Lyhyesti: komea, viidakon peittämä saari lähellä Kambodzhan rajaa.
Kenelle: reppureissaajat
Jos etsit: rantoja läheltä Bangkokia
Miksi matkustaa: Koh Chang on suuri ja saarella riittää tekemistä, mutta se tuntuu yhä kesyttämättömältä verrattuna Phuketiin ja Samuihin.
Miksi jättää väliin: Koh Changista löytää monet Thaimaan hyvistä puolista, mutta se ei ole oikein missään alansa paras. Esimerkiksi rannat ja sukellusmaastot kalpenevat Phuketin tarjonnalla.

Koh Chang tarkoittaa Norsusaarta, mutta 30 kilometriä pitkä saari näyttää lohikäärmeeltä. Thaimaan itärajalla sijaitsevan Ko Changin vuoret nousevat smaragdinvihreästä merestä kuin piikikäs selkä, joka kapenee hännäksi.

Kun saarelle matkaava lautta ehtii lähemmäksi, paljastuu, että lohikäärmeen selkää peittää vihreiden suomujen sijaan villi viidakko.

Maisemiltaan saari on komea. Ko Chang koostuu jyrkistä, viidakoiden peittämistä kukkuloista, joiden juurella on hiekkarantoja. Meri on smaragdinvihreää.

Tunnelmaltaan Koh Chang sijoittuu jonnekin turistikohteen ja reppureissaajasaaren välimaastoon; monenlaiseet matkailijat voivat tuntea Ko Changilla olonsa kotoisaksi sen mukaan, mille saaren rannoista he majoittuvat.

Koh Changilla kelpaa keinua rantakeinussa. Kuva: Veera Viitanen.

Ei kannata kuitenkaan uskoa mainoslauseita Ko Changista koskemattomana paratiisina: saarella käy liki miljoona matkailijaa vuodessa – monet heistä tosin ovat thaimaalaisia kotimaanmatkaajia.

Ko Changin rannat ovat osan aikaa päivästä hienoja, mutta saattavat kadota kokonaan nousuveden aikaan tai paljastaa kivikkoisen puolensa laskuveden koittaessa. Saari ”löydettiinkin” matkailun käyttöön vasta sen jälkeen, kun suurin osa muista massaturismille sopivammista kohteista oli Thaimaassa jo rakennettu täyteen.

Ko Changin parhaat rannat ovat saaren länsipuolella, ja saaren itäpuoli on säilynyt hurmaavan maalaismaisena.

Koh Chang on parhaimmillaan silloin, kun etsii monipuolista kohdetta kohtuullisen läheltä Bangkokia. Saarella pääsee nauttimaan monipuolisista tunnelmista: White Sand Beachillä on vilkasta pakettimatkatunnelmaa , reppureissaajahenkeä löytyy Lonely Beachiltä ja rauhaa sekä luksuksen makua Klong Praolta.

Aidon Thaimaan fiilistä löytyy puolestaan saaren itäpuolelta.

Lue lisää Ko Changin nähtävyyksistä ja retkistä.

Jos haluaa virkistystä rannalla lokoiluun, voi ajella skootterilla saarta ympäri, patikoida viidakossa vesiputouksille, käydä kalastus- ja snorklausretkillä tai opetella sukeltamaan.

Koh Chang Klong Prao Beach

Klong Prao Beachin rauhaisia palmurantatunnelmia.

Ko Changin parhaat rannat

Koh Changin parhaat rannat ovat länsirannikolla. Rannoista vilkkain on Hat Sai Khao, joka tunnetaan paremmin nimellä White Sand Beach. Palmujen reunustama valkoinen hiekkaranta on pitkä mutta paikoin kapea. White Sand Beach sopii parhaiten matkailijoille, jotka haluavat asua monipuolisten palveluiden äärellä.

Hienoin ranta on Lonely Beach, joka kaartuu kilometrin pituisena, valkohiekkaisena puolikuuna. Aallot vyöryvät kaukaa vapaalta ulapalta, ja heti rannan takaa alkaa sirittävä viidakko. Nimensä ranta on saanut siitä, että ennen kuin Lonely Beachille vedettiin viidakon halki asvalttitie, perille löysivät ainoastaan kaikkein kovaksikeitetyimmät reppureissaajat taivaltamalla polkua pitkin Kai Bae -rannalta rinkka selässä.

Enää Lonely Beach ei ole lainkaan yksinäinen: iltaisin aaltojen kohina sekoittuu rantaklubin bassojytkeeseen.

Lue lisää, miksi Lonely Beach on Thaimaan parhaita reppureissaajarantoja.

Kolmas hieno ranta on Klong Prao, joka sijaitsee suunnilleen White Sand Beachin ja Lonely puolivälissä. Vuorovesivaihtelut ovat tosin suuria: laskuveden aikaan Klong Prao on hyvin leveä, nousuvedellä kapea. Ranta ja bungalowit ovat kaukana päätiestä, mikä tekee alueesta rauhallisen ja tunnelmallisen. Klong Praolla on siellä täällä monenhintaisia mökkikyliä muttei selkeää keskusta. Rannan päädystä löytää luksustunnelmaa Amari Emarald Cove -hotellista.

Edellisten rantojen väliin jää muitakin biitsejä, kuten Kai Bae, joka kärsii suurista vuorovesivaihteluista.

Lonely Beach Koh Chang

Lonely Beachilla vallitsee hippitunnelma.

