Lyhyesti: Monipuolinen Ko Samui on Thaimaan toiseksi suosituin saari Phuketin jälkeen.
Kenelle: Luksus, rakastavaiset, bilettejät.
Jos etsit: Herkuttelua, golf.
Miksi matkustaa: Suosiostaan huolimatta Samui on säilyttänyt paljon alkuperäisestä viehätyksestään.
Miksi jättää väliin: Suosion haittapuolia ovat Chawengin ruuhkat ja röyhkeät taksikuskit.

Parasta Koh Samuilla on saaritunnelma: täällä ei voi hetkeäkään unohtaa olevansa saarella. Ko Samui on muodoltaan melkein pyöreä, ja saarta kiertää kehätie. Minne tahansa Samuilla ajaakin, meri kiiltelee palmujen takaa.

Ko Samui on hyvä paikka kokea Thaimaan parhaat palat tiivistettynä yhdelle saarelle: on hienoja rantoja, loistavia ravintoloita ja romanttisia hotelleja, temppeleitä ja paikallistunnelmaa.

Samuista on tullut Thaimaan kuumin luksuskohde: uusia, toinen toistaan upeampia hotelleja on avattu rauhallisiin, ”salaisiin” poukamiin. Suosituimmilta rannoilta löytää maailmanluokan ravintoloita, kuten hulppean tyylikäs 9 Gems.

Tyylikäs saari sopiikin erinomaisesti häämatkalaisille ja muuten vain rakastavaisille pariskunnille. Trendikäs hotelli pariskunnille on esimerkiksi rauhallisella Lipa Noi Beachilla sijaitseva Nikki Beach.

Koh Samui paras kylpylä

Koh Samuin tunnelmallisin kylpylä on Tamarind Springs ihanassa luonnonrauhassa.

Sen sijaan perhekohteeksi saari ei ole paras mahdollinen: hotellit eivät ole erityisemmin panostaneet lapsiperheisiin.

Tekemistä ja kokemista on monipuolisesti: hemmottele upeissa spa-kylpylöissä, käy temppeleillä, pulahda vesiputoukseen ja tee retkiä Ang Thongin meriluonnonpuistoon, jonka autiosaaret innoittivat Alex Garlandia kirjoittamaan teoksensa The Beach.

Sukellusretkiä tehdään Siaminlahden parhaille sukelluskohteille kuten legendaariselle Sail Rockille. Täysmittaisi golfkenttiä on vain yksi, mutta sitäkin upeampi Santiburi Samui.

Yöelämä on vilkasta Chaweng Beachillä, jonka klubit täyttyvät ilta toisensa jälkeen.

Koh Samui Ang Thong National Park

Ang Thongin kansallispuisto Koh Samuin lähellä inspiroi Alex Garlandin kirjoittamaan The Beach -teoksensa.

Maaseudun rauhaa löytyy saaren lounaisosasta, jossa pääsee yhä seuraamaan vesipuhveliotteluita tai ajelemaan skootterilla pitkin rauhallisia maalaisteitä, joita reunustavat paalujen varassa seisovat talot ja valtavat kookospähkinäpinot.

Vaikka turismi onkin syrjäyttänyt pääelinkeinona kookospähkinöiden keruun, on saarella edelleen valtava määrä kookospalmujen. Koh Samuilla tuotettu kookosmaito tunnetaan ympäri Thaimaata.

Ko Samui on Thaimaan kolmanneksi suurin saari, ja oikeastaan juuri sopivan kokoinen: ei liian iso muttei pienikään. Saari on helppo kiertää ympäri. Koh Samuin ympäri ajaa päivässä tai puolessa riippuen siitä, miten pitkiä pysähdyksiä tekee matkalla.

Lue miten Koh Samui pärjää muita rantakohteita vastaan: Koh Samui VS Phuket

5 syytä matkustaa Koh Samuille

Ko Samui muumiomunkki

Munkin muumio on Samuin kummallisin nähtävyys.

1. Luksustunnelma: Ko Samuista on kehittynyt yksi Thaimaan tyylikkäimmistä saarista. Toki tilaa on muillekin kuin luksusmatkaajille.

