Thaimaassa on kaksi ”Norsusaarta” eli Koh Changia. Suurempi ja tunnetumpi sijaitsee Siaminlahden puolella (Koh Chang) lähellä Kambodzhaa ja pienempi ja tuntemattomampi Andamaanienmerellä lähellä Koh Phayamia ja Myanmaria. Jälkimmäistä kutsutaan nimellä Koh Chang Noi eli Pieni Norsusaari.

Koh Chang Noi on säilynyt melko tuntemattomana turistien keskuudessa ja saarelta löytyykin vielä omaa rauhaa ja suhteellisen autiota hiekkarantaa sitä etsiville. Rannat tosin eivät ole Thaimaan parhaita ja valkohiekkaisimpia, mutta se on sivuseikka chilliä piilopaikkaa etsiville leppoistajille.

Rannat ovat osin hiekkaisia, osin kivikkoisia. Parhaat rantakaistaleet ovat isolla rannalla eli Ao Yailla. Saaren muuta maisemaa leimaavat kumipuuviljelmät ja tiheäkasvustoiset vuorenrinteet. Suurin osa saaresta on kasvillisuuden peittämää. Metsässä voi yrittää bongailla moninaista villieläimistöä: lintuja, matelijoita, apinoita ja jopa villisikoja.

Koh Chang Noi Ao Yaille matka

Ao Yaille saapumassa. Kuva: Rosita Juurinen.

Koh Changin “kyläkeskus” käsittää muutaman ravintolan ja kaupan. Minimarketteja löytyy myös joistain resorteista.

Saarta halkoo pari osin päällystettyä tietä ja niiltä käsin lähtee hiekkapolkuja rannan bungaloweille.

Liikkuminen saarella tapahtuu kävellen – autoja ei ole. Vain paikalliset liikkuvat mopoilla, muilla on aikaa kävellä.

Pikku-Changilla asuu turistikaudella muutamien satojen ihmisten paikallisyhteisö. Thaimaalaisten lisäksi saarella työskentelee myös paljon burmalaisia.

Paikalliset kertovat, etteivät he halua saaren kehittyvän nykyistä suuremmaksi turistikohteeksi. Sähköjen vetämistä ja uusien resorttien rakentamista vastustetaan muun muassa vesivarantojen ehtymisen vuoksi.

Suurin osa saarelle saapuvista matkaajista näyttää olevan saksalaisia, keski-iän ylittäneitä pitkäaikaisoleskelijoita. Sekaan mahtuu kuitenkin myös reppureissaajia ja erilaisia elämäntapataiteilijoita.

Vaikka majapaikat olisivat täynnä, tuntuu siltä, ettei saarella ole juuri ketään. Monet viettävätkin aikaansa pääosin omalla resortillaan chillaillen.

Koh Chang Noi

Saaren päätie vie läpi kumipuuplantaasin. Kuva: Rosita Juurinen.

Yksinkertaisuudesta ja joutilaisuudesta nauttiville

Pienelle Changille tullaan pääsääntöisesti tekemään ei-mitään. Nauttimaan simppelistä oleilusta, riippumatossa löhöilystä kirja tai kulta kainalossa ja auringon liikkeiden seurannasta. Öisin ihastellaan kirkasta tähtitaivasta.

Kiireen voi täällä unohtaa. Kaikki toimii verkkaisesti oli kyse sitten netistä, palveluista tai yleisestä elämänrytmistä.

Jos kuitenkin jotain aktiviteettia kaipaa, voi sellaisena pitää kävelyretkiä, rantalentistä ja vaikkapa joogaa. Jotkut majapaikat tarjoavat myös kalastus- ja melontaretkiä.

Lähialueiden sukelluskohteetkin ovat tolkullisen matkan päässä.

Koh Chang Noi baari

Thai Barin tunnelmia Ao Yai -rannalla. Kuva: Rosita Juurinen.

Matka Ko Chang Noille

Pikku-Changille pääsee lautalla Ranongin kaupungista. Bangkokista kulkee yöbusseja Ranongiin, josta matka jatkuu aamulautalla Koh Chang Noille. Happy Air lentää päivittäin Ranongiin, busseja kulkee hyvin myös Phuketista, Krabilta, Surat Thanista ja Chumponista. Lautat Ranongista Koh Changille lähtevät kello 9.30 ja 14 ja maksavat 200 bahtia.

