Lyhyesti: Bangkokin lähin rantakohde on myös Thaimaan suosituin. Pattaya on monipuolinen kohde, jossa tekeminen ei taatusti lopu kesken.
Kenelle: bilettäjä, 50+
Jos etsit: golfviheriöitä, shoppailua, rantoja läheltä Bangkokia.
Miksi matkustaa: Pattaya on edullinen kohde, joka sijaitsee Bangkokin vieressä. Palveluita ja tekemistä on paljon, ja tunnin ajomatkan sisällä on parikymmentä golfkenttää.
Miksi jättää väliin: Pattayalla on maine seksiturismin keskuksena. Vaikka rantakohde on siistiytynyt paljon viime vuosina, on seksiturismi edelleen näkyvää etenkin Pattaya Beachillä.

Myönnetään: Pattaya on Thaimaan pahamaineisin rantakohde, joka tunnetaan seksiturismin keskuksena. Nyt kun se on todettu, voidaan lisätä, että Pattaya on paljon muutakin. Bangkokin vieressä sijaitseva rantakaupunki on yksi Thaimaan monipuolisimmista lomakohteista. Nähtävyyksiä ja tekemistä on monen loman puitteiksi, ja Pattaya sopii erinomaisesti myös lapsilleperheille. Etkö usko? Lue artikkeli Lasten unelmakohde: Pattaya?

Ja Pattaya on suositumpi kuin koskaan. Vuonna 2013 Pattayalla vieraili yhdeksän miljoonaa matkailijaa – enemmän kuin missään muualla Thaimaassa.

Sri Racha Tiger Zoo Pattaya

Norsuhierontaa Sri Racha Tiger Zoossa.

Suurimman kävijäkunnan muodostavat Bangkokista saapuvat viikonlopun viettäjät. Suurimmiksi ulkomaalaisten matkailijoiden ryhmiksi ovat nousseet kiinalaiset, intialaiset ja venäläiset. Myös suomalaisia on paljon, ja monet heistä asuvat Pattayalla pitkiä aikoja.

Hintatasoltaan Pattaya on Thaimaan rantakohteiden edullisimmasta päästä. Halvat vuokrat ja runsaat palvelut ovat houkutelleet paljon myös eläkepäiviensä viettäjiä.

Maine seksiturismin keskuksena ei silti ole liioiteltu. Seksiturismi on näkyvää, varsinkin rantakaupungin keskustassa, jossa on runsaasti tyttöbaareja ja gogo-klubeja. Pattayaa tavataankin kutsua Poikamiehen paratiisiksi. Prostituutio näkyy myös Jomtien Beachin puolella mutta huomattavasti vähemmän.

Seksikaupan takia Pattayaa tavataan joko rakastaa tai vihata. Mutta rantakaupunkiin voi myös suhtautua mielenkiinnolla, kiehtovana kuriositeettina, paikkana, jossa on kaikki mahdollinen edustettuna maan ja taivaan väliltä – vähän ja helvetistäkin. Tylsäksi Pattayaa ei voi ainakaan moittia.

Ban Saray Beach Pattaya Thaimaa

Pattayalta löytyy myös autio hiekkaranta – Ban Saray Beach.

5 syytä matkustaa Pattayalle

1. Loistava sijainti. Suurin syy Pattayan suosioon on sen sijainti lähellä Bangkokia ja Suvarnabhumin kansainvälistä lentokenttää. Pattaya on Bangkokin lähin rantakohde, ja lentokentältä pääsee suhauttamaan edullisesti ja nopeasti taksilla suoraan Pattayalle.

2 Golf. Pattayan lähellä on enemmän golfkentiä kuin missään muualla Thaimaassa. Tunnin ajomatkan sisällä on peräti 20 kenttää, joten ei tarvitse pelätä, että golflomalla loppuisivat uudet kentät kesken. Pattayalla toimii useita suomalaisia golfmatkatoimistoja – golfreissut järjestyvät kätevästi esimerkiksi suomalaisen JP House -majatalon kautta.

Lue lisää golfista Pattayalla.

3. Yöelämä. Monelle tärkein syy matkustaa Pattayalle on rantakaupungin ”viriili” yöelämä – ja yhtä monelle se on syy kiertää Pattaya kaukaa. Mutta Pattayan maine on osin liioiteltu: Pattayan yössä voi pitää hauskaa myös housut jalassa. Yöelämän keskuksesta Walking Streetiltä löytyy tyttöbaarien lisäksi myös useita hyviä rokkibaareja ja klubeja, joissa varsinkin venäläisturistit tanssivat yöt läpeensä.