2. Monipuolisuus: Ko Samuilla voi maistella ja haistella monenlaista tunnelmaa Chaweng Beachin vilinästä Mae Nam Beachin rauhaan. Sopivan kokoiselta saarelta löytää helposti kaiken, mitä, Thaimaan-lomalta voi toivoa: niin turistipalveluita, nähtävyyksiä kuin paikallistunnelmaakin.

3. Ravintolat: Ravintolatarjonta on erinomaista. Ko Samui on houkutellut puoleensa poikkeuksellisen paljon länsimaisia mestarikokkeja.

4. Palmut: Jos palmut kuvastavat paratiisia, niin niitä saarella riittää. Ennen turistien tuloa kookospalmujen viljely oli saaren tärkein elinkeino.

5. Muumiomunkki: Ko Samuilta löytyy myös paikallisia kummallisuuksia kuten kaksi itsestään muumioitunutta munkkia, joita voi käydä ihmettelemässä heidän kotitemppeleissään.

Ko Samuin parhaat rannat

Library Hotel Koh Samui Thaimaa

Chawengin ikimuistoisin hotelli on The Library, jonka uima-allas on verenpunainen.

Samuin komein ranta on yhdeksän kilometriä pitkä, vitivalkoinen Chaweng Beach. Rannan takana sijaitsee vilkas turistikylä täynnä palveluita. Chaweng sopii parhaiten matkailijoille, jotka pitävät vilkkaasta rantaelämästä. Ravintoloita on monipuolinen kattaus ja bileet ovat jokaöiset. Chawengilta löytyy myös mainio, uusi suomalainen hotelli Pandora Lifestyle Hotel.

Katso hotellitarjoukset Chaweng Beachille

Toinen upea ranta on lyhyt Choeng Mon, joka kaartuu täydelliseksi paratiisilahdeksi. Tämä on loistava paikka asustaa, jos ei kaipaa Chawengin vilskeeseen. Tunnelma on leppoisa mutta palveluitakin löytyy, etenkin hyviä ravintoloita. Eikä Chawengin vilskeeseen ole pitkä ajomatka.

Katso hotellitarjoukset Choeng Mon Beachille

Chawengin jälkeen Samuin toiseksi vilkkain ranta on Lamai Beach. Ranta on pitkä, mutta hiekka ei ole yhtä hienoa kuin Chawengilla tai Choeng Monilla. Lamai Beachin iltaelämä on Samuin rannoista nuhjuisinta: Lamailla on isohko punaisten lyhtyjen alue. Tämä on hyvä ranta asua, jos aikoo sukeltaa: erinomainen suomalainen sukelluskeskus Live and Let Dive sijaitsee Lamailla.

Katso hotellitarjoukset Lamai Beachille

Saaren lounaispuolen Phangka, Taling Ngam ja Lipa Noi ovat kapeita ja rauhallisia rantoja. Maisemat ovat maalaismaiset. Aluetta on alettu kutsua nimellä Virgin Coast, Neitsytrannikko. Täällä sijaitsevat monet Samuin ylellisimmistä hotelleista.

Katso tarjoukset Taling Ngamin hotelleihin

Saaren pohjoispuolta hallitsee kaksi pitkää rantaa, joiden hiekka on karheampaa ja ruskeampaa kuin Samuin muilla rannoilla. Bophut ranta sopii parhaiten niille, jotka arvostavat enemmän viihtyisää hotellia ja hyviä ravintoloita kuin luonnonkaunista rantaa: rantaa reunustavat kohtuuhintaiset luksushotellit ja vieressä on tyylikäs ravintola-alue Fisherman’s Village. Viisi kilometriä pitkä Mae Nam on puolestaan Ko Samuin mittapuulla vielä varsin neitseellinen ja sopii rauhaa etsiville.

Katso tarjoukset Bophutin hotelleihin

Katso tarjoukset Mae Namin hotelleihin

Luksus Koh Samui W hotel

Rauhallisella Mae Nam -rannalla sijaitseva W on Samuin trendikkäin hotelli.

Samuin pääkaupunki on pieni satamakaupunki Nathon, jota asuttavat aikoinaan Kiinasta tulleet siirtolaiset. Vanhaa kiinalaistunnelmaa on säilynyt etenkin Angthong-kadulla, jota reunustavat vanhat tiikkitalot. Katonräystäistä roikkuu lintuhäkkejä. Siirtolaiset saapuivat Kiinan Hainan-saarelta, jonka kartta roikkuu edelleen 150 vuotta vanhassa San-Jow-kiinalaistemppelissä keskustan laidalla.

