• KOH SAMET: Kohdeopas

  • KOH SAMET: Hotellit

  • KOH SAMET: Syö ja juo

  • KOH SAMET: Tee ja näe

Lyhyesti: Pieni ja kaunis saari lähellä Bangkokia.
Kenelle: 50+, perheet, gay, bilettäjät
Jos etsit: Rantoja läheltä Bangkokia, bungalowia rannalta
Miksi matkustaa: Saaren hiekka on uskomattoman hienoa: lumenvalkoista ja puuterimaisen pehmeää.
Miksi jättää väliin: Koh Samet on pieni ja nopeasti nähty ja bungalowit ovat tasoonsa nähden hintavia.

Koh Samet (Ko Samed) on lähin sellainen paikka Bangkokista, joka ansaitsee määreen paratiisi. Pienen saaren hiekka on kuohkeaa ja niin valkoista, että se häikäisee silmiä. Tämän hienompia rantoja ei helpolla löydä. Korkeita hotelleja ei ole, vaan mökkikylät ovat aivan rannalla. Illallista varten saaren ravintolat levittävät pöytänsä rantahiekalle.

Viikonloppuisin Ko Samet täyttyy bangkokilaisista, mutta viikolla saari on hyvin hiljainen. Suosituinta ajanvietettä on rento laiskottelu meren äärellä, mutta muutakin tekemistä löytyy: läheisille autiosaarille järjestetään veneretkiä ja sukeltamistakin voi kokeilla.

Koh Samed Thaimaa

Koh Sametin rannat ovat hengästyttävän upeat.

Koh Samed houkuttelee hyvin monenlaisia matkailijoita. Saari sopii erinomaisesti lapsiperheille ja iäkkäämmälle väelle, joiden ei tarvitse matkustaa turhan vaivalloisen taipaleen taakse päästäkseen upeisiin paratiisimaisemiin. Viikonloppuisin Koh Samet sopii myös juhlijoille, kun bangkokilaiset saapuvat saarelle viettämään rantabileitä. Drinkillä kannattaa käydä ainakin saaren oudoimmassa baarissa, Papa Rogersissa, jota pitää eläkkeelle jäänyt suomalaisnäyttelijä.

Koh Samet on kerännyt hieman mainetta myös bangkokilaisten gayden viikonloppukohteena, mutta kovin näkyvästi eivät sateenkaariliput saarella liehu.

Koh Samed lasten kanssa

Koh Sametista pitävät monenlaiset matkaajat, myös perheen pienimmät.

Saari tunnettiin pitkään edullisista rantabungaloweistaan, mutta viime vuosina saari on nostanut statustaan, ja majoituksen taso sekä hinta ovat nousseet. Saarelta löytyy jo useampikin luksusluokan hotelli.

Lue MinneThaimaassa-sivuston Kapteenin suositukset Sametin majapaikoista erilaisille matkailijoille.

Vaikkei saari kohonneen hintatasonsa takia enää reppureissaajakohde olekaan, voi saarella tavata myös parkkiintuneita pitkämatkalaisia. Heitä houkuttelee Koh Sametin tunnelma, joka on monella tapaa aidompi kuin usealla muulla Thaimaan saarella. Kun suurin osa Etelä-Thaimaan saarista on pitkälti ulkomaisten matkailijoiden ja naapurimaista tulleen halpatyövoiman valtakuntaa, Koh Samedilla tuntee olevansa Thaimaassa. Toki muutama edullinen majapaikkakin on säästynyt (halvimpia ovat Papa Rogersin yläkerrassa olevat huoneet, muutaman sata bahtia yö).

Alueet

Had Sai Kaew Koh Samet Thaimaa

Had Sai Kaew on rannoista vilkkain, muttei silläkään tarvitse ruuhkia pelätä.

Vaikka tikarinmuotoisella saarella on pituutta vaivaiset kuusi kilometriä, saarelle mahtuu monta toinen toistaan upeampaa hiekkarantaa. Suurin osa rannoista on saaren itäpuolella, jossa rantoja erottavat toisistaan usein vain pienet, helposti kävellen ylitettävät kalliot. Rantojen tunnelmissa on hieman eroja.

Rantakylä Koh Samed Thaimaa

Had Sai Kaew -rannan vieressä on leppoisa kylä.

Pisin ja kaunein ranta on Haad Sai Kaew eli Kristallihiekkaranta, joka sijaitsee 10 minuutin kävelyn päässä satamasta. Ranta on myös vilkkain, mutta harvoin ärsyttävän vilkas, ainakaan arkisin. Ranta sopii kaikille muille, paitsi totaalista rauhaa etsiville. Haad Sai Kaew’n äärellä on eniten palveluita; rantaravintoloiden lisäki mielenkiintoisia ravintoloita löytyy kadunpätkältä, joka vie rannalta Na Danin satamakylään. Kadulla on myös muutamia mukavia majataloja – ne ovat hyvä ja edullinen vaihtoehto rannalla asumiseen (matkaa rannalle kertyy lyhimmillään vain muutama minuutti).