4. Monipuolisesti tekemistä. Pattaya elää täysin turismin ehdoilla, ja monenlaista tekemistäon niin paljon, ettei loman tarvitse olla vain rannalla tai altaalla makailua. Sukeltamisen ja kalastamisen lisäksi voi ajaa carting-autoilla tai kieppua kaapeliradalla jättiläispuiden latvustossa. Taksimatkan päästä löytyvät norsuleirit, tiikeripuistot ja krokotiilitarhat. Lyhyen laivamatkan päästä löytyy upea paratiisisaari Ko Larn.

Lue lisää Pattayan monipuolisista nähtävyyksistä ja retkikohteista.

5. Suomalaisyhteisö. Pattayalta löytyy Thaimaan vilkkain suomalaisyhteisö, jota palvelevat useat suomalaisravintolat. Monet ovat muuttaneet Pattayalle edullisen hintatason perässä eläkepäiviään viettämään, mutta mukaan mahtuu myös nuorempaa porukkaa. Pattayalla toimii jopa suomalainen koulu.

Alueet

Alueen keskus on Pattaya Beach. Hotelleja, kauppoja, ravintoloita ja baareja on paljon. Yöelämä on vilkasta. Ranta on matala eikä erityisen hyvä: laskuvedellä vesi karkaa kauas ulapalle ja nousuveden aikaan peittää hiekan melkein kokonaan. Pattaya Beach sopiikin parhaiten niille, joita kiinnostavat rantalomailua enemmän muut riennot.

Katso hotellitarjoukset Pattayan keskustan hotelleille

Katso hotellitarjoukset Walking Streetin vieressä oleville hotelleille

Alueen toinen pääranta on Jomtien Beach (lausutaan ja väliin myös kirjoitetaan Chom Tien), joka sijaitsee muutama kilometri etelään Pattaya Beachilta. Ranta on kuusi kilometriä pitkä ja komea, tosin hotellien ja meren välistä kulkee rantatie. Palvelut ovat pakkautuneet rannan pohjoisosaan.

Katso hotellitarjoukset Jomtien Beachin hotelleille

Walking Street Pattaya Thaimaa

Vaikka Pattaya on maineensa vanki, ei Pattaya ole pelkkiä neonvaloja.

Jomtienin pohjoisinta osaa kutsutaan nimellä Dongtan Beach. Dongtan Beach on Thaimaan tunnetuin homoranta, mutta täällä viihtyvät myös heterot, sillä ranta on kenties Pattayan alueen viihtyisin. Ranta on rauhallinen, koska sen edusta on suljettu liikenteeltä, ja silti lyhyen kävelymatkan päässä Jomtienin ravintolakeskittymään.

Eteläpäässä Jomtienia seuraa hyvin pitkä ranta nimeltään Na Jomtien (”Pelto Jomtien”), jolla on niin rauhallista, ettei uskoisi Pattayalla olevansakaan. Täällä palvelut ovat vähissä, ja alueen hotellit sopivatkin parhaiten Bangkokista saapuneille viikonlopunviettäjille, joilla on käytössään oma kulkuneuvo. Loppupäässään Na Jomtien kaartuu voimakkaasti ja vaihtaa nimeään Bang Sarayksi, jolla on kalastajakylä ja rantaravintoloita. Täällä voi lekotella palmujen varjossa, syödä edullista ruokaa ja katsella kaukana siintäviä Jomtienin pilvenpiirtäjiä.

Katso hotellitarjoukset Na Jomtienin hotelleille

Pattayan ja Jomtienin pohjoispään välillä pääsee liikkumaan edullisesti songthaew-lavatakseilla.

Jomtienin ja Pattayan välissä sijaitsee kukkula, jotka kutsutaan nimellä Buddha Hill. Nimensä se on saanut kookkaasta Buddha-patsaastaan. Kukkulan reunalla on näköalapaikka, jolta avautuvat komeat näkymät yli Pattayanlahden.

Kukkulan juurella sijaitsee Pratamnak Beach, joka tunnetaan myös nimellä Cosy Beach. Lempinimensä mukaisesti ranta on leppoisa ja rauhallinen – tosin rannalle päästäkseen on laskeuduttava hotelleilta jyrkät portaat. Tunnelmasta kannattaa käydä nauttimassa ainakin päiväretkellä. Alue on etenkin venäläisturistien suosiossa, ja ravintoloiden ruokalistoilta löytyvät thaiherkkujen lisäksi saslikit ja pelmenit.

Aivan Pattaya Beachin pohjoispuolella olevaa rantaa kutsutaan Wong Amartiksi. Ranta on leveämpi ja hiekka pehmeämpää kuin Pattayalla tai Jomtienilla, eikä vierestä hurise autotietä. Vesiskoottereita ei tosin pääse pakoon täälläkään. Rannalla on useita korkeita loma-asuntoja, joiden seassa on muutama houkutteleva hotelli. Pattayan keskustan vilskeeseen on vain muutaman minuutin ajomatka.

