Matkabudjetti ja Thaimaan hintataso

Thaimaalla on maine edullisena kohteena. Onko se totta? Paljonko pitää varata rahaa Thaimaan-matkalle?

Paljon riippuu siitä, miten aikoo matkustaa – ja mihin. Budjetti vaihtelee sen mukaan, aikooko matkustella reppureissaten vai lomaileeko parin viikon valmismatkalla. Silläkin on paljon merkitystä, minne päin Thaimaata matkustaa. Edullisinta on Pohjois- ja Koillis-Thaimaassa, kalleinta pienillä saarilla, joilla alkaa jo olla vaikeaa löytää majoitusta alle 50 euron.

Thaimaa on edelleen edullinen lomakohde

Thaimaan hintataso on noussut paljon viimeisen 10–15 vuoden aikana samaan tahtiin Bahtin kurssin kanssa. Esimerkiksi Bangkokissa välillä oikein hirvittää, miten paljon hinnat ovat entisiin aikoihin nähden nousseet, varsinkin jos haluaa syödä (edelleen) halpojen katukeittiöiden sijaan trendikkäissä ravintoloissa.

Mikään superhalpa kohde Thaimaa ei enää ole, mutta käytännössä kaikissa Thaimaan kohteissa on kuitenkin huomattavasti edullisempaa matkustaa kuin läntisessä Euroopassa. Vaikka yöpyisi luksushotelleissa ja illastaisi hienoissa ravintoloissa, ovat päiväkustannukset selvästi edullisemmat kuin vastaavan tasoisissa paikoissa Euroopassa.

Hintoja Thaimaassa

thaimaalainen ruoka
Pohjois-Thaimaan ruokaa Chiang Maissa, jossa herkuttelee edelleen edullisesti. Kuva: Pavinee Chareonpanich / Shutterstock.com

Paikallisessa thaimaalaisessa ravintolassa ruokailu maksaa jotakin kolmen ja kymmenen euron välillä, riippuen aivan ravintolan tasosta ja sijainnista. Yleisesti ottaen perinteisen curryannoksen ja juoman saa noin kolmella eurolla tavallisesta thaimaalaisen pitämästä
pikkukeittiöstä.

Länsimainen ruoka maksaa jo huomattavasti enemmän ja esimerkiksi pizzasta joutuu pulittamaan kymmenkunta euroa.

Vähänkin paremmissa bangkokilaisissa ravintoloissa kannattaa varautua maksamaan noin kymmenen euroa annokselta, ja parhaissa ravintoloissa jopa tuplasti.

Neljän tölkin olutpaketti ruokakaupassa maksaa viitisen euroa. Ravintolassa saa yhden oluen noin kolmella eurolla, mutta cocktailit maksavatkin sitten jo paljon enemmän.

Savukkeet maksavat nelisen euroa per aski.

Jos juhlimisesta tykkää, saa siihen kyllä upotettua rahaa juuri niin paljon kuin haluaa. Halvalla voi juhlia, mutta rahaa saa kyllä palamaan nopeastikin. Etenkin klubeilla ja yökerhoissa juomat ovat kalliita, Euroopan tasolla.

Reppureissaajan matkabudjetti Thaimaassa

thaimaa matkailija yksin rannalla
Tub-saari, Krabi, Thaimaa. Kuva: Day 2505 / Shutterstock.com

Edullisimmillaan Thaimaassa voi matkustaa noin 25 euron päiväbudjetilla, monella reppureissaajallakin summa nousee kuitenkin lähemmäs 40 euroa. Summa sisältää asumisen yksinkertaisissa mutta siisteissä majataloissa (mielellään jaetussa kahden hengen huoneessa) ja ruuan katukeittiöissä ja edullisissa thaimaalaisissa ravintoloissa. Liikkuminen kohteesta toiseen aiheuttaa lisäkuluja.

Matkabudjetti kannattaa ainakin tuplata, jos aikoo matkustella eri puolilla Thaimaata, syödä länsimaista ruokaa, juhlia tai harrastaa paljon aktiviteetteja (tehdä esimerkiksi melonta- ja snorklausretkiä). Sukeltaminen nostaa matkabudjettia entisestään. Kahden sukelluksen päiväretki maksaa kohteesta ja retkestä riippuen 50 euron molemmin puolin.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että 1200–1500 euron kuukausibudjetilla matkustaa Thaimaassa mukavasti joutumatta pahemmin tinkimään menoistaan (ns. flashbacker-tyyliin). Säästeliäs reppureissaaja selviää halvemmalla.

Kustannukset pakettimatkalla Thaimaassa

Parin viikon pakettimatkalla suosituissa turistikohteissa tapaa rahaa kulua selvästi enemmän kuin reppureissulla, vaikka hotellit olisikin jo maksettu. Ravintoloiksi valikoituu helposti hieman paremman tason paikkoja ja myös muutama cocktail tulee nautittua.

Parissa viikossa pariskunta saa helposti palamaan yhteensä 1500–3000 euroa ruokaan, juomaan, retkiin, takseihin ja ostoksiin.

Halvin ja kallein aika matkustaa Thaimaahan

Matkustusajankohta näkyy hotellien hinnoissa: kalleimmillaan huoneet ovat vuodenvaihteessa joulun ja uuden vuoden aikaan. Lisäkustannuksia aiheuttavat jouluateriat ja uudenvuoden illalliset, jotka on joissain hotelleissa pakollisia pakko ostaa huoneen saadakseen.

