Sukhothain rauniokaupunki on yksi Thaimaan viehättävimmistä paikoista. Kauniita raunioita ympäröi ihastuttava thaimaalainen maaseutu. Matkailijoita on yllättävänkin vähän. Riisipeltojen ympäröimien raunioiden rauhassa voi istua yksikseen mietiskelemässä historian melskeitä.

Sankarimyyteillä kuorrutettua kuningaskuntaa pidetään thaimaalaisten alkukotina, ensimmäisenä valtakuntana, jota thaikansa hallitsi.

Sankari ylitse muiden oli kuningas Ramkamheng (1237–1298), Rama Rohkea, joka oli sekä mahtava sotapäällikkö että karismaattinen hallitsija. Valloitussodilla ja diplomatialla hän loi kuningaskunnan, jonka kerrotaan käsittäneen suunnilleen nykyisen Thaimaan alueen.

Thaimaalaiset pitävät Ramkamhengia valistuneen itsevaltiaan perikuvana. Sotimisen lisäksi hän loi pohjan thain kirjakielelle ja teki theravada-buddhalaisuudesta valtionuskonnon. Palatsin portilla oli suuri vaskikello, jota kansalaiset saattoivat kumauttaa, jos heillä oli kuninkaalle asiaa. Verojakaan ei kerätty liikoja. Kulttuuri kukoisti. Sukhothain aikana luotuja Buddha-patsaita pidetään Thaimaan taidehistorian hienoimpina.

Ramkamhengin karisma piti valtakunnan koossa. Pian hänen kuoltuaan alkoi myös Sukhothain imperiumi natista liitoksistaan. 1300-luvulla alueita menetettiin yksi kerrallaan, ja vuonna 1438 Ayuthayan kuningaskunta kukisti Sukhothain lopullisesti.

Sukhothain rauniot ehtii kiertää päivässä, mutta alue on niin mukava yhdistelmä kauniita maalaismaisemia ja tunnelmallisia raunioita, että Sukhothaissa viettää mielellään pidemmänkin aikaa.

Thaimaa Sukhothai Wat Si Chum

Wat Si Chum

Rauniot

Sukhothain vanha päätemppeli, kuninkaallinen Wat Mahathat, on raunioinakin mahtipontinen näky. Temppelitornit ympäröivät lootuksen muotoista keskustornia, jonka molemmin puolin suuret Buddha-patsaat seisovat kohden auringonnousua.

Lauantai-iltaisin Wat Mahathat valaistaan. Näky on taianomainen, kun rauniot ja Buddha-patsaat säteilevät pimeyden keskellä.

Toinen kohokohta on pikkuruinen temppeli Wat Si Chum, jonka sisälle on ahdettu jättimäinen Buddha-patsas. Patsaan pitkät ja sulavat sormet ovat suosittu postikorttikuvien aihe, ja Buddhan ilme tavoittaa hyvin valaistuksen olemuksen: silmät ovat lempeät, mutta välinpitämättömällä tavalla. Nirvanan saavuttanutta kun ei maailma enää hetkauta hyvässä eikä pahassa.

Paikallisen legendan mukaan patsas osasi puhua, ja se tapasi rohkaista taisteluun lähteviä sotilaita.

Tarina saattaa hyvinkin olla totta, sillä patsaan pään taakse johtaa salainen portaikko. Käytävä on suljettu yleisöltä, mutta siitä on tehty kopio Sukhothain kansallismuseoon.

Wat Si Chumin lähettyvillä on toinen tunnelmallinen raunio, Wat Phra Phai Luang, jonka edustalla on kaunis lootusallas. Siellä täällä on palasia suurista Buddha-patsaista.

Suurin osa temppeleitä nykyisin koristavista patsaista on kopioita. Sukhothain taiteen todellista loistokkuutta ihaillakseen on käytävä Sukhothain kansallismuseossa. Museon kohokohta on 1300-luvun kävelevä Buddha, jota pidetään koko Sukhothain taiteen huipentumana.

Sukhothai Wat Mahathat

Wat Mahathat on vaikuttava raunioinakin.

Matka

Bangkok Airways lentää yksinoikeudella Bangkokista Sukhothaihin. Lentokentältä on minibussi keskustaan. Edullisempia lentoja on Phitsanulokiin, josta on reilun tunnin bussimatka Sukhothaihin.

Bussit Sukhothaihin lähtevät Bangkokin pohjoiselta bussiasemalta. Matka kestää seitsemän tuntia. Sukhothaista matkaa voi jatkaa pohjoiseen Chiang Maihin, jonne on kuuden tunnin matka. Sukhothain bussiasemalta pääsee keskustaan lavatakseilla.

