Rayong tunnetaan parhaiten provinssina, jossa sijaitsee Bangkokin lähin todellinen paratiisisaari – Koh Samet. Mutta Rayongin omatkin rannat ovat pitkät, kauniit ja hyvin rauhalliset. Tunnelma on hyvin thaimaalainen; turisteja on vähän.

Rayongin rannoilla lomailu on myös selvästi Koh Sametia edullisempaa: mantereen puolella olevat hotellit ja ravintolat loistavat edullisella hinta–laatusuhteellaan.

On oikeastaan pieni ihme, että Rayong on säilynyt niin seesteisenä. Syynä voi olla se, että ajomatka Bangkokista Rayongiin on tavannut olla turhan pitkä viikonlopun viettoa ajatellen, joten bangkokilaiset ovat suunnanneet mieluummin Cha-Amiin tai Hua Hiniin. Mutta uuden Bangkok–Pattaya-moottoritien ansiosta ajomatka Rayongiinkin on lyhentynyt mukavasti ja taittuu nykyisin noin kolmessa tunnissa.

Rantojen lisäksi Rayong tunnetaan suurista teollisuusalueistaan, hedelmäviljelyksistään ja Thaimaan suurimmasta kalasatamasta.

Rayongin rannoilla riittää tilaa.

Rayongin rannoilla riittää tilaa. Kuvassa Bang Changin ranta.

Rayongin kaupunki ja vanhat puutalokorttelit

Varsinainen Rayongin kaupunki sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä rannoilta. Rayong on moderni thaimaalainen kaupunki, jolla on ihastuttava vanha puutalosydän.

Rayongin puutalokeskustan ydin on Rayong-jokea reunustava Yom Jindra -katu, joka elää rinnan mennyttä ja nykypäivää. Suurin osa kadun puodeista on edelleen perinteisiä sekatavarapaikkoja, mutta joukossa on muutama tunnelmallinen uusi kahvila, ravintola ja baari, joihin paikalliset asukkaat ja thaimaalaiset kotimaanmatkaajat saapuvat viettämään iltaa.

Aavistuksen vauhdikkaampaan menoon on joen vastarannalla sijaitseva nuorison suosima ravintola-baari.

Yom Jindran iltatunnelmia.

Yom Jindran iltatunnelmia.

Tunnelma Yom Jindralla on hyvin thaimaalainen: monilla ravintola-kahviloista ei ole vielä edes englanninkielistä nimikylttiä, joten aito paikalliselämys on taattu.

Yom Jindra kuvastaa hyvin sitä, kuinka Thaimaassa on vihdoin ymmärretty vanhojen korttelien arvo viihtyisyyden tuojina ja niitä on alettu suojella.

Yom Jindra riittää jo yksin tuomaan Rayongiin mukavan tunnelman. Puutalokeskustaan kannattaakin tulla ainakin yhdeksi iltapäiväksi – ja moni palaa uudestaan ja uudestaan.

Puutalokaduille on vain pari korttelia Rayongin halkaisevalta päätieltä Sukhumvitilta, mutta alue on ihan toisesta maailmasta. Yom Jindra on kuin aikamatka tunnelmallisiin vanhanajan kaupunkeihin. Häly katoaa ympäriltä.

Rayongin modernista puolesta voi nauttia käymällä ostoksilla Laemtong-ostoskeskuksessa ja Tesco Lotuksessa.

Kannattaa ottaa huomioon, että Rayong on kaupunki ilman takseja. Taksin löytäminen voi olla hyvin työlästä eli jos saapuu kaupunkiin rantahotellilta, paluumatkasta kannattaa sopia etukäteen.

Satamakylä Ban Phe

Rayongin ranta-alueen keskus on satamakylä Ban Phe, josta lähtevät lautat Koh Sametille. Kylän keskus on satamalaitureiden vieressä, ja sieltä löytyvät poliisiasema, linja-autoasema ja posti.

Laitureiden lähellä on myös kalaravintoloita, majataloja ja isoja marketteja joissa myydään kuivattuja mereneläväruokia ja matkamuistoja, kuten simpukoista tehtyjä koristeita, riippumattoja ja rantavaatteita (älä itse syyllisty merestä otettujen muistojen ostamiseen!).

Ban Phen keskustasta länteen ovat suuri kalamarketti ja Rayongin akvaario.