Lähellä Koh Chang Noita sijaitsee myös hieman vilkkaampi naapurisaari Ko Phayam. Siirtyminen Koh Changilta viereiselle Koh Phayamille voi olla haastavaa tai ainakin kallista, joten kannattaa ensin mennä Phayamille ja sieltä Koh Changille mieluummin kuin toisinpäin. Taksivenekyytejä on saatavilla joistain Koh Changin majapaikoista, merenkäynnin ja ajankohdan mukaan vaihdellen. Nämä selviävät paikanpäältä kysymällä.

Lähellä Myanmarin rajaa sijaitsevan Koh Chang Noin visiittiin voi näppärästi yhdistää myös oleskeluaikaa pidentävän visarunin.

Paras aika matkustaa

Paras aika vierailla  Koh Chang Noilla on joulusta huhtikuulle. Rankalla sadekaudella suurin osa bungalowkylistä sulkee ovensa.

Koh Chang Noi

Peace – sitä löytyy! Kuva: Rosita Juurinen.

Majoitus, ruoka ja juoma

Majoitus ja muutkin palvelut ovat keskittyneet saaren länsirannalle Ao Yaille. Rannan tuntumassa sijaitsevat yli 20 bungalowkylää tarjoilevat yksinkertaista majoitusta hintahaitarilla 200–1000 bahtia. Majoitus kannattaa varsinkin sesonkiaikoina varata etukäteen.

Luksusta edustavat täällä rauha ja luonnonkauneus, ei mökkien varustelut. Ilmastointi ja tv? Ei ole! Sähköt toimivat pääsääntöisesti vain iltaisin noin puolille öin asti, joten taskulamput mukaan.

Äärimmäisen hitaita nettiyhteyksiä löytyy muutamasta majapaikasta esimerkiksi Koh Chang Resortista.

Suomalaisväriä Koh Chang Noilta löytää Full Moon bungaloweilta. Mökkikylän omistajan, thaimaalaisen Dearin, poikaystävä on suomalainen Jyri, joka jututtaa ja auttelee mieluusti resortilla asuvia suomivieraita. Palvelu Full Moonilla on huippuystävällistä, tunnelma on kotoisan rento ja Dear kokkailee epäilemättä saaren parhaat sapuskat!

Full Moon Bar Koh Chang Noi

Full Moon Baria pitää ihastuttava thaimaalais-suomalainen pariskunta. Kuva: Rosita Juurinen.

Koh Changilta löytyy muutamia länsimaalaisten omistamia kahviloita ja ravintoloita, jos länkkäriruuan tai vaikkapa leipomotuotteiden osalta alkaa hammasta kolottaa. Muutoin ruokailut hoidetaan usein omassa resortissa, jossa syömiset ja juomiset kirjataan vihkoon ja lasku maksetaan vasta lähteissä.

Vaikka ollaan saarella, syöminen ja juominen on Ko Chang Noilla edullisempaa kuin monissa Thaimaan suuremmissa turistikohteissa.

Koh Changin yöelämä lepää oikeastaan kolmen Ao Yailla sijaitsevan baarin varassa. Thai Bar, Tsunami Bar ja Freedom Bar ovat kaikki tunnelmallisia, reggaehenkisiä rantakuppiloita.

Yli kymmenen asiakasta kerrallaan iltaa istumassa on jo väentungos. Baarit näyttävät olevan auki rennosti omistajien fiiliksen mukaan. Mutta vaikka kävisi niin, että baari menee nenän edestä kiinni, koska omistaja lähtee kalaan, nukkumaan tai hippaamaan, asiakkaat voivat jäädä vielä paikanpäälle nauttimaan juomiaan ja seurustelemaan.

Tyypillistä illanviettoa edustaa myös tapa ostaa rommi- tai viskileka ja nautiskella drinkkejä omalla terassilla kynttilän valossa tai tähtitaivaan alla rannalla tunnelmoiden.

Rosita Juurinen,
Thaimaan-ystävä, reppureissaaja ja osavuosioleskelija.

LUE KAIKKI ROSITAN KIRJOITUKSET

Lue lisää aiheesta
Kohdeopas Ko Phayam
Mitä etsit? Autiota hiekkarantaa
Kuka olet? Reppureissaaja

Tagged with →  

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...