Katso hotellitarjoukset Wong Amartin hotelleille

Rannan vieressä on kylä Naklua, jonka keskustassa on säilynyt muutama vanha tiikkitalo ja paikallistunnelmaa. Pattaya-Naklua-kadun alkupäässä on tunnelmallinen kalatori, jolla kannattaa käydä aamulla ihastelemassa trooppisia vonkaleita.

Cosy Beach Pattaya Thaimaa

Cosy Beach on nimensä mukaan kotoisa. Täällä ei ole väentungosta.

Matka

Pattaya sijaitsee 150 kilometrin päässä Bangkokista.

Bangkokin kansainväliseltä lentokentältä Suvarnabhumilta kulkee edullisia busseja Pattayalle parin tunnin välein. Taksikyyti kentältä Pattayalle maksaa noin 1300 bahtia. Sovi hinta etukäteen.

Bangkokista kulkee busseja tasaiseen tahtiin aamuvarhaisesta iltamyöhään Ekamain bussiasemalta (BTS Ekkamai). Bussit pysähtyvät kaupungin pohjoispuolella. Matka hotellille ja rannoille jatkuu lavatakseilla tai moottoripyörätaksilla.

Pattayan oma lentokenttä sijaitsee U-Tapaossa, parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista. Lentoja on sekä Phuketista että Ko Samuilta. Kentälle lennetään suoraan myös ulkomailta.

Jatka matkaa

Pattayalta pääsee minibussilla 80 kilometrin päähän Bhan Pe -laiturille, josta lähtevät laivat idylliselle Ko Sametille. Pienellä saarikaunottarella ymmärtää, mikä on paratiisin tärkein rakennusaine: häikäisevän valkoinen hiekka.

Bussikyytejä on myös jännittävälle Ko Changille tai pienelle ja idylliselle Koh Makille, jotka sijaitsevat lähellä Kambodzhan rajaa. Bussit vievät satamaan, josta matka jatkuu lossilla (Koh Changille) tai pikaveneellä (Koh Makille).

Hyvä tietää

Mondo matkaopas Thaimaa

MinneThaimaassa-sivusto suosittelee Mondon Thaimaa-opasta.

Jos ajat mopolla, pidä kypärä päässä ja kansainvälinen ajokortti mukana. Pattayan poliisi sakottavat mielellään ulkomaalaisia.

Bangkok Pattaya Hospital on kaupungin sairaaloista suurin ja kaunein. Töissä on jopa suomalainen sairaanhoitaja – jolle kyllä riittääkin säännöllisesti töitä, sen verran usein suomalaiset telovat itseään Pattijoella.

Jos kaipaa Pattayalta avuksi suomentaitoista thaimaalaista, kannattaa kääntyä Khun ”Boi” Chumphonin puoleen (p. 092 451 3486). Lue lisää sivulta Suomalainen Pattaya.

Lue lisää Thaimaasta. MinneThaimaassa-sivusto suosittelee matkalle mukaan opaskirjaa Mondo Matkaopas Thaimaa. Saatavana myös kätevänä ipad-versiona.

Kuinka mahtaa Pattaya pärjätä muita kohteita vastaan?
Pattaya vs Hua Hin

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

22 Responses to Pattaya

 1. […] suomalaisbaarissa. Kuuttakymmentä lähenevä mies oli lentänyt ties kuinka monennelle lomalleen Pattayalle – parhaina vuosina hän oli käynyt […]

 2. Timppa says:

  Minkäslaisia hintoja ihmiset on maksellu takseista Suvarnabhum-Pattaya? Tuleeko se hinta pärstäkertoimen mukaan kun melkein 50 e sain viimeeksikin maksaa. Pari vuotta sitten selvisi 800 bahtilla.

  • Captain Andy says:

   Taitavat suharikuskin rökäleet yrittää laittaa taksihintaa pärstäkertoimen mukaan, mutta ei matkasta lentokentältä Pattayalle pitäisi yli 1200 bahtia tarvita maksaa. Olisiko tuossakin vielä vähän tinkimisvaraa? Eli tiukkana kuskien kanssa, saahan sitä pyytää mitä haluaa mutta kaikkea ei tarvitse maksaa.