Suomi-ravintoloita!

Pienestä Ban Phen kylästä löytyy hieman yllättäen myös suomalaisia yrittäjiä. Bar Grill Noksoppa ja M.M. Villa ovat suomalais-thaimaalaisia ravintola-baareja joista saa suomalaista ruokaa ja juomaa suomenkielisellä palvelulla.

Rayongin hiekkarannat

Ban Phestä levittäytyvät rannat sekä itään että länteen.

Ban Chang

Bang Chang -kylän edustalla ovat Rayongin lähimmät rannat Bangkokista nähtynä. Ajomatka Ban Changiin on melkein tunnin lyhyempi kuin Rayongin muille rannoille: Bangkokista ajaa noin kahdessa tunnissa.

Bang Changin rannoilla on muutama hotelli, joista Purimas kuuluu Rayongin ihastuttavimpiin.

Hat Mae Rampung

Ban Phen länsipuolella on kymmenen kilometriä pitkä Hat Mae Rampung, yksi koko Thaimaan pisimmistä rannoista. Hotellien ja meren välistä kulkee rantatie, mikä hieman verottaa tunnelmaa. Mutta älkää ymmärtäkö väärin: ranta on komea! Hotelleja ja ravintoloita on ripoteltu harvakseltaan sinne tänne.

Laem Mae Pim

Rayongin toinen pääranta on vartin ajomatkan päässä Ban Phestä itään sijaitseva Laem Mae Phim. Tämä on Rayongin rannoista kaunein – Ha Mae Rampungia lyhyempi mutta idyllisempi, sillä hotellien ja rannan välissä ei kulje tietä, vaan altaalta pääsee kirmaamaan suoraan mereen.

Rannalta löytyy myös yksi Thaimaan rakastetuimmista kalaravintoloista, JoJo Restaurant (avoinna joka päivä klo 9.30–21). Edullista ravintolaa pidetään hinta–laatusuhteeltaan yhtenä Thaimaan parhaista. Kala- ja rapuannokset ovat aina tuoreita ja herkullisia.

JoJon vieressä on mainio baari, tyylikkäin lampuin ja ajopuista tehtyjen huonekkalujen Phis Cafe, joka taitaa mojitot (avoinna myöhäisestä iltapäivästä myöhään yöhön).

Rayongin rantanäkymiä.

Rayongin rantanäkymiä.

Rayongin nähtävyydet ja harrastukset

Mantereen puolella ei ole liiemmin nähtävyyksiä, lukuun ottamatta Rayongin kaupungin historiallista Yomjindra-katua. Mutta 45 minuutin venematkan päässä (tai 15 minuuttia pikaveneellä) on upea paratiisisaari Koh Samet jolla ehtii käydä vaikka päiväretkellä (parasta olisi toki jäädä saarelle ainakin pariksi yöksi).

Noin neljän kilometrin päässä Hat Maerampung -rannalta pohjoiseen on vesipuisto Tamnanpar, joka sopii kaikenikäisille.

Vilkkaalle Pattayalle on noin tunnin ajomatka. Pattayan alueen golfkentillä käy kätevästi myös Rayongista. Myös monet Pattayan alueen nähtävyyksistä kuten upouusi Cartoon Network -vesipuisto sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä Rayongista.

tamnanpar rayong vesipuisto

Tamnanpar-vesipuisto.

Rayongin hotellit

Hotelliasumisen lisäksi on tarjolla omakotitaloja vuokralle. Huviloita vuokraa esimerkiksi suomalainen Thaimaan vuokra-asunnot (Huom! Kapteenilla ei ole kyseisestä palvelusta henkilökohtaista kokemusta).

Centara Sappaya Design Resort €€€€

Miksi: Huipputyylikkään näköinen 15 huoneen boutique-hotelli (aiemmin nimellä X2), on kuin designkonteista koottu välimerellinen rantakylä. Visuaalista juhlaa!
Missä: Laem Mae Phimin vieressä omalla pikkurannallaan. Varaa edullisesti!

Centara Sappaya Design Resort

Centara Sappaya Design Resort on mahtava paikka modernin arkkitehtuurin ystäville.