Ko Samui – hotellit

Ko Samui on suuntautunut luksusmatkailuun, mutta saarelta löytää edelleen myös edullisia majapaikkoja.

Katso Kapteenin hotellisuositukset Ko Samuille

Matka Ko Samuille

Koh Samui Big Buddha temppeli

Jättimäinen Buddha istuu saaren tärkeimmässä temppelissä.

Bangkok Air lentää Samuille kymmeniä kertoja päivässä. Lentoyhtiö omistaa saaren lentokentän, ja kilpailun puuttuminen on pitänyt lentojen hinnat hieman korkeampina kuin muualle Thaimaahan.

Lentoja on eri puolille Thaimaata ja Hongkongiin sekä Singaporeen. Lentokenttä sijaitsee saaren koillisosassa. Rannoille pääsee kentältä minibussilla.

Halpalentoyhtiö Nok Air tarjoaa lentoja Suratthaniin ja Nakhon Si Thammaratiin, joista matka Samuille jatkuu bussikyydillä ja lautalla. Nok Airilla matka-aikaa Bangkokista kertyy yhteensä kuutisen tuntia.

Edullisesti Samuille matkustaa yöjunalla Suratthaniin, jonka satamasta laivat lähtevät aamulla Samuille. Bangkokin rautatieasemalla myydään matkustuspaketteja, joihin kuuluvat juna- ja laivalippu. Rautatieasemalta on kuljetus satamaan.

Junat myöhästelevät usein, joten varaa junasta laivaan siirtymiseen hyvin aikaa.

Jatka matkaa

Mondo matkaopas Thaimaa

MinneThaimaassa suosittelee: matkalle mukaan Thaimaa-opas.

Samuilta on hyvät lauttayhteydet naapurisaarille Koh Phanganille ja Koh Taolle. Laivoja lähtee Nathonista, Mae Namista ja Big Buddha Beachilta.

Samuilta käsin voi käydä vaikka Koh Phanganin täydenkuunjuhlissa: juhlapäivinä saarten välillä kulkee lukuisia pikaveneitä, joten Koh Phanganilla ei ole pakko yöpyä.

Jos haluaa kokea aitoa thaimaalaista tunnelmaa turstiseutujen ulkopuolella, kannattaa Koh Samuin -matkaan yhdistää vierailu mantereen puolella Khanomissa.

Hyvä tietää

Rannalta toiselle pääsee liikkumaan songthaweilla, joita kulkee myös Chawengin pääkadulla. Hinnat ovat edulliset. Sen sijaan tavalliset taksit ovat kalliita.

Autovuokraamoita on useita. Paikallisten matkatoimistojen kautta pikkujeepin saa vuokrattua päiväksi noin tuhannella bahtialla.

Samuilla on hyvät, kansainvälisen tason sairaalat.

Koh Samuin sää ja ilmasto

Koh Samui sijaitsee eteläisellä Siaminlahdella, jossa sadekausi ajoittuu eri aikaan kuin muualla Thaimaassa. Sadekausi alkaa Ko Samuilla vasta lokakuussa, huomattavasti myöhemmin kuin suuressa osassa Thaimaata. Tänne onkin hyvä matkustaa suomalaiseen kesäaikaan, jolloin ilmat ovat Samuilla erinomaiset.

Eniten sataa marraskuussa. Sadekausi on lyhyt mutta intensiivinen ja voi jatkua vuodenvaihteeseen asti. Vältä siis matkustamista ainakin marraskuussa, mielellään myös loka- ja joulukuussa.

Hyvää matkustusaikaa kestää tammikuusta syyskuun lopulle.

Lue lisää Thaimaan ilmastosta.

Chaweng Beach Koh Samui

Myrskypilviä Chaweng Beachin yllä.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

11 Responses to Koh Samui

  1. […] hyvä tapa saada vähän lisää lepoaikaa, eikä reissukaan tunnu niin pitkältä. Sieltä sitten Koh Samui -saarelle, joka on meille tuttu jo entuudestaan. Aiomme vain relata ja nauttia lämmöstä. […]

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...