Rauhallisin rannoista on eristyksissä sijaitseva Long Beach, jolla on muutama yksinkertainen majatalo. Ranta on pitkä, mutta jää osin nousuveden alle.

Jos jatkaa matkaa vielä Long Beachistakin eteenpäin saapuu muistomerkille, joka on omistettu toisessa maailmansodassa Thaimaan ja Ranskan välillä käydylle meritaistelulle. Ranskalaiset murskasivat Japanin kanssa liittoutuneen Thaimaan pikkulaivaston, mutta jotenkin thaimaalaiset onnistuvat pitämään taistelua omana voittonaan.

Myös saaren itäpuolella on hiekkarantoja, mutta ne ovat länsipuolta vaatimattomampia ja houkuttelevat enimmäkseen thaimaalaisia seurueita.

Ko Changilla on kaksi kylää. Bang Bao sijaitsee Lonely Beachin jälkeen, ja sieltä lähtevät suurin osa saaren sukellus- ja kalastusreissuista.

Kalastajakylä Salak Phet sijaitsee puolestaan saaren itäpuolella kauniilla mangrovemetsikön peittämällä lahdella. Salak Phetissä kannattaa käydä syömässä erinomaisissa, thaityylisissä kalaravintoloissa.

Ko Changin hotellit

Hotellia varatessa kannattaa miettiä, millä rannalla haluaa asua.

Eniten palveluita on White Sand Beachillä, joka on rannoista vilkkain. Ranta on hyvä perheille ja sellaisille matkaajille, jotka kaipaavat lomaltaan monipuolista ravintolatarjontaa ja shoppailumahdollisuuksia. Katso tarjoukset White Sand Beachin hotelleihin.

Rannoista kaunein on Lonely Beach, joka sopii tunnelmaltaan parhaiten niin reppureissaajille kuin bilettäjillekin. Katso tarjoukset Lonely Beachin hotelleihin.

Rauhalliseen lomailuun sopii Klong Prao, jolla on paljon tilaa hotellien välillä. Vaihtoehtoina on niin majataloja kuin pari luksuspaikkaakin. Katso tarjoukset Klong Prao Beachin hotelleihin.

Lue täältä tarkemmat Ko Changin hotellisuosituksemme erilaisille matkailijoille.

Matka Ko Changille

Koh Chang on Thaimaan toiseksi suurin saari heti Phuketin jälkeen ja suurista saarista se sijaitsee selvästi lähinnä Bangkokia. Matkaa pääkaupunkiin on vain reilut 300 kilometriä.

Lähin kaupunki mantereella on Trat. Tratissa on lentokenttä, jonne lentää yksinoikeudella Bangkok Airways. Lentokentältä on kuljetus minibussilla ja lautalla valitsemaansa hotelliin Ko Changilla.

Tratista on 15 kilometrin matka Laem Ngopin satamaan, josta lähtevät lautat Koh Changille.

Bussimatka Bangkokin itäiseltä bussiasemalta Ekamailta satamaan kestää viisi tuntia, jonka päälle tulee 45 minuutin lauttamatka. Varhain aamulla lähtevät bussit ajavat suoraan Laem Ngopin satamaan, josta kulkevat laivat saarelle. Jos sattuu saapumaan Tratin kautta, kaupungin bussiasemalta kulkee satamaan songthaew-kimppatakseja.

Jos lähtee Bangkokista liikkeelle varhain aamulla kuuden seitsemän aikaan, on Koh Changilla jo iltapäivällä.

Saarelle on suoria bussikyytejä myös Khao San Roadilta ja Bangkokin lentokentältä (www.buskohchangsuvarnabhumi.com). Kentältä kulkeva bussi lähtee varhain aamulla (klo 7.50).

koh chang lautta

Koh Changille vievät lautat ovat karuja. Kuva: Veera Viitanen.

Jatka matkaa

Koh Changin kanssa samassa saaristossa sijaitsevat Koh Wai, sympaattinen pikkusaari Koh Mak ja saarista vähiten tunnettu Koh Kood.

Pikkuruiselle Koh Waille voi käydä tutustumassa vaikka päiväretkellä Koh Changin Bang Baon laiturilta. Koh Wai tunnetaan koralliriutoistaan, jotka ympäröivät saarta. Matalalla sijaitsevat koralliriutat ovat valitettavasti päässeet huonoon kuntoon liian kovassa käytössä.

Koh Changin lähisaarille matkustamisesta löytää tietoa laivayhtiö Bang Bao Boatin nettisivuilta (www.bangbaoboat.com).

Hyvä tietää

Mondo matkaopas Thaimaa

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee Mondon Mondon Thaimaa-opasta.

Koh Changin keskus on White Sands Beach, josta löytyvät pankit, posti, sairaala, kauneuskirurgi ja kaikki muukin, mitä nykyaikaiselta lomakohteelta saattaa toivoa. Pankkiautomaatteja on myös muilla rannoilla.

Ko Changilla pääsee liikkumaan paikasta toiseen lavataksi songthaewilla tai vuokraskootterilla. Saari on mäkinen ja tiet ovat kapeita, joten ensikertalaisen kannattaa mielellään harjoitella ajamista muualla kuin Koh Changilla.

Lue lisää Thaimaasta. MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan opaskirjaa Mondon Thaimaa-opas.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

2 Responses to Koh Chang

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...