   • Thaxi says:

    Kuskit tottakai yrittävät jokaiselta saada sen maksimoidun hinnan, kuitenkin uskottavuuden nimissä. Itse olen Thaimaassa yrittäjä, ja yhtiömme palveluihin kuuluu mm. nämä taksikyydit. On päivän selvää ettei Pattayan ja lentokentän välisiä kyytejä voi kukaan ajaa loputtomasti hinnalla 800 bahtia, vaan väliin on LÖYDETTÄVÄ joku joka maksaa pitkälle yli tonnin, tai edes antaa hyvät tipit.
    Toki aina väliin voi kuski ottaa halvan hinnan, mutta kun sillä ei pitkään elä että ajaa tappiolla.
    Maallikkojen matematiikkaan näitä kyytihintoja järkeilleessään, ei vaan millään mahdu se että ei kyydin hintaa voi laskea sillä paljonko tekee kaasutankillinen + motarimaksut. Kuskin on toki saatava palkkansa, autoon pitää maksaa vakuutuksia, renkaita (joita Thaimaassa menee huomattavan paljon useammin kuin länsimaissa), veroja, parkkimaksuja, auton huoltoja, auton siivouksia ja pesuja, “no show”-kattamisia (eli kuluja niistä pokista jotka eivät sitten koskaan ilmaantuneet sovitun odottamisen jälkeen), puhelinkuluja, auton pikku vahinkoja ja mikä suurin ja tärkein: SEN AUTON KUOLETTAMISTA. Eli se auto on pitänyt jollain rahalla ostaa, ja se ehkä kustantaa vielä osamaksukorkoja, ja sijoitetun pääoman arvonalennusta.

    Tätä on meillä leskettu moneen kertaan ja monen eri paramterin voimin, ja totuus on että jokainen 1 suunta joka ajetaan alle 1 200 bahtin, on tappiollinen. Tämä kaikki siis suhteutettuna vuosien kokemukseen siitä mitä ne TODELLISET kulut asiasta ovat. Kaikki sen yli mahdollistaa toimen jatkuvuuden ja jossain kohtaa ehkä jopa kaluston päivittmisen.

    • Thaxi says:

     Eli vielä: Kun tinkaat sitä hintaa ja olet “tiukkana kuskin kanssa” niin koeta ymmärtää että kaikki minkä se tekee alle 1200 bahtin, on ihan sen omaa hyvää hyvyyttä sinua kohtaan, ja joku muu matkustaja on ehkä mahdollistamassa sen että sinulle voidaan ajaa tappiolla se matka.
     Voinet yleensäkin päätellä autoista ja kuskien olemuksista että he elävät HYVIN siinä hengissäselviytymisen rajoilla ja heille jokainen 20 bahtinkin tippi on kova juttu! Ja taksifirma hänen taustallaan saa yleensä vähän pienemmän tulon vielä kun saa se kuski, joka hommassa eniten tekee töitä.
     Kuskit tienaavat muutamia satasia päivässä, ja sillä he elättävät perheitään, eikä niillä rahoilla juuri matkustella ulkomaille, tai vietetä rantalomia Phuketilla, tai leveää elämää kun vaan käy pari kertaa viikossa vetäsemässä falangilta rahat pois ajamalla lentokentäkeikan.

  • Jarkko says:

   Pattayalta pitää päästä alle 1200 bahtia, Suvarnbhumilta alakerran taksijonosta maksetaan 1500 bahtia ja tietullit. 1000 bahtia Pattayan suunnalta ok. Ja bussillahan pääsee halvalla ja helposti Pattayalle ja Jomtienille. Hinta alle 200 bahtia. Sqmoin Bangkokista Victory Monumentilta halvalla Pattayalle ja toisinpäin. Onko Kapteenilla lisää tietoa hinnoista kun omasta matkasta on vähän aikaa.

   • Eetu says:

    Victory Monumentiltä minibussilla pitäis päästä alle 100THB:lla Pattikselle (ja sieltä takaisin lähtee walking streetin päästä). Ja tietty boonuksena vievät ovelle asti, ja säästyy säätämästä bussiasemalla. Taksi tietty helpoin vaihtoehto. Bangkokista 1200-1500THB kuskista ja ajankohdasta riippuen. Lentokentältä en tiedä tarkkaan. Varmaan sielläkin riippuu mistä taksin ottaa. Henk. koht otan aina taksit sieltä minne lähtevät matkustajat saapuvat. Yleensä siellä vähemmän häslinkiä, ja säästää sen 50THB 😉

 3. Thai Maanmatkaaja says:

  Thaimaa on oikeastaan toinen kotini ja varsinkin Pattayalla on tullut käytyä. Hyviä kokemuksia ja ei huonoa sanottavaa. Viimeisen 3 kuukautta asustellut http://www.riverhotelli.com/ josta ollut taksi sen tasan tonnin suvarnabhumille. Hinta ei ole paha kun matkaakin on yli 100km.

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...