Katso tarjoukset Haad Sai Kaew rannan hotelleihin.

Aivan Haad Sai Kaew’n vieressä on Ao Hin Khok, Ko Samedin reppureissaajaranta. Rantojen välissä on vain pieni, helposti kierrettävä kallio, jolla sijaitsee Koh Sametin kuuluisin nähtävyys, merenneitopatsas. Kauniilla Ao Hin Kokilla toimii kolme edullista reppureissaajamajataloa ja yksi saaren tunnetuimmista ravintoloista, Jep’s Beach. Käväise täällä ainakin kakkukahveilla.

Jep's Beach Koh Samet Thaimaa

Ao Hin Khok -rannalla sijaitsee suosittu ravintola Jep’s Beach.

Seuraava ranta, Ao Phai, tunnetaan parhaiten Silver Sand Resortin viikonlopun rantabileistä. Rantana Ao Phai on pieni ja hieman kivikkoinen. Ao Phai ja seuraava ranta Ao Tubtim (tunnetaan myös nimellä Ao Phutsa) ovat gay-matkailijoiden suosiossa. Tubtimin tunnelmaa verottaa keskellä rantaa oleva betonirötiskö, kaiketi jäljellä laiturista jota ei koskaan rakennettukaan.

Katso tarjoukset Ao Phain ja Ao Tubtimin hotelleihin.

Kaikki edelliset rannat ovat melkein kiinni toisissaan ja niiden välillä on helppo kävellä. Ao Tubtimilta polku nousee jyrkänteen yli Ao Nuan -rannalle, joka on pikkuruinen, kivikkoinen ja boheemi hippiranta. Rannan vieressä on rinteessä vain yksi mökkikylä, jonka yksinkertaisia asumuksia ei ole voinut varata etukäteen, vaan majan ovat saavat ensiksi saapuneet.

Ao Nuanin jälkeen rannalta toiselle pitää kivuta mäkien yli, mutta kävely kyllä onnistuu.

Ao Cho on kaunis ja rauhallinen ranta, jolla on vain muutama majapaikka. Rannalle lyö leimansa puinen laituri.

Ao Cho Koh Samet Thaimaa

Ao Cholle antaa karaktääriä puinen laituri.

Lapsille sopii etenkin komeana puolikuuna kaartuva Ao Vong Duen, joka ranta on pitkään matala ja suojassa aalloilta. Ranta on keskiosastaan turhankin vilkas, mutta reunoiltaan rauhallinen.

Katso tarjoukset Ao Vong Duenin hotelleihin.

Ao Wong Duang Koh Samet Thaimaa

Ao Vong Duang kaartuu suurena sirppinä.

Ao Prao Koh Samet Thaimaa

Ao Prao on rauhallinen.

Rannat jatkuvat saaren eteläkärkeen asti, mutta kävely käy vaikeakulkuiseksi, samoin rannoille sisämaassa vievä tie. Rannoilla on yksinäisiä majataloja omassa rauhassaan, kuten Koh Sametin hienoin hotelli Paradee. Huikean luksuselämyksen tarjoava hotelli sijaitsee upealla paikalla Koh Sametin kapeimmassa kohdassa, jossa on rannat sekä saaren itä- että länsipuolelle. Hotellilla pääsee siis ihailemaan sekä auringonnousuja että -laskuja.

Saaren länsipuolen ainoa ranta on Ao Prao, josta on kehittynyt luksusranta. Ao Praon kolme hotellia ovat saaren parhaasta päästä. Sopii hyvin rauhasta ja tasokkaasta majoituksesta pitäville. Saaren itäpuolelle kertyy sen verran kävelyä, ettei matkaa viitsi ainakaan joka päivä taittaa, varaudu siis syömään hotellien omissa ravintoissa.

Koh Sametin pohjoispäässä, Na Dan -satamakylän vieressä, on sielläkin ranta, vähän tunnettu Ao Noi Na. Rantana se ei kuulu saaren parhaisiin, mutta sille on noussut tavallista viihtyisämpiä boutiquehotelleja, kuten uima-allasbileistään tunnettu Bar and Bed. Tällä rannalla on hyvä tehdä tuttavuutta varakkaisiin ja trendikkäisiin bangkokilaisiin.

Saaren rannalta toiselle on helppo kävellä. Myös skoottereita ja mönkijöitä vuokrataan ja saarta halkovaa kumpuratietä pitkin kulkee myös vihreitä lavatakseja (matkasta riippuen alkaen 50 bahtia henkilö).

Matka

Koh Samet Had Sai Kaew

Rantalelut tuntuvat lisääntyvän Koh Samedilla kuin itsestään.