Hyvä tietää

Uusi Sukhothai on moderni, pieni betonikaupunki, josta on 12 kilometrin matka Vanhaan Sukhothaihin eli historiallisille raunioille. Matkan voi taittaa songthaew-lavataksilla, polkupyörällä tai vuokraskootterilla. Monet majatalot vuokraavat polkupyöriä.

Yksittäiset liput raunioille maksavat kolmisen euroa, yhteislippu kympin.

Kauneimmillaan rauniot ovat varhaisen aamun ja myöhäisen iltapäivän valossa. Keskipäivällä on tukahduttavan kuuma. Raunioilla on periaatteessa avaamisaika, mutta niille voi livahtaa auringonnousua ihailemaan.

Majatalot jakavat karttaa raunioille.

Nuku

Suurin osa alueen majoitus- ja ravintolapalveluista sijaitsee Uudessa Sukhothaissa, mutta myös raunioiden läheltä löytyy muutama mukava majapaikka.

Jos aikoo viipyä Sukhothaista useamman päivän ajan, kannattaa asua Vanhan Sukhothain läheisyydessä, jossa pääsee samalla nauttimaan thaimaalaisen maaseudun charmista. Jos haluaa kiertää temppelit läpi päivässä, uusi puolikin ajaa asian hyvin.

Sukhothai Thaimaa Tharaburi Resort

Tharaburissa nukutaan romanttisesti.

Tharaburi Resort €€€

Miksi: Pienen boutiquemajatalon huoneiden tyyli vaihtelee japanilaisesta kiinalaiseen ja thaimaalaiseen. Uima-allas.
Missä: Vanhassa Sukhothaissa, päätieltä vasempaan kääntyvän 1272-tien varrella. Raunioille kertyy matkaa 800 metriä. P. 055 697 132. Varaa edullisesti!

Sukhothai Thaimaa Majatalo Orchid Hibiscus

Orchid Hibiscuksen altaalla voi vilvoitella päivän kuumimman ajan.

Orchid Hibiscus €€

Miksi: Persoonallisen italialaisen Paolon pitämässä majatalossa on mökkejä kauniissa puutarhassa. Päivän kuumimman ajan voi rentoutua uima-altaalla. Kalleimpiin huoneisiin mahtuu koko perhe
Missä: Vanhassa Sukhothaissa, päätieltä vasempaan kääntyvän 1272-tien varrella. Raunioille kertyy matkaa 800 metriä. P. 055 633 284. Varaa edullisesti!

Sukhothai Thaimaa Ruean Thai hotelle

Ruean Thai on rakennettu thaityyliin.

Ruean Thai Hotel €€

Miksi: Vanhaan tyyliin tehty upea hotelli näyttää loistohotellilta mutta huoneet ovat hyvin edulliset. Kaunis uima-allas.
Missä: Uudessa Sukhothaissa. P. 055 612 456. Varaa edullisesti!

Old City Guesthouse €

Miksi: Vanhaan tiikkitaloon tehdyssä majatalossa on monenhintaisia huoneita. Parhaat ovat tilavia ja mukavia, halvimmat sopivat penniä venyttäville reppureissaajille.
Missä: Aivan raunioiden vieressä. P. 055 697 515.

Mondo matkaopas Thaimaa

MinneThaimaassa suosittelee: matkalle mukaan Mondon Thaimaa-opas.

Etkö löytänyt sopivaa hotellia yllä olevista? Voit hakea lisää vaihtoehtoja hakuboksista sivun oikeasta yläreunasta. MinneThaimaassa-sivuston suosittelema Agoda on Aasian johtava hotellinvarauspalvelu ja Kapteenin hyväksi kokema. Jos haluat tukea sivustomme toimintaa, varaa hotellit kauttamme. Saat ne yhtä edullisesti kuin suoraan Agodan kautta varaamalla. Lue lisää Agodasta ja miksi hotellit kannattaa varata netistä.

Kiinnostuitko Sukhothaista? Lue rauniokaupungista lisää kirjasta Mondo Matkaopas Thaimaa, jonka voi tilata täältä. Saatavana myös kätevänä ipad-versiona.

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi Sukhothaihin.

Ilmoitus: Hiv on riski thaimaassa

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

Jos kondomi jäi käyttämättä tai se puhkesi, Thaimaassa on saatavilla PEP-jälkiehkäisylääkitystä, joka pienentää merkittävästi hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen.

3 Responses to Sukhothai

  1. […] kiehtova rauniokaupunki on Sukhothai, jota pidetään thaimaalaisten myyttisenä alkukotina, eräänlaisena Thaimaan Kalevalana. […]

  2. […] Sukhothai – Thaimaan kauneimmat rauniot […]

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...