Lampang on pieni ja leppoisa kaupunki 90 kilometriä Chiang Maista etelään ja sopii kivaksi päivän tai parin pysähdykseksi. Lampangin vetonauloja ovat keskustan vanhat tiikkihuvilat, kylänraiteilla matkailijoita kuljettavat hevoskärryt ja yksi Thaimaan parhaista norsuleireistä.

Lampangin lähimaastosta löytyy myös yksi Thaimaan kauneimmista temppeleistä, Wat Phra That Lampang Luan.

Nykyisin Lampang on unohtunut omaan rauhaansa, mutta kaupungilla on värikäs historia, joka ulottuu 800-luvulle saakka, aikaan ennen thaikansan nousua, jolloin Lampang toimi hetken aikaa mon-kansan Haripunchai-valtakunnan pääkaupunkina Lamphunin jälkeen.

1200-luvulla Lampangista tuli osa kuningas Mengrain Lanna-valtakuntaa, ja 1400-luvulla legendaarinen Smaragdi-Buddhakin vietti täällä aikaa reissuillaan ympäri Pohjois-Thaimaata.

Lampangin eli uutta kultakautta 1900-luvun vaihteessa, kun Lampang oli tiikkikaupan keskus eurooppalaisten käydessä kauppaa Pohjois-Thaimaan loputtomilta tuntuvilla tiikkimetsillä. Kun tiikki vihdoin loppui, katosi myös Lampang maailman kartalta.

Jäljelle jäi yksi Pohjois-Thaimaan parhaiten historiallisen asunsa säilyttäneistä kaupungeista.

Lampang-pohjois-thaimaa

Lampangin Wat Phra Kaew -temppelissä.

Lampang – nähtävyydet ja harrastukset

Lampangin suuruuden ajoista tiikkikaupan keskuksena muistuttavat komeat puuhuvilat Talad Kao -kadun varrella. Katu on muutenkin kaupungin viehättävin. Täällä on paljon paikallisia ravintoloita, ja vilkas iltatori säännöllisen epäsäännöllisesti.

lampang-temppeli

Wat Phra Kaew’n komeat tornit.

Kauniista, vanhasta arkkitehtuurista kiinnostuneen kannattaa käväistä myös Monen pilarin talossa (Baan Sao Nak). Vuonna 1895 perinteiseen lanna-tyyliin rakennettu puuhuvila seisoo 116 jykevän tiikkipilarin varassa.

Kaupungin tärkein temppeli on Wat Phra Kaew Don Tao, jossa Smaragdi-Buddha vietti 32 vuotta, kun tarunhohtoista Buddha-patsasta kuljettanut norsu oli kieltäytynyt viemään Chiang Raista löytynyttä patsasta Lanna-valtakunnan pääkaupunkiin Chiang Maihin ja kuljetti Smaragdi-Buddhan sen sijaan Lampangiin.

Wat Phra Kaew Don Taon temppelitornissa eli chedissä kerrotaan säilytettävän pyhäinjäännöksenä Buddhan hiusta. Sen vieressä seisoo krumeluurisuudessaan katseet vangitseva, burmalaistyylisen temppelirakennuksen torni, rakennettu 1900-luvun alussa.

Keskustan nähtävyydet ovat hyvän matkaa toisistaan. Matkaa voi tehdä vuokraskootterilla tai hevosvaljakolla.

Retki upealle temppelille

Lampang-thaimaa

Wat Lai Hin

Linnamainen Wat Phra That Lampang Luan (sivun pääkuva) on koko Thaimaan komeimpia ja kauneimpia temppeleitä. Muurin ympäröimä, pienen mäen laella seisova rakennus on säilynyt vanhan ja ikiaikaisen näköisenä.

Temppelin vanhimmat säilyneet osat ovat 1500-luvulta. Muurit ja vallihaudat on rakennettu suojaksi burmalaisia vastaan – temppeli toimikin samaan aikaan myös linnoituksena.

Temppeli sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä Lampangista, ja perille pääsee kätevästi vaikkapa vuokraskootterilla. Parasta aikaa vierailulle on aamu; iltapäivällä valo paistaa ikävästi temppelin takaa pilaten hyvät kuvakulmat.

Samalla reissulla voi katsastaa myös pienen ja ihastuttavan, 1600-luvun lopulla rakennetun Wat Lai Hin -temppelin, jonka kauniit, koukeroiset muodot ovat inspiroineet thaimaalaisia elokuvaohjaajia ja hotelliarkkitehteja. Matkaa Wat Phra That Lampang Luanille kertyy vajaa kymmenen kilometriä.

Thai Elephant Conservation Centre

Lampangin lähellä sijaitsee Thaimaan yksi Thaimaan vanhimmista ja arvostetuimmista norsuleireistä, Thaimaan valtion vuonna 1969 perustama Thai Elephant Conservation Centre. Täälläkin norsut esittävät temppuja, kuten monella muullakin norsuleirillä, mutta tällä leirillä pääsylipputulot menevät keskuksen norsusairaalan ylläpitoon. Norsuilla pääsee myös ratsastamaan.

Norsusairaala hoitaa sairaita, loukkaantuneita ja huonosti kohdeltuja norsuja.

Keskuksessa voi myös opiskella norsunohjastajaksi. Hintaa kurssille kertyy pituudesta riippuen 500–2000 euroa.

Norsuesityksiä kolme kertaa päivässä. Sisäänpääsy noin 200 bahtia.

lampang norsu

Lampangin norsuleiri on Thaimaan parhaita. Kuva: Sebadella, CC.

Matka Lampangiin

Lampangissa pysähtyvät Chiang Main ja Bangkokin välillä kulkevat junat ja bussit. Bussimatka Chiang Maihin kestää noin kaksi tuntia.

Keskustassa olevista pienistä matkatoimistoista voi kysyä mopoja vuokralle.

Lampang – hotellit

Lampangin nähtävyydet ehtii katsastaa puolen päivän aikana, mutta kaupunki on tarpeeksi eläväinen pitemmänkin pysähdyksen ajaksi.

Lampangin hotellitarjonnan voit tarkastaa täältä.

lampang hotellit

Riverside Guesthouse Lampang

Riverside Guest House

Miksi: Kaupungin suosituin majatalo on koottu vanhoista puurakennuksista. Varaa huone etukäteen. Jos täällä on täyttä, lähistöltä löytyy myös muutama edullinen hotelli.
Missä: Keskustan historiallisella puutalokadulla Talad Kaolla. P. 054 227 005. Katso tarjous!

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...