Bussimatka Bangkokista Ban Phe -satamaan kestää kolmisen tuntia. Matkaa on 240 kilometriä. Taksilla tai omalla autolla matka taittuu reilussa kahdessa tunnissa. Päälle tulee 45 minuutin lauttamatka tai vartin kestävä pikavenekyyti. Edullisia lauttoja (noin 50 bahtia/hlö) kulkee kerran tunnissa, kalliimpia pikaveneitä kysynnän mukaan (pikaveneen saa vuokrattua porukalla 1500–2000 bahtilla).

Bussit Ban Phen satamaan lähtevät Bangkokin Ekamai-bussiasemalta. Bangkokin Victory Monumentilta kulkee satamaan myös minibusseja, jotka tapaavat olla tavallisia busseja nopeampia.

Taksi Bangkokista satamaan maksaa noin 2000 bahtia. Paluumatkalle taksin saa satamasta tinkimällä huomattavasti edullisemmin, sillä satamaan saapuneiden autojen on joka tapauksessa palattava Bangkokiin.

Ban Phen satamalaiturien kupeessa on kauppoja, ravintoloita ja edullisia majataloja. Matkalukemista voi käydä ostamassa Blue Sky Books -divarista, jossa on paljon suomalaisiakin kirjoja. Satamalaitureita on useita. Kaikilta pääsee saarelle. Osa Koh Sametin hotelleista tarjoaa asiakkailleen ilmaisen kyydin saarelle – siinä tapauksessa muista tarkistaa etukäteen, miltä laiturilta kyyti lähtee.

Pikaveneet menevät suoraan rannoille, suurin osa hitaista veneistä päätyy saaren pikkukylä Na Danin laituriin. Kylästä löytyy koulu, posti, muutama kauppa, ravintoloita ja edullisia majataloja. Satamasta pääsee rannoille lavatakseilla. Had Sai Kaew ja Ao Noi Na -rannoille voi myös kävellä kymmenessä minuutissa.

Mantereen puolelta Ban Phe -sataman vierestä löytyy edullisia majataloja (alkaen 300 bahtia), jos jostain syystä myöhästyy viimeisistä saarelle kulkevista veneistä.

Jatka matkaa

Mantereella Koh Samedin kohdalla sijaitsee Rayong, jonka rannat ovat pitkiä ja rauhallisia. Muutama mukava hotellikin löytyy.

Jos Ko Samed alkaa tuntua liian pieneltä, saarelta voi jatkaa matkaa Bangkokin suuntaan Pattayalle, tai Kambodzhaa päin suurelle Koh Chang -saarelle.

Koska matkustaa?

Koh Samet on hyvä paikka matkustaa mihin aikaan tahansa vuodesta. Saari on Thaimaan kuivinta seutua, ja monsuunikaudellakin on yleensä hyvät ilmat (tarkista kuitenkin monsuunikaudella säätiedotus etukäteen). Kuivuuden takia saarta vaivaa vesipula. Pienimmät majatalot saavat vetensä saaren sisäosissa olevasta vesialtaasta, mutta jotkut keskikokoiset hotellit joutuvat tuomaan osan vedestään laivojen kyydissä mantereelta. Parhaiten vesiasiansa on järjestänyt Samed Resorts, jonka hotellit puhdistavat oman vetensä merivedestä.

Kansallispuistomaksu

Koh Samet Thaimaa

Tällaisena linnut näkevät tikarinmuotoisen Koh Sametin.

Samed on periaatteessa suojeltua kansallispuistoa – mutta luonnonpuistostatuksen huomaa lähinnä siitä, että saaren satamassa pitää maksaa 200 bahtin kansallispuistomaksu. Maksulta tosin saattaa välttyä, jos ottaa sataman sijaan pikaveneen suoraan jollekin rannoista tai asustaa satamakylän majataloissa. Maksu kun kerätään vastatulleilta tarkastuspisteessä, joka on Had Sai Kaew -rannalle tultaessa.

Hyvä tietää

Paikallinen terveyskeskus löytyy Na Danin ja Sai Kaew -rannan välissä kulkevalta tieltä. Pankkiautomaatteja on sekä satamassa, Na Danissa että Had Sai Kaew ja Wong Duan -rannoilla. Saarella on paljon hyttysiä, joten mukaan kannattaa varata hyttyskarkotetta. Saaren ostosmahdollisuudet ovat hyvin vaatimattomat. Shoppailu kannattaakin hoitaa Bangkokissa tai Pattayalla, joka sijaitsee tunnin automatkan päässä Ban Phen satamasta.

Aurinkolasit Koh Samet Thaimaa

Pidä huolta aurinkolaseista – niitä tarvitsee säihkyvän valkohiekkaisella saarella.

Oletko käynyt Koh Sametilla? Kerro omista kokemuksistasi.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...