojaksi lasketaan vain bambuverhot – eksoottista ja romanttista. Ötököiltä suojaavat prinsessamaisten sänkyjen moskiittoverkot, ilmastoinnista ja tuutulaulusta vastaa merituuli. Täydellinen valinta häämatkalle.
Missä: Omassa rauhassaan pitkällä ja komealla rannalla. Karstisaarille avautuvat upeat maisemat. P. 076 597 474. Katso tarjous!

Ko Yao Noi Chukit Dachanan hotelli Thaimaa

Chukit Dachanan on mukava keskihintatason majatalo.

Chukit Dachanan €€

Miksi: Mukava, kohtuuhintainen majatalo. Mukava henkilökunta, jonka huomassa tuntee itsensä kuin perheenjäseneksi. Henkilökunnasta muutama puhuu kohtuullisesti englantia ja muut tekevät parhaansa, jotta asia tulee ymmärretyksi. Siistit mökit ja uima-allaskin löytyy.
Missä: Pasai Beach. Rannan ja resortin välissä kulkee tie. Varaa edullisesti!

Yllä on esitelty MinneThaimaassa-sivuston suosittelemat hotellit. Lisää hotellivaihtoehtoja löydät sivun oikean ylälaidan hakuboksista. Varaamalla hotellin kauttamme tuet sivustomme toimintaa.

Ko Yao Noi -ppaan on kirjoittanut Saritta Duhamel, joka on reissannut 10 vuotta Thaimaassa, erityisesti Krabin alueella.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

3 Responses to Ko Yao Noi

  1. […] haittaa. Syötiin hotellilla vielä aamiainen, minkä jälkeen oltiin valmiina lähtemään kohti Koh Yao Noi saarta. Taxi otettiin paikallisen matkatoimiston kautta ja se maksoi Kamala Beachiltä satamaan […]

  2. […] haittaa. Syötiin hotellilla vielä aamiainen, minkä jälkeen oltiin valmiina lähtemään kohti Koh Yao Noi saarta. Taxi otettiin paikallisen matkatoimiston kautta ja se maksoi Kamala Beachiltä satamaan […]

  3. […] haittaa. Syötiin hotellilla vielä aamiainen, minkä jälkeen oltiin valmiina lähtemään kohti Koh Yao Noi saarta. Taxi otettiin paikallisen matkatoimiston kautta ja se maksoi Kamala Beachiltä satamaan […]

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...