 

Novotel Rayong Rim Pae €€€

Miksi: Hienoisesta vanhahtavuudestaan huolimatta Novotel on monen Bangkokissa asuvan expatin suosikkipaikka. Mukava ja rauhallinen, hyvin lapsiystävällinen hotelli. Viihtyisä uima-allas.
Missä: Mae Pim Beach. Ranta on pitkä, leveä ja hyvin rauhallinen. Hotellin läheltä löytyy muutama rantaravintola. Varaa edullisesti!

Palmeraie €€€

Miksi: Rento ja viihtyisä hotelli, vaikka siisteissä huoneissa näkyykin jo ajan patina. Uima-allasta ympäröi rehevä kukkaloisto. Ranta on rauhallinen ja kaunis. Hotellin ulkopuolisille palveluille kertyy matkaa.
Missä: Idyllisellä paikalla Mae Pim Beachilla. Varaa edullisesti!

Valmiina valloittamaan Purimas-hotellin allas.

Valmiina valloittamaan Purimas-hotellin allas.

Purimas €€€

Miksi: Purimas on loistava viikonloppukohde Bangkokista etenkin perheille, tosin aivan matala lastenallas puuttuu (viisivuotiaiden jalat yltävät jo altaan pohjaan matalassa päässä).

Huoneet ovat erittäin tilavat, ja melkein kaikissa huoneissa on kaksi isoa sänkyä eli neljä henkeä mahtuu vaivatta asumaan. Ja päälle on vielä sohva. Deluxe-huoneissa on mahtavat porealtaat.

Hotelli on rakennettu vanhoina hyvinä aikoina, kun jokaista neliömetriä ei laskettu. Tilavien huoneiden lisäksi myös hotellin pihamaa on valtava.

Purimaksen huoneissa on hyvin tilaa perheille: parivuoteitakin on kaksi.

Purimaksen huoneissa on hyvin tilaa perheille: parivuoteitakin on kaksi.

Vanha, valtava puu varjostaa sopivasti päivän kuumimpaan aikaan suurta ja viihtyisää uima-allasta. Hotelli on pidetty tiptop-kunnossa. Nurmikkokin viimeisen päälle leikattu. Lapsille keinut ja kiipeilylinnat. Hotellin edustalla on leveä ranta. Hotellin ravintola on hyvä ja edullinen.

Missä: Purimas sijaitsee Ban Chang -kylässä Rayongin alkupäässä. Ajomatka Purimakseen onkin selvästi lyhyempi kuin muualle Rayongissa. Vain pari tuntia pääkaupungista ja on ihanassa rauhassa. Palveluita kuten rantaravintoloita on hotellin lähellä vain vähän, eikä hotellin edustalla ole takseja odottamassa. Hotelli sopiikin parhaiten niille, joilla on käytössään oma kuljetus. Hotellikyyti esimerkiksi Rayongin keskustaan maksaa 700 bahtia suuntaansa. Varaa edullisesti!

Matka Rayongiin

Matka Bangkokista kestää kolmisen tuntia. Bussit lähtevät Bangkokin itäiseltä bussiasemalta eli Ekamailta. Minibusseja kulkee Victory Monumentilta. Pattayalle on matkaa 70 kilometriä, minkä taittaa autolla kolmessa vartissa.

Rannat sijaitsevat hyvän matkaa varsinaisesta Rayongin kaupungista, ja bussi kannattaakin ottaa Ban Phen satamaan, josta on rannoille lyhyt matka.

U Tapaon lentokenttä on ihan Rayongin vieressä. Bangkok Airways lentää  Thaimaan suosituimpiin kohteisiin Phuketiin ja Ko Samuille. AirAsia lentää Malesian Kuala Lumpuriin.

Rayongille järjestetään Suomesta pakettimatkoja.

Jatka matkaa

Ban Phesta pääsee helposti matkaamaan Koh Changille, jolle lähteekin useita minibusseja päivittäin.

Liikkuminen Rayongissa

Ban Phessa liikkuminen on helppoa, sillä satamakylä on pieni. Tarvittaessa paikasta toiseen liikkumiseen voi käyttää moottoripyörätakseja tai songthaeweja. Omallakin vuokramopolla on helppo kulkea, koska liikennettä ei ole paljoa.

Rayongin rannat ovat pitkiä ja palvelut ovat usein etäällä toisistaan. Jos ei halua tutustua vain lähikulmiin, kannattaa vuokrata skootteri tai auto kulkuneuvoksi.

Oppaan tekemisessä on auttanut bloggaajamme Emilia Flodström.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...