Vilkkain matkailusesonki eli high season kestää marraskuulta huhtikuulle. Kuumalla kaudella ja sadekaudella hotellien hinnat laskevat.

Matkustusajankohta saattaa näkyä jonkun verran myös Thaimaan kotimaanlentojen hinnoissa: low seasonin aifkaan liput voivat olla edullisempia kuin vilkkaimman high seasonin aikaan.

Liikkuminen Thaimaassa: bussilla, junalla vai laivalla?

thaimaa taksi grab uber
Grab on Kaakkois-Aasian versio Uberista. Taksi tilataan kätevästi kännykkäsovelluksen avulla. Bangkok, Thaimaa. Kuva: CatwalkPhotos / Shutterstock.com

Bussit ja junat ovat Thaimaassa edullisia tapoja liikkua paikasta toiseen. Muutaman tunnin matkoista selviää alle kymmenellä eurolla. Kulkemalla yöjunalla tai yöbussilla säästää yhden yön majoituksen hinnan.

Bussit ovat esimerkiksi selvästi edullisempi tapa matkustaa kuin lautat ja laivat. Tunnin parin laivamatkasta pitää varautua maksamaan usein jopa 20 euroa. Eli saarihyppely nostaa kustannuksia.

Thaimaan sisäisiä kotimaanlentoja voi saada yllättävän edullisesti. Jos liput varaa hyvissä ajoin etukäteen, yhdensuuntaisen lipun Thaimaan sisällä saa yleensä noin 50 eurolla. Erikoistarjouksina lippuja voi saada halvemmallakin. Edullisimpia lentoyhtiöitä tapaavat olla Nok Air ja Air Asia. Thai Airin ja Bangkok Airwaysin liput ovat kalliimpia.

Vähemmän tunnettuihin kohteisiin lentää yleensä edullisemmin kuin suosituimpiin. Esimerkiksi Trangiin on yleensä edullisempaa lentää kuin Krabiin, vaikka molemmista pääsee esimerkiksi Ko Lantalle.

Kalleimmat kotimaanlennot ovat Koh Samuille, jonka lentokenttää hallinnoi yksinoikeudella Bangkok Airways.

Katso lentotarjoukset Thaimaahan. Voit myös vertailla Thaimaan sisäisiä lentoja.

Thaimaan kalliit ja halvat kohteet

thaimaa hääsviitti
Hääsviitti Koh Samuilla. Kuva: Oma Photography / Shutterstock.com

Kohteen valinta voi vaikuttaa yllättävänkin paljon. Hintatasoltaan kalleimpia matkustuskohteita ovat suositut ja luksusmatkailuun päin suuntautuneet Phuket ja Koh Samui, joissa joutuu maksamaan paljon etenkin taksimatkoista. Edellisiä selvästi edullisempi hintataso niin ruuassa kuin liikkumisessa on suosituista matkakohteista esimerkiksi Pattayalla.

Matkakohteiden kalleimmasta päästä ovat myös pienet ja paratiisimaiset Andamaanienmeren saaret, jonne joudutaan tuomaan kaikki tavarat veneillä ja sähkö tuottamaan generaattoreilla. Tällaisia ovat esimerkiksi Koh Phi Phi ja Trangin saaret. Saarilla ruoka ja asuminen on kalliimpaa kuin mantereella.

Hotellien, majatalojen ja ravintoloiden hinnat ovat Pohjois-Thaimaassa huomattavasti edullisemmat kuin Etelä-Thaimaan rantakohteissa. Vieläkin edullisempaa on reissata Isaanissa.

Paljonko majoitus maksaa Thaimaassa?

thaimaa samui palmuranta bungalow
Pikkumökkejä rannalla. Koh Samui, Thaimaa. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock.com

Majoitus on Thaimaan-matkan suurin kuluerä. Edullisinta majoitus on vähän tunnetuissa matkakohteissa. Esimerkiksi Pohjois-Thaimaan pikkukaupungeista löytää majatalohuoneen varsin helposti vielä 20 eurolla. Koh Phi Phillä on sen sijaan vaikea löytää huonetta alle 50 eurolla.

Majoituksen hinta puolittuu, jos jakaa huoneen jonkun kanssa. Kannattaa tosin muistaa, että isossa osassa edullisista majataloista on parisänky.

Jos haluaa asua rantakohteissa edullisesti, kannattaa etsiä majataloja, jotka sijaitsevat vähän matkan päässä rannalta. Niissä hinnat ovat yleensä selvästi edullisemmat kuin aivan rannalla olevissa paikoissa.

Paljonko skootterin vuokraaminen maksaa Thaimaassa?

thaimaa skootteri
Koh Lanta kannattaa kiertää skootterilla. Kuva: Yuliia Kononenko / Shutterstock.com

Edullisin tapa liikkua kohteessa kuin kohteessa on vuokrata skootteri. Skootterin päivävuokra liikkuu neljän ja kuuden euron välillä. Päälle vielä euro tai pari bensaan. Taksien ja tuktukien käyttäminen tulee nopeasti skootterinvuokraa kalliimmaksi.

Lue lisää Thaimaan parhaista matkakohteista.

Tämän sivun hintojen päivittämisessa ovat auttaneet Hop Into My Boots –Thaimaa-blogin pitäjät Markus ja Hanne.

 

Kun varaat äkkilähdöt ja hotellit yhteistyökumppaniemme kautta, me saamme pienen provision – mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet MinneThaimaassa.comin toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi